Virgin Oil Co.

"Lauleskelin mielessäni lauluväännöstä 'bechameeel, bechamel muuucho', kun aloin haarukoida annosta."

21.5.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Söin huhtikuussa ensimmäistä kertaa koskaan vegaanista lasagnea ravintolan iltalistalta Pontuksessa ja ihastuin. Ystäväpariskunta oli suositellut sitä, ja kun he mainitsivat törmänneensä onnistuneeseen lasagneen myös Virgin Oilissa, hankkiuduin paikalle mitä pikimmiten. Minulla oli ollut pitkä työpäivä, olin allergioiden rampauttama ja kaipasin lohduttavaa ja lämmittävää illallista. Muhkeaksi ja kastikkeiseksi kuvattu lasagne sopisi siihen tunnelmaan varmasti.

Tämä ravintola oli minulle täysin vieras, vaikka se on toiminut Ylioppilastalon liikepaikalla jo vuodesta 2006. Paikka markkinoidaan ”amerikanitalialaisena”. Tila oli hämmentävän suuri. Virgin Oil yhdistääkin ravintolan ja yökerhon. Tilasin saman tien pöytään tultuani härkis-kesäkurpitsalasagnen ja lasillisen apulialaista viiniä. Listalla on toinenkin valmiiksi vegaaninen annos, pizza.

Lasagne saapui pöytään syvässä kuumassa valurautapannussa. Se oli kieltämättä kookas, ja vielä uunin jäljiltä kuplivia kastikkeita oli yltä kyllin. Lauleskelin mielessäni lauluväännöstä ”bechameeel, bechamel muuucho”, kun aloin haarukoida annosta.

Lasagne ei mauiltaan noussut Pontuksen tasolle: se oli tosiaankin jenkki-italialaista runsautta hienostuneen italialaisen sijaan. Mutta hyvää se oli, ja härkis teki annoksesta huomattavasti tuhdimman ja täyttävämmän. Vegaanijuuston aromi ja tuntuma puskivat minun makuuni turhan vahvasti läpi, mutta moni muu tykkäisi varmasti. Suolaa olisi saanut olla minun makuuni enemmän, mutta lasagnen kaltaiseen ruokaan sitä on helppo lisätä. Annoksessa olisi siis toki kohennettavaa, mutta nyt se palveli tarkoitustaan erinomaisesti. Annokseen kuului myös muhkea focaccia, jonka avulla kastikemeren sai nautittua viimeiseen tippaan. Kriittisistä huomioistani hymisin tyytyväisenä.

Jälkiruokaa listalta ei valitettavasti löydy, sillä tarjoilijan mukaan menekki olisi liian vähäinen. Vaikea uskoa näinä päivinä, mutta lohdutin itseäni lasillisella oikein hyvää grappaa.

Virgin Oil Co. ei ole ihan täysin minun juttuni, eikä tästä lasagnesta tule henkilökohtaista suosikkia. Tällaiselle runsaalle, tuhdille ja lämmittävälle aterialle on kuitenkin oma paikkansa. Varmasti palaan tänne uudestaan esimerkiksi viettäessäni pitkää kosteaa iltaa ystävien kanssa, kun kaipaamme vahvistavaa ateriaa.

Virgin Oil Co.
Kaivopiha
Mannerheimintie 5
Helsinki

ma–to 10.30–24 (keittiö 23)
pe 10.30–02 (keittiö 24)
la 11–02 (keittiö 24)
su 12–23 (keittiö 22)

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,