Metro Food

"Suosikkien joukkoon nämä falafelit eivät itsessään menneet, mutta olivat ne keskitasoa parempia – ja ennen kaikkea annos oli oikein onnistunut."

3.5.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Tämä ravintola on ehtinyt muuttaa nimeään ainakin kerran sen jälkeen, kun sitä minulle suositeltiin. Aiemmin nimeltään Metro Kebab tai Metro Fast Food, ravintola on nyt Metro Food, ja se on saanut uuden ilmeen näyteikkunasta ruokalistoihin. Olin vilkaissut paikkaa aiemmin pari kertaa ohi mennessäni, ja se ei tuntunut eroavan yöhumalaisia kutsuvasta peruskebabravintolasta millään lailla. Nyt se oli raikkaan ja siistin oloinen paikka, johon astui lounaalle oikein mielellään.

Paikka voitti yllättäen viime vuoden marraskuussa NYT-liitteen falafeltestin  – tosin vielä nimellä Metro Fast Food. NYTin arvio oli sävyltään ärsyttävän besserwisserinen ja joiltain tuomioiltaan melko kummastuttava, mutta tämän paikan kuvaus oli sen verran yllättävä, että paikka meni to eat -listalle. Pari ystävääkin oli suositellut ravintolaa minulle jo aiemmin, vaikka olin kuullut myös kielteisiä arvioita.

Vegaanisuuskysymykset eivät aiheuttaneet mitään ongelmia, mikä on aina hyvä merkki. Minulla oli iso nälkä, joten päätin kokeilla sekä pitafalafelin että herkkuruokani ful medamesin, koska sitä saa Suomessa ani harvoin. (Se on listalla salaattiosiossa nimellä fool, ja annoksen nimellä onkin lukuisia eri kirjoitusasuja.)

Pita tuotiin pöytään ensimmäisenä. Itse leipä oli mukavan ohutta ja rapeaa mutta pysyi hyvin koossa (taannoin Tampereen Fafa’sin saman paksuinen pitaleipä hajosi syödessä palasiksi alle aikayksikön). Annos oli koottu ihanan tasaisesti niin, että joka puraisulla sai kaikkea. Leipä oli voideltu erinomaisella hummuksella, falafelien kanssa oli tahinikastiketta ja kasviksina tuoretta salaattia, kurkkua ja tomaattia sekä pikkelöityä kaalia. Ensimmäiseen haukkaukseen osui myös basilikan lehti (ehkä thaibasilikan), joka toimi erinomaisesti – niitä olisi voinut olla läpi annoksen, sen verran hyvin maku täydensi ateriaa. Myös falafeleja riitti läpi koko pitataskun aivan viimeiseen puraisuun saakka, mikä oli mukava poikkeus.

Itse falafelit olivat sopivan rapeita pinnasta ja meheviä sisältä. Minusta tuntui, että sekä maku että sisuksen väri vaihteli pyöryköiden välillä: toiset olivat vaaleita ja melko maustamattoman makuisia, toisissa oli enemmän yrttisyyttä. Suosikkien joukkoon nämä falafelit eivät itsessään menneet, mutta olivat ne keskitasoa parempia – ja ennen kaikkea annos oli oikein onnistunut.

Odotin ful medamesia innoissani, mutta sain valitettavasti pettyä hieman. Annos ei missään nimessä ollut huono, ja söin sen ihan hyvällä halulla. Jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Pidän ennen kaikkea selkeän sosemaisesta fulista, jossa on vahva keitettyjen papujen tuntu sekä papupyreen öljyn ja hapon muodostama emulsio – joskus tahinilla pyöristettynä. Minun makuuni hyvä ful muistuttaa lämmintä hummusta tai baba ganoushia, joskin yksittäisiä kokonaisia tai rikottuja papuja voi hyvin olla joukossa. Mutta ruokalaji kumpuaa niin laajalta alueelta, että perinteisissä muunnelmissa on paljon vaihtelua.

Tässä versiossa ruskeat härkäpavut ja kikherneet (joita en itse käytä annoksessa koskaan) olivat puoliksi soseena ja puoliksi kokonaisina, joten koostumus oli tahnan sijaan muhennosmaisempi. Papuja ei ollut keitetty pitkään, joten koostumukseen oli jäänyt lievää jauhomaisuutta. Aavistuksen verran lisää happoisuutta kaipasin myös. Annoksessa oli myös aika paljon raakaa sipulia – pienenä määränä se toimi, mutta aterian loppupuolella se alkoi tökkiä.

Fulia tuskin kokeilen siis uudestaan, mutta listalla oli paljon kiinnostavia annoksia, joten varmasti palaan tänne.

Metro Food
Hämeentie 6
Helsinki

ma–to 10:30–22
pe 11–23:30
la 11–24
su 12–21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,