O’Learys Bakers

"Keskityin ahmimaan, voihkimaan ja lähettämään kuvia kaikille vegaaniruoasta kiinnostuneille tutuilleni."

19.5. ja 18.9.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Kuulin loppukeväästä usealta taholta, että Suomeen olisi tunkeutumassa ruotsalainen nerokas tuote Oumph! , uusi soijapohjainen kasvisproteiinivalmiste. Nyhtökauran, vegaanisen quornin ja monien muiden tulokkaiden rinnalla tämä ei ollut niin täräyttävä uutinen kuin se olisi ollut vuotta paria aiemmin, mutta odotin silti innolla. Hämmästyksekseni sain kuulla, että ennen kauppoihin tuloa Oumph!-tuotteita tarjoaisivat O’Learys-sporttibaarit. Ei ihan minun juttuni, mutta päätin silti toukokuussa rohkaista mieleni ja kokeilla.

Kieltämättä tietoisen kitch ”jenkkisporttibaari” tuntui oudolta ympäristöltä, mutta palvelu oli todella ystävällistä ja innokastakin, kun kerroin tulleeni kokeilemaan vegaanista uutuutta. Tarjoilija selitti ihastuneensa siihen itsekin. Päätin tilata purilaisen. Olin tullut pitkiltä, kiinnostavilta mutta uuvuttavilta kokkareilta, ja olin nälkäinen sekä parin viinilasin väsyneessä laskupöhnässä. Melkein itkin saadessani eteeni korkean purilaisen täynnä riivityn näköistä paahdettua BBQ-kastikkeessa uivaa soijaleikettä. En ollut koskaan saanut mitään sen kaltaista, joten lähinnä keskityin ahmimaan, voihkimaan ja lähettämään kuvia kaikille vegaaniruoasta kiinnostuneille tutuilleni. Arviotakaan en saanut kirjoitettua, joten päätin vierailla vielä uudelleen.

Pian Oumph! saapui kauppoihinkin. Kesällä kokeilin sitä omista tomatilloista tehdyn salsan kanssa, mikä toimi todella hyvin. Tuttujen kokemuksia kertyi vegaanipalstoille, ja useampi ystävä kävi myös O’Learysin purilaisella. Osa piti, osalle jenkkityylinen makea BBQ-kastike ei toiminut. Mutta listalla on onneksi muutakin, kuten quesadilla-annos. En ole koskaan syönyt ulkona vegaanista quesadillaa, joten se kiinnosti.

Sovin ruoka- ja kaljatreffit työkaverini kanssa. Vegaaniannokset oli nyt siirretty muun ruokalistan yhteyteen, kun aiemmin niille oli erillinen lista. Vakaana aikomuksenani oli kokeilla quesadillaa, mutta kuulin silti jostain syystä tilaavani burgerin. Whatta you gonna do?

Annos ei ollut ihan samanlainen kuin ensimmäisellä kerralla: Oumph!ia oli vähemmän eikä sitä ollut karamellisoitu niin vahvasti. Toisaalta kasviksia ja guacamolea oli enemmän. Jäin kaipaamaan ensimmäisen kokeilun tuhdin paahteista ja savuista makua, mutta hyväähän tämä oli edelleen. Täytettä oli minun makuuni tarpeeksi – toki enemmänkin olisi mennyt – mutta ranskalaisia sen sijaan oli aivan mieletön määrä, enkä pystynyt syömään läheskään kaikkia (tämä on muuten yleistä purilaisravintoloissa nykyään ja tuottaa varmasti melkoisen määrän ruokahävikkiä). Burger kaipaisi kuitenkin ehkä jonkin verran raikkautta ja mehevyyttä: vegaaninen coleslaw olisi tietysti se juuri oikea kumppani Oumph!ille. Se myös täydentäisi klassisen americanan, jota annoksella tavoitellaan. (Toki rapakon takana purilainen olisi kaksi kertaa suurempi, mutta sitä en kaipaa.)

Burger ei nouse ihan kovimpaan kärkeen, mutta erittäin hyvä se on silti. Tilasin kiinnostuksesta myös burgerin kumppaniksi sipulirenkaat, joihin olen jäänyt koukkuun viimeisen Sopranos-jakson jäljiltä, en vain makuna vaan kokonaisvaltaisena kokemuksena. Nekin olivat erinomaisen mehukkaita: rasvaisia mutta silti rapeita. Niitä tuli kuitenkin vain kolme, mikä oli pettymys.

Hintavahan purilainen on, mutta ei sen kalliimpi kuin esimerkiksi joissain Tampereen keskustan paikoissa. Ja onhan Oumph! muutenkin varmaan kallein uusista kasvisproteiinieineksistä, joten sikäli on hyvä, että mitään kohtuutonta vegaanilisää ei ole hintaan laitettu. Oumph! on mielestäni herkutteluun paras uusista proteiinituotteista, ja O’Learys on löytänyt sille oikein hyvän teeman.

PÄIVITYS 12.9.2019:  Samuli kertoi, että Oumph!-purilainen on poistunut listalta, joten ilman kokemusta uudesta listasta en voi tällä hetkellä suositella paikkaa.

O’Learys Bakers
Mannerheimintie 12
Helsinki

ma–to 10:30–02 (keittiö 22)
pe 10:30–04 (24)
la 11–04 (24)

su 12–02 (22)

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,