Tsingdao

"Mutta sanoinko jo, että tofua on annoksissa runsaasti? Melko lailla! Itsensä tuntee ihan vauraaksi ihmiseksi, kun niitä palasia rouskuttelee menemään."

1.5.2014

Hyvä kurkku -blogin toinen perustaja palaa yllättäen buffet-astialleen. Hän on edelleenkin kaikkea muuta kuin ruokatoimittaja, hän on vain kaamean nälkäinen.

On ihan superhuippua, että Itäkeskuksen / Puotilan ”huudseille” on viime aikoina ilmaantunut parikin hyvää aasialaista ruokaa tarjoavaa ravintolaa. Tallinnanaukion FLQ:sta (joka on toki ollut mestoilla jo pidempään) lisää piakkoin. Kauppakartanonkadulle, kiinteistöön jossa ennen toimi ihan hyvä etiopialainen, aukesi kuitenkin jo syvällä vuoden 2013 puolella uusi kiinalainen, joka ansaitsisi sekä enemmän hehkutusta että enemmän asiakkaita. Tsingdaossa on aina pahaenteisen hiljaista, vaikka sitä on netissä kehuttu jo vuolaastikin.

Alkuun kuitenkin pari varoituksen sanaa. Paikkaa ympäröi tietty salamyhkäisyys, mikä johtuu siitä, että oikein ystävällinen ja aina duunivuorossa oleva omistajaheppu ei puhu tai ymmärrä oikeastaan lainkaan englantia saati suomea. Tarkimpien vegaanien kannattaa huomioida tämä. Ellet osaa kiinaa, mitään tapaa ei ole tarkastaa, onko jossain ruokalistan kasvis- tai tofuannoksessa esimerkiksi kalakastiketta tai muuta eläinperäistä jäämää.

Itse ajattelen, että se mikä ei ole selvitettävissä, jääköön selvittämättä, ja ruoka Tsingdaossa on kuulkaas niin hyvää, että lähtisin ilman muuta lännempääkin. Listalla on muutama tofuannos, joista eritoten kung po -tofu on noussut suosikikseni.

Otsikon päivämäärä viittaa vappulounaaseemme, mutta olen syönyt täällä itse asiassa jo hyvinkin monesti. Tsingdaon erottaa geneerisistä peruskiinalaisista muutamakin asia. Ensinnäkin tofua on tofuannoksissa to-del-la paljon. Ihanaa, suuriksi paloiksi jätettyä, pinnalta rapsakaksi paistettua mutta sisältä pehmeää ja silti aavistuksen sitkeää tofua. Toiseksi, annokset maustetaan keskivertoa voimakkaammin, olen kuullut sanottavan että autenttisemmin. Mainittu kung po -tofu ei ole tappavan tulista, mutta tulista se on, samoin kuin niin ikään taivaallinen punainen tofucurry.

Mutta sanoinko jo, että tofua on annoksissa runsaasti? Melko lailla! Itsensä tuntee ihan vauraaksi ihmiseksi, kun niitä palasia rouskuttelee menemään. Tofuhommien lisäksi suosittelen myös kasvislistan toista osiota, munakoisoruokia. Varsinkin valkosipulisessa kastikkeessa ruukkumaisesti valmistettu koiso saa lämpenemään tavallisesti aavistuksen vieroksumalleni pötkylälle.

Vielä pikku varoitus tänne loppuunkin. Tsingdaossa on nykyään päiväsaikaan buffet-lounas-optio. Kannattaa tsekata pöydän kasvistarjonta, ennen kuin maksaa buffasta. Tofukastiketta on joskus, ei aina, ja sushipuolellakin on tullut huomattua, että vegeoptio joko löytyy tai ei. Ja jos haluaa olla varma että saa tuoretta ja hyvää, tilaa tietenkin listalta. Mutta silloin ei saa salaattia. Vaikeita valintoja tällaiset, eikös?

Tsingdao Restaurant
Kauppakartanonkatu 10
00930 Helsinki

ma-su 11.00-21.30 

Lue lisää näistä aiheista:

,