Hyvä kurkku Roomassa, osa 3: Voileipäkauppa Fa-Bio

"Rakastan ennen kaikkea rapeakuorista, ilmavaa ja mukamas epäterveellisen vaaleaa italialaista leipää, joka kuitenkin hellii sielun sopukoita."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.
Pizzapalojen ja sorbettien lisäksi täytetyt voileivät ovat kestosuosikkini Italian matkoilla. Suhtaudun uskonnottomanakin uskonnollisella hurmiolla viinin, oliiviöljyn ja leivän kolmiyhteyteen. Rakastan ennen kaikkea rapeakuorista, ilmavaa ja mukamas epäterveellisen vaaleaa italialaista leipää, joka kuitenkin hellii sielun sopukoita – tai millä käsitteellä sisimpäänsä haluaakin kuvata. Matka-aamuina marssin unisena lähileipomoon hakemaan lämpimäistä samalla, kun rakkaani keittää kahvia.
Aamuleipomojen lisäksi sydäntäni lähellä ovat herkkukaupat, joissa saa teetettyä juuri omilla suosikeillaan täytettyjä voikkareita. Valitettavasti tällaiset paikat ovat vähentyneet Roomassa. Vanha suosikkimme Fratelli Ghezzi (via Gaeta 32) on onneksi edelleen olemassa.
Vegaaneille valikoima on kuitenkin usein melko rajattu, etenkin jos kitkerät paistetut lehtivihannekset tai muut Italian erikoisuudet eivät innosta. Vatikaanin liepeille on kuitenkin perustettu luomuruokaa tarjoava Fa-Bio, joka palvelee myös vegaaneita.
10719301_731535363593262_1090012358_n
Fa-Biosta saa joko täytettyjä patonkimaisia leipiä tai sandwich-tyylisiä kolmioleipiä (tramezzino), kummatkin talon omasta herkullisesta leivästä. Kolmioleivät poikkeavat tavallisesta kolmioleipien vitivalkoisesta (ja maitoisesta) taikinasta, sillä ne on leivottu täysjyväjauhoon, ja joukossa on paljon siemeniä tai muita makuaineita.
Ruokalistalla oli erinomainen valmis vegaanivaihtoehto, jossa oli seitania ja tofua sekä herkullisia maustetahnoja. Meitä palveltiin ystävällisesti, ja toinen myyjistä puhui poikkeuksellisen hyvää englantia. Kun kerroimme ostavamme leipiä evääksi puistoreissulle, hän innostui antamaan meille puistovinkkejä tulevia reissuja varten. Leivät täytettiin ja paketoitiin huolella ja hartaudella juttelun lomassa.
Söimme herkulliset eväämme kauniissa Caffarellan kansallispuistossa, jota suosittelen lämpimästi Rooman kävijöille. Laajassa puistossa voi nauttia vaihtelevista maisemista leikkipuistoista lammaslaitumiin, picnic-niityistä karun kauniiseen jokilaaksoon.
Fa-Bio
via Germanico 43
Rooma
ma–pe 10.30–17.30
la 10.30–16.00
Kotisivut: http://www.fa-bio.com/en
Facebookissa 

No map

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset