Tikitak

"En oikeasti tiedä, kuinka äänekkäästi tulin ateriastani nauttineeksi, sillä se oli niin onnistunut, että uppouduin monoliitin syöveriin melko totaalisesti. Anteeksi, jos huokailin liikaa."

6.10.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Viime vuoden toukokuussa Suikkilaan auennut Tikitak nousi pian mittaamattomaan maineeseen turkulaistan vegaanien joukossa, ja siitä sukeutui vaelluskohde kauempaakin kaupunkiin matkaaville. Olin lukenut kosolti kertomuksia vegaanisista kebabeista ja pizzoista, mutta minulla ei ollut tilaisuutta syödä ravintolassa, sillä harvoilla Turun reissuillani en päässyt käymään niin etäällä. Tänä vuonna pääsin kaupunkiin ensimmäisen kerran vasta kirjamessujen aikaan. Ilokseni huomasin, että viime vuoden lopulla Tikitak oli avannut ravintolan myös keskustaan Maariankadulle. Parikin ystävääni vannotti minua valitsemaan sen arvioaterioideni joukkoon. Ja koska Gastropavun Liina oli juuri käynyt minun innoittamanani Saharassa ja sen jälkeen Tikitakissa, oli pakko vuorostani seurata hänen esimerkkiään.

Koska vegaaninen tarjonta Turun messukeskuksessa on olematonta ja hotellimme aamiainenkaan ei kummoinen ollut, päädyin Tikitakin eteen illalla erittäin nälkäisenä. Vaikka se ei ole kasvisravintola, vegaanisuutta mainostetaan ravintolan ikkunassa näkyvästi, ja vegaaniset annokset valtaavat suuren osan ruokalistasta. Tilasin kovasti kehutun seitankebabrullan ”homejuustolla” ja istuuduin odottamaan. Jouduin odottamaan hetken pidempään, sillä uutta seitanerää viimeisteltiin, mutta se ei haitannut. Suurin osa ravintolaan tulevista asiakkaista muuten tuntui tilaavan vegaaniannoksia.

Kun tarjoilija kantoi rullan eteeni, henkeni oli salpautua. Se oli valtava. Mieleeni palasi edellisenä iltana televisiossa esitetty 2001: Avaruusseikkailu. Tunsin oloni muukalaisten monoliittia kohti arastelevaksi kädelliseksi ja kuulin tähtitarhojen kuoron korvissani. Kun leikkasin rullan auki, huusin (aikuisten oikeasti) mielessäni ”Voi hyvä luoja, se on täynnä tähtiä!” Rulla oli tungettu niin täyteen seitania, vihanneksia ja kastikkeita, että sen täytyi rikkoa joitain luonnonlakeja.

Ensimmäinen haarukallinen sai minut ulisemaan onnesta. Ja haluan nyt korostaa, että tämä ei ollut pelkkää ”mättöruoan” tuottamaa nautintoa, vaan ruoka oli kaikilla kriteereillä hyvää. Seitan oli mitä laadukkainta. Kokki valitti ohi mennessään, että se ei ollut ehtinyt marinoitua tarpeeksi pitkään, mutta minulla ei ollut mitään valittamista. Kyllä seitan oli ainakin Helsingin Harju Dönerin tasoista ja ihanan ohueksi leikattua. ”Homejuusto” sulautui hienosti yhteen kastikkeiden kanssa ja toi makuun juuri sopivaa luonnetta. Minulle tuli jopa mieleen Philadelphiassa syömäni cheesesteak, vaikkei tämä toki ihan niin korkealle ylettänyt. Kasvikset olivat myös mielestäni huomattavasti laadukkaampia kuin missään muussa vastaavassa annoksessa. Rullan leipä oli ihanan ohutta ja rapeaa.

En oikeasti tiedä, kuinka äänekkäästi tulin ateriastani nauttineeksi, sillä se oli niin onnistunut, että uppouduin monoliitin syöveriin melko totaalisesti. Anteeksi, jos huokailin liikaa. Aloin ihmetellä, palaisinko sieltä koskaan, sillä annos on paitsi perin juurin herkullinen myös suunnaton. Please stop, Dave.

Olen kuitenkin iso ja kiltti poika, eikä lautaselle jäänyt paljoakaan. Avaruusteema säilyi mielessäni, kun mahani täyttyi äärimmilleen. Tell my wife I love her very much. Onneksi minulla oli suunnitelma: menisin Cosmic Comic Caféhen lukemaan sarjakuvia ja sulattelemaan ateriaani. Pelkäsin hieman, sillä seitan ei ole yleensä elimistölleni kovin ystävällinen ruoka, vegaanijuustoista puhumattakaan. Tikitakin keittiön taidokkuuden puolesta puhuu kuitenkin se, että selvisin ilman minkäänlaisia jälkioireita. Täällä osataan tehdä jotain todella oikein. Usein mättöaterioiden jälkeen tulee sellainen olo, että vastaavaa ei ihan heti halua syödä. Kyllä minulle tämä maistuisi mainiosti, vaikka juuri nyt.

Tikitak
Maariankatu 1
Turku

ma–to 10.30–22
pe 10.30–4.30
la 11.00–4.30
su 12–21

Kotisivu

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset