Soi Soi

"Seitanin koostumus ei ollut tiivistä vaan ilmavaa, mehukasta ja hyvällä tavalla säikeistä – kuin mehevää seitan-lehtitaikinaa!"

8.11.2019

Olen tyhmä. En ollut käynyt Vaasankadun klassisessa Soi Soi -kasvisravintolassa ainakaan neljään vuoteen. Olin melkein unohtanut sen olemassaolon. Olen syytellyt ihmisiä tästä luottopaikkojen ”so last season” -unohtamisesta monta kertaa. Malka oli omassa silmässäni. Olen hukannut potentiaalista ruoka-aikaa elämästäni, sillä tämä ateriahan oli vallan erinomainen!

Palataan taaksepäin. Ensimmäinen Soi Soi perustettiin aikanaan Tampereelle, ja se oli parhaimmillaan erittäin hyvä paikka kasvisruokaa kaipaavalle. Mikäli muistan oikein, sitä ennen seitania ei tahtonut saada Tampereella juuri mistään, ja kukaan ei uneksinutkaan vegaaniruokabuumista. Soul Mama’s Seitan -annos oli minulle erityisen rakas.

Valitettavasti Tampereen Soi Soi kärsi samanlaisista ongelmista kuin kaupungissa vain hetken elänyt Vegemesta. Aukioloajat olivat sekavat, kaikkea listalla lukevaa ei ollut aina tarjolla, ja ennen kaikkea ruuan taso ja valmistusaika vaihtelivat luvattoman paljon sen mukaan, kuka sattui olemaan töissä.

Soi Soi joutui lopettamaan liiketilan remontin vuoksi muistaakseni vuonna 2014 eikä sitten alkanutkaan uusissa tiloissa. Ongelmista huolimatta jäin kaipaamaan sitä. Soi Soi kuitenkin löysi uuden elämän Helsingissä ja on jatkanut uskollisesti työtään (toisin kuin Vegemesta, jonka kaikki inkarnaatiot päättyivät onnettomasti).

Kirjoitin Sylvi-lehdessä silloin toimineeseen Hyvään kurkkuun arvion tammikuussa 2015. Kävin silloin Vaasankadun Soi Soissa syömässä kaksi kertaa, ensin Nirvanan ja sitten Simon & Garfunkelin soidessa taustalla. Ensimmäinen burgeri oli pettymys, mutta sitten Manu, toinen Hyvän kurkun perustajista, käski minun käydä kokeilemassa ”Sataman seitania”. Kirjoitin silloin tuosta seitanpläjäyksestä: ”Annos oli iso, jopa järkyttävän suuri, giganttinenkin.” Melkoisen ruokakooman olen tekstistä päätellen saanut silloin aikaan. En jaksanut loppuun.

Kävin ehkä myöhemminkin jonkin kerran Soi Soissa, mutta ongelmana oli tuolloin usein tilan rasvankäry, joka tarttui sitkeästi vaatteisiin. Hämärästi myös muistan, että minulla oli joku heikompi ruokakokemuskin – mutta tämä voi hyvin olla luotu muistikuva, jolla olen alitajuisesti perustellut visiitittömyyttäni. Ja tietysti ruokablogin pitäminen aiheuttaa sen, että hyvässäkään paikassa ei tule käytyä uudestaan moneen vuoteen.

Uuden sivustomme avautuessa kävin läpi arviolistoja ja poistin selvästi vanhentuneita, ja koska edellinen Soi Soi -kokemus oli melkein viiden vuoden takaa, oli selvästi uusinta-arvion paikka. Hölmöyksissäni en kiirehtinyt paikalle. Mutta kun marraskuussa olin palaamassa tieteellisestä symposiumista ja junan lähtöön oli aikaa, päätin käydä testaamassa vihdoin Sataman seitanin.

Kun astuin sisään, minua palveli mukavan oloinen ja iloinen kaksikko. Englantia puhuva kokki hoilasi mukana milloin mitäkin radiosta kuuluvaa. Tom Jonesin ”It’s Not Unusual” jäi erityisesti mieleeni. Ja tilassa ei ollut mielestäni juuri minkäänlaista rasvankäryä! En tiedä, onko ilmastointi parantunut vai osuinko paikalle sopivaan aikaan. Mutta ruoanlaitosta tulivat pelkästään mukavat tuoksut, ja taustalla oli hyvästä huolenpidosta kertova pesuaineen aromi.

Ja annoshan oli suorastaan viehättävän näköinen: bataattiranskalaisia, keko seitania, kolmea kastiketta ja hyvin monipuolisia vihanneksia, joista etenkin marinoitu porkkana jäi mieleen. Entä seitan? Se oli yksi parhaimpia kokemuksia pitkään aikaan! Seitanin koostumus nimittäin ei ollut tiivistä vaan ilmavaa, mehukasta ja hyvällä tavalla säikeistä – kuin mehevää seitan-lehtitaikinaa! En ihan heti keksi mitään samanlaista kokemusta. Tämä seitantyyli sopi joka tapauksessa annokseen erinomaisesti.

Vaasankatu ei ole enää sellainen vegaanisen ruoan pyhiinvaelluskohde kuin joskus 2014–2015. Mutta ainakin tämä klassikko on pysynyt ja parantunut. Kiitos!

Soi Soi
Vaasankatu 9
Helsinki

ma–la 11–23
su 13–21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset