Evin

"Vegem maistui todella hyvältä juuston kanssa, ja herkkusienissä oli vahva maku."

16.12.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Seitantuotteet ovat tulleet rytinällä Tampereelle. Toki täällä on saanut seitania monista paikoista enemmän tai vähemmän säännöllisesti, parempaa ja huonompaa, vuosien varrella. Mutta nyt markkinoille on tullut kaksi seitanvalmistajaa.

Tamperelainen tuote Vegem on vallannut aseman nopeasti. Esimerkiksi Sohossa saa nykyään purilaisen Vegemin pihvillä, Pizpalassa herkullisen vegem-kebabtäytteisen purilaisen. Nämä siis olen testannut tähän mennessä – joskin koska yksi Vegemin perustajista on Rongankadun Gopalin veteraani, osaaminen oli ennestään tuttua. Tätä kirjoittaessa Vegemin tuotteita saa monista ruokakaupoista ja ainakin kymmenestä ravintolasta. Helsinkiläinen Vöner on löytänyt tiensä huomattavasti harvempiin paikkoihin. Vegem on selvästi mausteisempaa, koostumukseltaan tiukempaa ja väriltään tummempaa, ja pidän siitä kyllä enemmän. Vöneriin olen ehtinyt pettyäkin huonosti laitettuna.

Pitkään Tampereella Ravintola Sanna oli etenkin myöhäisen seitanmätön etsijöiden keidas, jonne itse en lopulta päässyt kuin kerran ja silloinkin falafelostoksilla. Nyttemmin Sannan omistajat ovat vaihtuneet ja taso on ainakin toistaiseksi romahtanut. Vegemin myötä tilalle tuli kuitenkin toinen Kalevan matkakohde, kebabravintola Evin Sammonkadulla. Useampi ystäväni oli kiitellyt paikan pizzoja ja Vegem-rullia, mutta kuten Sanna, se on hankalalla suunnalla.
Nyt olin tulossa Turun reissulta, ja päätimme vaimon kanssa hakea pizzat mukaamme. Listalla oli kaksi Vegem-pizzaa, ja valitsin sen, jossa kumppanina on tuoretta herkkusientä ja mustia oliiveja.

Sanotaan nyt suoraan, että avasin paketin pelonsekaisin tuntein. Elimistöni ei yleensä pidä vegaanisista juustoista, ja seitaninkin kanssa on vähän niin ja näin. Pelkäsin, että luvassa olisi tukkoiset ja tuskaiset pari päivää. Unohdin kuitenkin nämä ajatukset, kun oikeastaan aika herkullinen tuoksu leijui nenääni. Ensimmäinen haukkaus yllätti iloisesti: tämähän on tosi hyvää! Toinen puraisu varmisti: kyllä, herkkua! Ei tämä tietysti lähellekään Sitkon tasoa päässyt (siellä on harvinaisen hyvä vegaanijuustopizza), mutta tämähän olikin mätöksi tarkoiteltu ja ajateltu. Juustottomat laatupizzat ovat tietysti ihan whole another game.

Vegem maistui todella hyvältä juuston kanssa, ja herkkusienissä oli vahva maku. Klassinen tehovärjätty musta oliivi on tietysti aina kälyistä, mutta meni se tuossa ohessa. Ja mikä parasta: en tullut kipeäksi! Hieman tietysti turvotti, kuten seitanmätön jälkeen kuuluu, mutta en kärsinyt sellaisia tuskia kuin joidenkin vegaanijuustoaterioiden jälkeen. Tänne siis tulen uudestaan.

Ainoa miinus on se, että seitanpizza on suhteettoman kallis. En löydä listaa verkosta, joten en pääse tarkistamaan hintaa, mutta ero normaaliin oli huomattava. Tämä on kummallista, sillä kebab-tyyliset annokset eivät olleet läheskään niin kalliita, mikäli katsoin kunnolla. Ei se tällä kertaa haitannut, mutta pikaruokaravintolassa hinnoittelu voi karkottaa nopeasti. Toivottavasti hinnoittelu tasaantuu ajan myötä. Pizpalassa nimittäin mitään seitanlisää ei hinnoissa ollut, ja Sohossa seitanpurilainen on listan halvin.

PÄIVITYS 7.9.2019:  Evin oli välillä kiinni, enkä ole ehtinyt käydä uudelleen avautuneessa ravintolassa (Sammonkatu 34) testaamassa. En siis tiedä, onko valikoima ennallaan. Siksi en voi vielä suositella

Evin
Sammonkatu 26
Tampere

ma–pe 10–22
la–su 11–22

Kotisivut

Facebookissa

No map

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset