Sokos Kahvila-Ravintola

"Gluteeniton muffinssi maistui klassiselta englantilaiselta joulukakulta, siinä oli ihana rapea kuori ja yllättävän onnistunutta kuorrutetta."

29.4.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Sokoksen kahvilassa oli aikanaan sellaista vanhan ajan perinteikästä luksusta, jota ei enää pysty tavoittamaan. Kuten Stockmannin kahvilassa, siellä tuntui käyvän hienompaa väkeä, kulttuurisesti sivistynyttä porvaristoa, joka söi kauniin näköisiä leivoksia. Helsingissä oli Strindberg, Ekberg ja muut hienon väen kahvilat, mutta Tampereella näiden suurten tavaratalojen kahvilat edustivat tätä sivistyneisyyttä.

Rakas kulturelli isotätini vei minut joskus tällaisiin paikkoihin ennen teatterireissuja. Myöhemmin aikuisuuden kynnyksellä kävin Sokoksen kahvilassa joskus treffeillä, silloin ani harvoin kun sellaisia oli. Rahaa leivoksiin ei tietenkään ollut, joten istuimme ja joimme kitkerää lämpölevykahvia – hienoimmissakaan kahviloissa ei tuolloin tahtonut olla kunnon sumppia.

Edellisestä vierailusta oli varmasti yli kaksi vuosikymmentä, kahvilan arkkitehtuuri oli muuttunut tunnistamattomaksi, ja hienosti pukeutuneiden rouvien sijasta asiakkaat olivat kaltaisiamme melko tavallisia pulliaisia.

Yllätyin, kun vitriinissä kohdalle osui kaksi selvästi merkittyä vegaanista makeaa vaihtoehtoa. Valitsin suklaisen ja marjaisen muffinssin, mutta kaipasin nyt etenkin jotain suolaista. Myyjä valitteli, että vegaaniset leivät olivat loppuneet, mutta yllätyksekseni hän tarjoutui tekemään tofu-kasvis-ciabattan. Menimme pöytään odottamaan. Juomaksi tilasin soijalatten.

Leipä oli äimistyttävä yllätys: herkullisesti pariloitua ciabattaa, yrttiöljyllä maustettua tofua ja salaattia sekä taiten grillattua paprikaa ja aurinkokuivattua tomaattia. Hämmästelimme vaimon kanssa jälleen aikojen muutoksia. Kun aloin kirjoittaa Hyvään kurkkuun kolme ja puoli vuotta sitten, ei kaupungista tahtonut löytyä millään vegaanisia voileipiä. Ja nyt yksi oivallisimmista löytyi täältä!

Muffinssi oli myyjän mukaan turkulaisen MBakeryn tuote – sitä ei tätä kirjoittaessa vielä löydy yrityksen verkkosivuilta. Gluteeniton muffinssi maistui klassiselta englantilaiselta joulukakulta, siinä oli ihana rapea kuori ja yllättävän onnistunutta kuorrutetta. Leipomus oli selvästi keskivertoa parempi, eikä siinä ollut sellaisia vegaanisten tai gluteenittomien leivosten ongelmia, jotka minua usein pännivät.

Sokos kahvila-ravintola
Hämeenkatu 21
Tampere

ma–pe 9–21
la 9–19
su 11–18

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset