Bengol Curry

"Ravintolan intialais-bangladeshilainen tyyli korostaa raaka-aineiden omaa makua ja selvästi esiin nousevia yksittäisten mausteiden aromeita."

14.9.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Bengol Curry oli ensimmäinen suomalainen ravintola, jonka arvioin Hyvään kurkkuun viisi vuotta sitten. Ravintola on pysynyt sitkeästi suosikkieni joukossa, joten uusinta-arvio oli paikallaan. Lounaalla en ole vuosien varrella käynyt kuin kerran, sillä pidän tällaisesta ruoasta ennen kaikkea huolella tehtyinä annoksina. Niinpä tämäkin suositus perustuu iltalistan tarjontaan.

Menimme työpäivän jälkeen illalliselle vaimon kanssa. Ravintola oli melkein tyhjillään – kuten se valitettavan usein illallisaikaan onkin. En kyllä tajua tätä, sillä Bengol Curryn iltalistan antimet ovat aivan ainutlaatuisia täkäläisten intialaisten ravintoloiden joukossa. Joitain yhtä hyviä paikkoja löytyy Suomesta, mutta täällä ruokalajit on valmistettu ja maustettu aivan omaleimaisella otteella. Ravintolan intialais-bangladeshilainen tyyli korostaa raaka-aineiden omaa makua ja selvästi esiin nousevia yksittäisten mausteiden aromeita. Hyvä tietysti, että ravintola on onnistunut pysymään kaikki nämä vuodet toiminnassa mitä ilmeisimmin lounaan voimalla, mutta se ansaitsisi ehdottomasti enemmän illallisasiakkaita.

Otimme alkuruoaksi kaksi suosikkiamme: sabgi pakora, eli kasvispakoroita, joiden kaltaisia en ole saanut muualle. Hienonnetusta kasvismassasta ja kikhernejauhosta on uppopaistettu pilvimunkkien kaltaisia palleroita, joihin sain vegaanisena dippinä herkullisen sinapinsiemenkastikkeen. Pelkästään näiden herkkujen takia ravintola on vierailun väärti. Toinen alkuruoka oli peanut snacks eli ihanan raikas tomaattinen ja korianterinen salaatti maapähkinöillä.

Pääruoaksi tilaan aina saman annoksen, sabgi begun curry eli kauden kasviksia ja munakoisoa sekä maustettua riisiä. Tilasin annoksen ”keskitulisena”, joka tarkoittaa tässä ravintolassa melko tulista, jopa minun makuuni. Ruoka oli yhtä ihanaa kuin ennenkin: munakoiso oli täyteläistä, kesäkurpitsa raikasta, kukkakaali täyteläistä, kastike vahvaa. Riisi on maustettu aiemmin sitruunalla, mutta nyt siinä oli hauska sahramin ja ruusuveden aromi. Tällä kertaa emme tilanneet naan-leipää, mutta sitäkin saa pyynnöstä vegaanisena.

Bengol Curry pysyy ehdottomasti suosituslistalla, ja kehotan kaikkia lukijoita kokeilemaan ravintolan antimia. Vastaavaa ei saa muualta.

* * *

Aiempi arvio 19.8.2013

Bengol Curry tarjoaa intialais-bangladeshilaista ruokaa, joka poikkeaa makumaailmaltaan oikeastaan kaikista Suomessa kokeilemistani intialaisista ravintoloista. Paikka noudattaa selvästi omaleimaisempaa paikallista keittiötä sulautuneen ”yleisintialaisen” sijaan. Ruoka ei perustu tuttuihin monia mausteita yhteen sulauttaviin paistettuihin maustepohjiin, vaan annoksissa on selkeitä, vahvoja ja toisistaan erottuvia makuja.

Ravintola on toiminut Tullintorin kiinteistössä liiketilassa, jota on vaivannut pitkään jatkunut julkisivuremontti. Tästä huolimatta se on onnistunut hankkimaan ilmeisen laajan ja uskollisen asiakaskunnan, ja paikan lounaat ovatkin hyvin suosittuja. Juuri niistä sainkin kuulla useilta tutuiltani ennen kuin itse ehdin joitain kuukausia sitten käydä paikassa aterioimassa ensimmäistä kertaa. Lounasta en ole vielä kokeillut. En työskentele Tampereella, joten lounasaikaan tulee oltua kaupungissa harvakseltaan. Pidän muutenkin tämäntyylisestä ruuasta ennen kaikkea tuoreeltaan tarjottuna à la carte -annoksina, jotta mausteet eivät sekoitu liikaa toisiinsa ja raaka-aineiden maku säilyy vahvana.

Tämä taisi olla kolmas illallisemme Bengol Curryssa. Koska ruokalistalla on vain kaksi vegaanista kasvisannosta, tilasin nyt toista kertaa sagbi begun curryn eli tomaattipohjaisen padan munakoisosta ja kauden vihanneksista. Annos oli hyvä, joskaan ei aivan yhtä hyvä kuin edellisellä kerralla. Olin tilannut annoksen tulisempana versiona, mutta kokille oli ilmeisesti käynyt vahinko, sillä annoksessa ei ollut tulisuutta juuri lainkaan. Koska vihannekset olivat kuitenkin muuten herkullisia, en viitsinyt valittaa, etenkin kun ravintola oli juuri menossa kiinni.
Toinen vegaaneille sopiva annos on wokattuja kauden vihanneksia, ja sekin on todella hyvänmakuinen. Olin iloisesti yllättynyt saadessani annokseeni palsternakkaa: paikka käyttää todellakin tuoreita ja kotimaisia kauden vihanneksia. Alkuruokalistalla on myös pari hauskaa ”bombay mix” -sekoituksen varaan rakennettua kirpeää salaattiannosta. Naan-leipä on hyvää, ja sen saa myös ilman voita. Erityismaininnan ansaitsee myös annosten kanssa tarjottu sitruunainen maustettu riisi. Se on parhaita saamiani lisukeriisejä.

Rajoitettu lista on vegaaniruokaa haluavalle pieni ongelma, jos haluaisi käydä täällä syömässä useammin. Listalta puuttuu nimittäin sopiva proteiinipitoinen ruoka. Bengol Curryyn vegaanin ei siis kannata tulla täyttämään vatsaansa vaan nauttimaan ennen kaikkia mauista.
Vaikka tällä kertaa jäin ilman tulisuutta, ravintola sopii chilin rakastajille. Jokaisen annoksen saa ilmeisesti maun mukaan laimeampana tai tulisempana, ja asteikko ulottuu yhdestä viiteen. Useimpien makuun olettaisin kolmosen olevan jo hyvin tulista. Oikein tulisesta nauttiville nelonen ja vitonen ovat herkkua. Ja mikäli haluaa lisää, lisukelistalta löytyy myös habanerochutney. Listalla on muutenkin useita kiinnostavia chutneyvaihtoehtoja. Pidän myös siitä, että vihannesten omat maut on saatu pysymään raikkaina ja erottuvina tulisemmissakin annoksissa.

Varoituksen sana: miedommistakin annoksista löytyy usein kokonaisia erittäin tulisia vihreitä chilejä, jotka useampikin on erehtynyt popsimaan tarhapavun palkona! Niissä on ihanasti kaikkialle leviävä lämmin polte, mutta useimmille ne ovat aivan liian vahvoja sellaisenaan syötynä.

Kaiken kaikkiaan siis oivallinen ravintola, joskin vegaaniruokailijalle ainakin toistaiseksi valikoimaltaan rajoitettu. Toivotaan, että kasvislista laajenee tulevaisuudessa.
Lounasaikaan listalta kuitenkin löytyy kuulemma myös proteiinipitoisia vegaanille sopivia ruokia, etenkin kikhernecurryja ja linssimuhennoksia. Olen kuullut myös ylistystä kikhernekoftista, mutta en ole varma, olivatko ne vegaanisia.

Bengol Curry
Kauppakeskus Tullintori
Tullikatu 6
Tampere

ma–pe 10.30–19
la 12–19
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,