Katmandu Hämeenkatu

"Tilasin alkuruoaksi kasvispakaudat, jotka olivat erinomaisia ja todennäköisesti parhaimpia ellei paras tämän ruokalajin inkarnaatio."

20.2.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Nepalilainen ravintola Katmandu avattiin Satakunnankadulle seitsemän tai kahdeksan vuotta sitten, ja kävimme siellä silloin vaimon kanssa useasti. Vaikka kasvisruokaa löytyi listalta hyvin, nepalilaiselle keittiölle tyypillisesti se oli juusto- ja kermapainotteista, joten vegaaninen tarjonta oli melko niukkaa. Niinpä alkaessani kirjoittaa Hyvään kurkkuun en tullut laittaneeni ravintolaa to eat -listalleni. Kun päädyin yllättäen käymään peräti kahdessa nepalilaisessa lyhyen ajan sisään Helsingissä, eli Mount Kailashissa ja Base Campissa, tuli mieleen testata viimein Katmandukin – etenkin kun olin lukenut siitä kehuja Facebookin Vegaaninen Tampere -ryhmässä. Tilaisuus tuli pian, kun kävimme vaimon kanssa Tampereella asioilla.

Tällä välillä alkuperäinen ravintola, jonka selviämisestä olimme alkujaan huolissamme, on menestynyt ja laajentunut kahteen muuhun osoitteeseen Satakunnankadulle ja Aleksanterinkadulle. Päädyimme muiden menojemme takia Hämeenkadun pisteeseen. Meitä tervehti ystävällisesti tarjoilija, jonka muistimme vuosien takaa. Kysymyksiin ruoan vegaanisuudesta vastattiin suorastaan tottuneesti.

Tilasin alkuruoaksi kasvispakaudat, jotka olivat erinomaisia ja todennäköisesti parhaimpia ellei paras tämän ruokalajin inkarnaatio. Annoksessa oli kukkakaalia, perunaa, paprikaa ja sipulia, ja leivitys oli erittäin ohut, hieman mausteinen ja mukavan rapea. Etenkin kukkakaali oli kypsynyt täydellisesti ja toi mieleen Helsingin Cargon friteeratun kukkakaalin. Dippaamiseen oli Katmandun tulista minttuchutneyta, joka on ehdottomasti herkullisin maistamani versio tästä herkusta.

Pääruoaksi tilasin palak chanan eli kikherneitä, pinaattia ja valkosipulia, ja se oli täysosuma. Ruoassa oli juuri sellaista hiipivää tulisuutta, josta pidän, ja lisukkeena tarjottu minttuchutney toi siihen raikkautta. Pinaatin täyteläinen maku oli säilynyt, ja ruoassa oli monipuolisesti mausteita mutta ei kuitenkaan liikaa, niin eri maut pääsivät nousemaan esiin. Chutneyn lisäksi lisukkeena oli vahvaa papudaalia. Naan-leipää ei vegaaniseen annokseen kuulu, kuten ei yleensäkään nepalilaisissa ja intialaisissa, mutta pöytään tuotiin heti kättelyssä papadumeja.

Vaikka Helsingin Mount Kailash yllätti laajalla vegaanilistallaan, oli Katmandun makumaailma ainakin näiden kokemusten perusteella vielä huomattavasti vahvempi. Tänne palaamme ehdottomasti.

Ravintola Katmandu
Hämeenkatu 10
(Satakunnankatu 29)
(Aleksanterinkatu 37)
Tampere

ma–to 11–22
pe 11–23
la 12–23
su 13–21

Kotisivu

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,