Junk Bar & Lounge Kumma

"Kirpeä kuohuviinisorbetti ja makea Xante-jäätelö olivat mahtava pari, jota täydensivät tuoreet marjat ja keksimuru. Tämä oli viime aikojen parhaita jälkkäreitä saletisti!"

20.3.2018

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Vanhoihin Swagathin tiloihin tai ”Katupojan paikalle” tai ”Doriksen yläkertaan” aukesi maaliskuussa uusi oikein mukava baari ja ravintola Kumma. Kaksi rakasta ystävääni pyysi minua testaamaan paikan, sillä listalle oli alusta lähtien laitettu kunnon valikoima vegaanisia annoksia. Sanottakoon, että yksi ravintolan perustajista on kaverini – mutta ihastuin kummalliseen meininkiin ihan ilman yhteisen ystävämme usutusta.

Baari on täynnä kaikenlaista eriseuraista sälää olematta silti ahtaan tai tilpehöörisen tuntuinen. Asiakkailla on tilaa olla ja hengittää, mutta tunnelma on silti hassun kodikas. Yhdessä nurkkauksessa on säkkituoleja, joilta käsin voi pelata konsolilla, toisaalla jököttää kaksi klassista kaappipeliä.

Listalta löytyi tosiaan yllättävän iso määrä valmiiksi vegaanisia annoksia, ja koska olimme kolmistaan liikkeellä, päätimme saman tien tilata yhden jokaista. Miksei? Kumman hinnat nimittäin ovat ainakin alkuvaiheessa erittäin edullisia.

Annokset on nimetty listalla hupsuttelevään sävyyn, joka ihme ja kumma ei ärsyttänyt minua (ehkä kaveruus tuli tässä juuri tueksi, sillä yleensä isken kämmenen kasvoilleni lukiessani ”Kebarbapapa”-henkisiä annosnimiä).

Pikkunaposteltavien puolella olisi ollut pari leipäannosta, mutta intouduimme kokeilemaan ”tomaatti-pesto-raakakakkua”, joka epäonnisesta nimestään oli suorastaan erinomaista! Se oli pikemminkin tomaatti-basilika-terriini, jonka tyylistä olen syönyt jossain Italiassa, mutten kuollaksenikaan muista missä. Kokeilkaa ehdottomasti!

Lajitelmalistalta tilasimme ”Vegaanipleitin”, jossa oli falafel, soijatsatsikia, seitankebabia, bataattiranskalaisia ja majoneesia. Falafelista en oikein piitannut, sillä se oli tehty pehmeään tyyliin, kun minä taas kaipaan aina taikinan rakeisuutta ja pinnan rapsakkuutta. Vegemin seitankebab oli kastikkeiden kanssa erinomaista, ja ranskalaisten majoneesi oli onnistunut hyvin.

”Aasialaistyylinen ihana keitto” ei annoskuvauksena kertonut paljoakaan, mutta ihastuin siihen ikihyviksi. Rakenteeltaan se oli poikkeuksellinen, sillä kasvikset olivat annoksen pohjalla menevänä ”raasteena”, ja niitä sai kaavittua mukaan täyteläisen liemen kanssa (samanlainen idea on monissa aasialaisissa rapukeitoissa). Ennen kaikkea tämä oli kuitenkin liemikeitto, ja rapeutta toi herkullinen siemennäkkäri. Lisukkeena oleva salaatti oli ihan hyvää, mutta se varmasti kaipasi merilevää, jota siihen normaalisti laitetaan. Se toki ei ole kaikkien juttu.

”Kumman paistetut nuudelit eli puudelit” oli tehty samanlaiseen makupohjaan kuin keitto, joten näitä annoksia ei kannata tilata samaan aikaan. Kastikkeen maut olivat hyviä, mutta annos olisi kaivannut jotain: paahdetun shalottisipulin rapeutta tai pähkinämurua ehkä, ja hiukan happoisuutta. Pienistä puutteista huolimatta tämäkin annos oli ihan hyvä.

”Kebarbapapa” olikin täysosuma. Vegemin seitankebeb on tietysti erinomaista, mutta kun sen mausteisuus yhdistettiin raikkaaseen minttujugurttiin ja ilmavaan salaattiin, en voinut kuin ihastella. Liian usein vegaanikebabeissa joutuu joko tyytymään happoiseen tomaattikastikkeeseen tai sitten se kuorrutetaan majoneesilla sun muulla niin, että maut häviävät. Se toki on okei ratkaisu, jos seitan on surkeaa, kuten se monesti on. Mutta näin erinomaiselle tuotteelle tämä oli mitä kunnioittavin ja kreikkalaisia perinteitä mukaileva ratkaisu. Mutta kuten keittoa ei kannata ottaa nuudelien kanssa, ei tätä kannata tilata vegaanipleitin rinnalle, koska muuten tulee liian tårta på tårta.

Ystäväni eivät halunneet jälkkäriä, joten suklaaraakakakku pähkinöillä ja karamellikastikkeella jäi testaamatta. ”Tiiliholvissa taiottuja kummia jäätelöitä” olikin täydellinen lopetus tuhdille aterialle. Kirpeä kuohuviinisorbetti ja makea Xante-jäätelö olivat mahtava pari, jota täydensivät tuoreet marjat ja keksimuru. Tämä oli viime aikojen parhaita jälkkäreitä saletisti!

Kumma on mukava paikka, edullinen ruokailijalle, ja juomalista on kiinnostavan monipuolinen. Viinien vegaanisuus on merkitty erikseen: itse otin erinomaista portugalilaista punkkua. Kiinnostuksella odotan, miten ravintola kehittyy kokemuksen myötä, mutta oli tämä melko komea avaus. Suosituslistalle, juu.

Junk Bar & Loung Kumma
Aleksanterinkatu20
Tampere

ma suljettu
ti–la 16–02
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset