Pinella

"Etenkin pyree, riisi ja kastanjat olivat herkullinen yhdistelmä."

5.10.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Ravintola Pinella toimii Turun jokirannan historiallisen ”pylväikön” yhteydessä. Ravintolan historia ulottuu ainakin nimenä pitkälle 1800-luvun puolelle, mutta nykyisessä remontoidussa asussaan se on toiminut vuodesta 2011. Olin käynyt siellä vain drinkillä kerran aiemmin kirjamessutyöporukan kanssa. Mieleen jäi lähinnä hämmennys siitä, että baaritilat olivatkin yläkerrassa, sekä kovin hintavalta tuntunut gin & tonic.

Päädyimme Pinellaan illalliselle samaisen messuporukan kanssa, nyt janoisten lisäksi nälkäisinä. Ravintola oli vinkattu minulle aiemmin Vegaaninen Turku -ryhmässä, mutta minulla ei ollut tarkempaa tietoa keittiön antimista. Ainakin yksi valmiiksi vegaaninen annos oli listalla.

Meidät otettiin erittäin ystävällisesti vastaan, ja tutkailimme ruokalistoja kuohuviiniä siemaillen. Kaksi ystävääni päätti kokeilla vegaanipurilaista, mutta minua kiinnosti ehdottomasti enemmän paahdettu kukkakaali kastanjoilla. Tarjoilija vielä varmisti, että sen saisi vegaanisena.

Ystävieni vegaanipurilaisannokset olivat pahoja pettymyksiä, sillä pihvi oli jonkinlainen paksu, tiivis ja jauhoinen kasvispihvi. Lisukkeena olevia paahdettuja broccolineja kehuttiin kovasti, mutta se onkin pomminvarma raaka-aine.

Minun annokseni sen sijaan oli oikein hyvä ja todella kaunis. En muista messutohinan jälkeen raaka-aineita aivan tarkkaan, mutta pohjalla oli valkoinen pehmeä pyree, joka saattoi olla kastanjaa tai mantelia – jotain tuhdimpaa joka tapauksessa. Sen päällä oli herkullista mustaa riisiä, herneitä ja paistettuja kastanjoita. Päällä oli komea paahdettu kukkakaali, johon oli ilokseni jätetty hieman lehtiä.

Etenkin pyree, riisi ja kastanjat olivat herkullinen yhdistelmä. Kukkakaalikin oli paahdettu hyvin, mutta varmaankin annoksen vegaaniseksi muuttaminen oli jättänyt siitä puuttumaan olennaista suolaisuutta ja täyteläisyyttä, joten kokonaisuutena annos jäi vähän vajaaksi. Hyvällä halulla ja mielellä sen kuitenkin söin, ja etenkin kukkakaalin paksu varsiosa oli saatu uskomattoman hyvän makuiseksi.

Jälkiruoaksi tilasin sorbettilajitelman, joka oli kolmen pallon kanssa hämmentävän suuri mutta erittäin onnistunut annos. Vadelma- ja mustaherukanlehtisorbetit etenkin olivat täyteläisiä ja pehmeitä. Raparperisorbettikin oli hyvää mutta aavistuksen liian jäistä.

Näköjään heti vierailun jälkeen lista on muuttunut. Vegaaninen purilainen ei ole listalla – good riddance – mutta sen sijaan paahdettu selleri tattipyreellä ja tummalla kasvisliemellä kuulostaa todella kiinnostavalta, ja se on valmiiksi vegaaninen. Toisaalta sorbetit ovat poistuneet listalta, joten vegaanitarjonnan kirjo näyttää vaihtelevan melkoisesti. Hieno kokemus, mutta en osaa ihan tältä pohjalta vielä innostua niin paljon, että Pinella nousisi suosituslistalle.

Pinella
Vanha Suurtori 2
Turku

lounas ti–pe 11–15
à la carte ti–la 15–23
brunssi su 11–15

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista: