Vigårda Vasagatan 44, Tukholma

"Kyllä tämä taisi olla paras kasvispihvi vuosikausiin."

23.8.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Harvoin olen joutunut näkemään näin paljon vaivaa purilaisen tilaamiseen. Kävin nimittäin konferenssireissulla Vigårdassa kolme kertaa, ennen kuin ehdin paikalle keittiön aukioloaikaan. Iltaohjelmat venyivät joka kerta niin pitkiksi (eivätkä edes kosteiksi!), että kahdella ensimmäisellä kerralla tarjoilija joutui käännyttämään minut pahoitellen ovelta. Toisaalta oli mukavaa, kun lähtöpäivänä kokki hymyili iloisesti nähdessään minut ovella. ”Ehdit sittenkin!” Kyllä, pari tuntia ennen Arlandaan lähtöä.

Vigårda-ketjulla näkyy olevan seitsemän pistettä Tukholmassa, mutta ketjuisuudestaan huolimatta ravintolalla on kotoinen ilme. Keittiöstä pyritään selvästi luomaan artesaanimainen vaikutelma aina tarjolla olevien pientuottajien juomien valikoimaa myöten. Tilasinkin juomaksi retroilevalla etiketillä varustettua ”Kitty kolaa”, jonka maku toi eniten mieleen jouluglögin. Se oli oikeastaan aika hyvää.

Listalla oli valmiiksi vegaaninen purilainen, jonka lisukkeeksi valitsin ranskalaiset perunat. On sanottava, että annos oli ihanan halpa verrattuna suomalaiseen tasoon: purilainen ranskalaisilla oli reilut yhdeksän euroa, mutta se ei ollut pikaruokaa vaan kunnon ”baaripurilainen”, joskaan ei kovin suuri muttei pienikään.

Hampurilaisessa oli mukava kiiltäväpintainen sämpylä ja muhkea pihvi. Maistoin sitä ensin pienen palasen sellaisenaan ja ihastuin välittömästi: mahtava rapea pinta ja mehukas sisus. Maku vei menneisyyteen, sillä tällaisia laadukkaita kasvispihvejä ei tahdo enää saada mistään, kun tofu, seitan, falafel ja muut ovat menneet ohi. Listan mukaan tämä oli linssipihvi, mutta maku toi etäisesti mieleen myös klassisen Midland Harvest –soijamurekkeen 90-luvulta. Kyllä tämä taisi olla paras kasvispihvi vuosikausiin. Purilainen oli muutenkin kastikkeineen ihanan mehukas. Ainoa ongelma oli kokonainen paksu salaatinlehti, joka tahtoi tulla puraisun mukaan ja kiskoa täytteitä mukanaan. Ranskalaiset perunat olivat myös hyviä.

Olin tajuttoman tyytyväinen. Kyllä tätä kannatti metsästää.

Vigårda
Vasagatan 44
Stockholm

ma–ke 11–23
to–pe 11–01
la 12–01
su 12–22

Kotisivut

No map

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset