Brokadi

"'Karhunkämmentofu' -annoksella ei ole mitään tekemistä karhun kanssa, eikä se ole karhun kämmenen muotoista, kuten lista antaisi ymmärtää. Herkullista se kyllä oli.

Brokadin annos

26.1.2019

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Joitain vuosia sitten hyvää kiinalaista ruokaa sai hakea hakemalla – ja omat suosikitkin edustivat hyveistään huolimatta vahvasti ”länsimaistettua” kiinalaista ruokaa. Vasta Kiinassa pitkään asuneiden rakkaiden ystävieni avustuksella aloin löytää Suomesta – pääosin Helsingistä – kunnollisia kiinalaisen keittotaidon luomuksia. Hyvän kurkun suosituslistalle on päätynyt jo kymmenkunta ravintolaa, mutta lisää kiinnostaa aina löytää.

Ravintola Brokadi avasi ovensa Mäkelänkadulla runsas vuosi sitten, ja se on ollut siitä lähtien to eat -listallani. Brokadi tarjoaa sichuanilaisia makuja, joita on jo ennestään hyvin saatavilla, mutta tämänkin alueellisen keittiön sisällä on paljon vaihtelua. Mainitut ystäväni olivat pitkään kehuneet ravintolaa, ja saimme viimein järjestettyä yhteisen illallisen.

Palvelu oli erinomaista: tarjoilija toi erillisen kasvisruokalistan ja selosti meille tarkkaan, mitkä annokset ovat vegaanisia. Sanottakoon myös, että kiitettyäni ravintolaa jälkikäteen he viestivät, että suunnitelmissa on uusia vegaanisia annoksia ja entistäkin selkeämpi lista. Brokadia voi siis huoletta suositella sellaisille, jotka ovat epävarmoja kiinalaisen ruoan aineksista.

Tilasimme neljä pääruokaa. Alkupalaksi meille tuotiin pienet kipot valkosipulikurkkua. Annos ei ollut erityisen hyvä verrattuna muihin kokemuksiin, mutta se olikin ilmainen makupala. Minun pitäisi muistaa vertailla tätä ruokalajia muissakin ravintoloissa!

Pöytään kannettiin alkuun kolme pääruokaa, sillä neljännen valmistaminen veisi pidemmän ajan. ”Kalan makuinen munakoiso”, joka nimestään huolimatta ei maistu lainkaan kalalta, oli erinomaista. En pidä niin kauheasti siitä ällömakeasta munakoisosta, jota monesta paikasta saa, vaikkakin Biáng!-ravintolassa muutin hieman mieltäni. Tässä oli paljon enemmän vivahteita ja erinomainen koostumus.

”Karhunkämmentofu” -annoksella ei ole mitään tekemistä karhun kanssa, eikä se ole karhun kämmenen muotoista, kuten lista antaisi ymmärtää. Herkullista se kyllä oli. Sichuanpippurin ja hapatettujen härkäpapujen maku oli vastaavia kokeilemiani annoksia hienostuneempi – kastike oli täyteläistä. Annosta täydensivät ihanat pehmeät puunkorvasienet.

Puunkorvasieniä oli myös paistetun kukkakaalin kanssa, nyt rapeampina. Kukkakaali oli hieman tulista ja sisältä rapsakkaa – erinomainen kumppani pehmeille ruokalajeille.

Lotuksenjuuriannoksemme tuli pöytään viimeisenä, kun olimme jo ehtineet syödä muut. Se ei haitannut lainkaan, sillä tämä hennon ja herkän makuinen annos toimi parhaiten salaatin tapaan aterian päättäjänä – mikä toi mieleen yllättäen roomalaisen aterian kaaren! Näin hyvää lotuksenjuurta olen saanut vain edesmenneessä West Lake Tea Housessa, mutta nyt tyyli oli hyvin erilainen, sillä juuri oli raikasta ja rapeaa, retiisimäistä. Sen kumppanina olivat erinomaiset sokeriherneet. Vaikka annos ei varmasti ole kaikkien juttu, minä ihastuin.

Lienee selvää, että Brokadi nousi suosituslistalle, ja olenkin suunnittelemassa seuraavaa visiittiä runsas viikko tämän arvion kirjoittamisen jälkeen.

PÄIVITYS 9.5.2021:  Mäkelänkadun Brokadin nimi on nykyään Brokadi Noodle, ja nuutta valikoimaa emme ole vielä kerenneet testata.

Brokadi
Mäkelänkatu 45A
Helsinki

ma suljettu
ti–pe 11–15, 16.30–21.30
la 12–21.30

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,