Fafa’s

"Entä ne falafelit? Hyviähän ne ovat, erittäin yrttipitoisia ja sisältä kirkkaan vihreitä."

17.5.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Fafa’sin falafelit ovat olleet Helsingissä kova juttu jo pitkään, ja Manu ehtikin arvioida Kallion pisteen kolmisen vuotta sitten. Silloin Tampereelta ei tahtonut saada kunnollisia falafeleja, ja Fafa’sit olivat Helsingin reissujen pyhiinvaelluskohteita. Olen käynyt kahdessa tai kolmessa pääkaupungin pisteessä ja ollut tyytyväinen joka kerta. Sittemmin Tampereellekin on tullut kunnon falafeleja ainakin Sohoon ja Zeytuuniin. Niinpä Fafa’sin tulo Tampereelle ei ollut ihan sellainen tapaus kuin se olisi paria vuotta aiemmin ollut. Melkoinen meteli siitä kuitenkin syntyi, ja paikka oli ainakin alkuvaiheessa usein täpötäynnä väkeä. Esimerkiksi facebookin Vegaaninen Tampere –ryhmässä Fafa’sista on kuitenkin intoiltu yllättävän vähän, ehkä siksi, että yhä uusia kiinnostavia ruokapaikkoja on tullut niin paljon. Ja paikan maine ei tietysti perustukaan pelkkään kasvisruokaan.

Tämä taisi olla neljäs kerta, kun kävin Tampereen Fafa’sissa, ja toinen kerta, kun söin paikan päällä. Aiemmat kokemukset olivat olleet hieman ristiriitaisia, joten olin päättänyt odottaa arvion kirjoittamista, kunnes henkilökunta olisi ehtinyt oppia homman kunnolla. Alkuvaiheessa nimittäin logistiikka mätti: kerran taisin odottaa ruokaa kolme varttia, kun noutoruokapalveluiden lähetit noutivat solkenaan keittiön ruuhkauttaneita tilauksia. Annosten laittaminenkin oli hakusessa. Vihannekset oli pilkottu tolkuttoman isoiksi lohkoiksi, mikä tekee etenkin keräkaalin syömisestä pitaleivässä tosi hankalaa. Yhdellä kerralla leipä hajosi palasiksi kesken syömisen. Annoksissa oli myös paljon suolakurkkua, mikä ei sovi tällaiseen ruokaan lainkaan. Falafelit sen sijaan ovat olleet joka kerralla herkkua (ehkä yhden kerran hieman liian vähän kypsennettyjä), samoin annosten kastikkeet.

Kaveri oli kuitenkin kertonut keittiön petranneen, joten nyt päätin lähteä arvioretkelle luentokeikan jälkeen. Tilasin vegaanisen pitafalafelin ja bataattiranskalaiset vegaanisella dipillä (normaalisti niiden kanssa tulee tsatsikia). Tällä kertaa pita oli onnistunut erinomaisesti, ja se oli aivan yhtä hyvää kuin Helsingissä. Annos oli koostettu tasaisesti niin, että joka haukulla sai kaikkea mukaan, ja vihannekset oli pilkottu kunnolla. Pita oli sopivan kostea joka kohdasta, eikä se ollut liian paksu haukattavaksi. Erinomaista, kerrassaan. Suolakurkkua ei ollut lainkaan! Toivottavasti se on hävinnyt annoksista kokonaan.

Bataattiranskalaiset tulivat ensin vahingossa tsatsikin kanssa, mutta virhe korjattiin nopeasti. Ranskalaiset olivat todella isoja, hyvin suolaisia (mutta ei liikaa minun makuuni) ja pysyivät rapeina. Hummuksen sijaan olisin kaivannut jotain raikasta dippiä, joten toivottavasti sellainen vegaanivaihtoehto tulee joskus valikoimaan. Järkytyin kuitenkin, sillä valitettavasti huomasin, että en enää pysty syömään pita-annosta ja rannareita samalla aterialla ainakaan selvin päin. Olen tullut vanhaksi. Urheasti mutustin kuitenkin melkein koko annoksen.

Entä ne falafelit? Hyviähän ne ovat, erittäin yrttipitoisia ja sisältä kirkkaan vihreitä. Mieleen tulivat New Yorkin Taïmin pyörykät, joskin nämä ovat selvästi rapsakampia pinnasta. On hyvä, että nämä ovat selvästi eri tyylisiä kuin lähistöllä olevat Zeytuunin ja Sohon falafelit. Muutenkin näiden paikkojen falafelannokset ovat niin eri tyylisiä, että ne eivät toivottavasti syö liiaksi asiakkaita toisiltaan.

PÄIVITYS 12.9.2019:  Viime aikoina en ole juuri käynyt Fafa’s ketjussa syömässä, sillä takana on pettymyksiä niin Helsingissä Kampissa kuin Tampereella Ratinassa. Tässä pisteessä en ole kuitenkaan käynyt aikoihin. En kuitenkaan ketjun vaihtelevan tason takia voi suositella, vaikka parhaimmillaan ruoka onkin erinomaista.

Fafa’s Tampere
Aleksanterinkatu 29
Tampere

ma–to: 10:30–21
pe 10:30–23
la 11–23

su 12–19

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset