2h+k Baari

"Kuten ounastelin, purilaista haukatessa suurin osa sisuksista tipahteli lautaselle. Onneksi seitanin maku kuitenkin toi onnea: pienikin pala levitti aromit koko suulliseen."

17.3.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Gastropavun Liina vinkkasi Tammikuussa, että 2h+k –ravintolan baaripuolella olisi vihdoin vegaanista ruokaa, ja mikä parasta, seitanpurilainen! Seitaniahan ei vieläkään saa Tampereelta kovin monesta paikasta eikä etenkään hyvää. Tosin tämän kirjoittamisen jälkeen seitania on tullut useaan paikkaan. Suuria kehuja 2h+k:n annos ei Gastropavussa saanut, mutta ei haukkujakaan, joten pitihän se kokeilla. Vihdoin maaliskuussa ehdin pitkän ensiapupäivystyksen jälkeen palkitsemaan itseni.

Listan seitanannos ei ole valmiiksi vegaaninen, joten kyselin vegaaniversioista. Kokki kertoi listan olevan muuttumassa, ja kuulemma uusi versio olisi paremmin muutettavissa vegaaniseksi (nykyisestä jää pois kaikenlaista). Hän lupasi innokkaasti säätää minulle oman burgerannoksen, jos ehtisin hetken odottaa.

Maistelin odotellessani hyvää olutta, ja pian kokki tulikin annoksen kanssa ja kävi sen läpi oikein hienon ravintolan tyyliin. Seitan oli glaseerattu hoisin-kastikkeella ja kuorrutettu friteeratulla purjosilpulla, mikä kuulosti erinomaiselta. Tyrmistyneenä tosin nieleskelin hiljaisesti sitä, että sämpylän sijaan annoksessa oli paahdettua ruisleipää. Täytyy sanoa, että en ole koskaan ymmärtänyt purilaisia, joissa on kova leipä. Kaikki tursuaa syödessä leipien välistä, ja purilaiseen kuuluva pehmeä maut yhteen keräävä tuntuma puuttuu. Ruisleipäpurilainen ei ole minun kirjoissani oikeastaan purilainen.

En kuitenkaan antanut tämän häiritä liikaa, vaan aloin maistella seitania. Se oli erittäin iloinen yllätys. Koostumus oli pehmeä ja aavistuksen sitkainen, mutta hyvällä tavalla: seitan repesi venyessään ”säikeiksi”. Hoisin-kastikkeen ja paahteisen purjon maku oli erinomainen. Tämä oli kyllä parhaimpia ravintolaseitaneita tähän mennessä. Pihviannoksessa kokemus olisi ollut loistava verrattuna esimerkiksi Plevnan taannoiseen pettymykseen. Nyt oli nähty vaivaa.

Annoksessa oli myös maukasta ja mielestäni hieman tulista hummusta, joka sopi yllättävän hyvin yhteen seitanin kanssa. Salaatti oli peruskamaa, ranskalaiset hyviä.

Leipä valitettavasti häiritsi ateriakokemusta. Kuten ounastelin, purilaista haukatessa suurin osa sisuksista tipahteli lautaselle. Onneksi seitanin maku kuitenkin toi onnea: pienikin pala levitti aromit koko suulliseen. Pehmeämmän, ehkä hieman jyväisen sämpylän kanssa tämä olisi noussut kirkkaasti kaupungin parhaiden kasvispurilaisten joukkoon. Ensi kerralla täytyy muistaa kysyä toisenlaista leipää. Meininki vaikutti joviaalilta, joten eiköhän se onnistu.

2h+k Baari
Aleksanterinkatu 33
Tampere

su–ma suljettu
ti–to 11–24
pe 11–01
la 15–01

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,