Paisano

"Hienoin kokemus oli mustapavuista tehty XO-kastikkeen versio."

24.9.2019

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi vatsa. Juomakin maistuu.

Filippiiniläinen keittiö saapui Helsinkiin liki pari vuotta sitten, kun Pobre aloitti Kampissa. Ihastuinkin siihen ensi visiitilläni, ja pariin myöhempään vierailuuni olen ollut myös hyvin tyytyväinen. Samat ravintoloitsijat avasivat kesällä Korkeavuorenkadulle Paisanon, joka lupaa yliviljellyllä ilmauksella filippiiniläistä ruokaa ”twistillä”.

Anglismiallergiastani huolimatta olin innostunut lukiessani ravintolan listaa, sillä sekä lounasaikaan että illalla saisi kiinnostavan kuuloista ruokaa. Houkuttelinkin heti sopivan tilaisuuden tullen työtovereitani mukaan, sillä ravintola on sopivan lähellä toimistoamme.

Ravintola oli mielestäni mukavan oloinen: avarassa tilassa oli paljon valoa, mutta tunnelma ei silti ollut hälyisä. Ystäväni kutsui vaikutelmaa ”fuusiomaiseksi”. Huomiomme kiinnittyi katonrajassa olevaan avohyllyyn, jolla lepäsi isoja fermentointipurnukoita täynnä kaikenlaista kiintoisaa. Keittiöstä leijuivatkin monitahoiset ja houkuttelevat aromit, joista hapatetut tuotteet erottuivat selvästi.

Olin tilannut myskikurpitsa-tofuannoksen riisillä. Jo annoksen ulkonäkö ihastutti minut: muhkeat makeutta lupaavat kurpitsan palaset, rapeapintaiset tofukuutiot, vihannesten runsaus ja jännittävä vaalea liemi. Lautasellinen olikin niin runsas, että unohdin melkein kokonaan lisukekulhossa tarjotun riisiannoksen. Tämä olisi mennyt yksinäänkin.

Makumaailmassa oli totta kai jotain samaa kuin Pobressa, mutta Paisano on selvästi löytänyt nopeasti myös oman tyylinsä. Suosittelen kumpaakin vahvasti, mutta tämä ensi-ihastus oli ehkä vielä suurempi.

Liemi oli todella monitahoista. Se oli myös vahvasti suolattua, mikä tarjosi tarpeeksi vastusta myskikurpitsan makealle maanläheisyydelle ja kasvisten raikkaudelle. Liemessä hieman pehmennyt paksoi (olettaakseni) toimi erityisen hyvin.

Hienoin kokemus oli kuitenkin mustapavuista tehty XO-kastikkeen versio. En tiedä, olenko koskaan maistanut XO:ta vai olenko tutustunut siihen vain ruudun kautta MasterChef Australiassa. Hullaannuttavan hyvää se joka tapauksessa oli.

Lähdin Paisanosta innostuneena, melkein hypähdellen. Tänne palaisin ehdottomasti vaimon ja ystävieni kanssa nauttimaan illallisen.

Paisano
Korkeavuorenkatu 45
Helsinki

ma–to 11–15, 16-22
pe–la 11–15, 16–23
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,