Onda Ruokala

"Tofusta tehty 'kalaleike' oli pinnasta mukavan rapea, mutta sisus oli epämiellyttävän tuntuista ja makuistakin mössöä."

25.10.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Aikanaan Toisella linjalla toiminut Onda oli ehdottomia suosikkejani. Ehdin käydä vanhassa Ondassa illallisella varmaan kolme kertaa ja lounaalla kerran, ja suru oli suuri, kun paikan lopettamisesta ilmoitettiin elokuussa 2016. Viime vuonna Onda kuitenkin jatkoi toimintaansa entisissä Lie Min tiloissa Siltasella Hämeentien varrella. Käväisin siellä lounaalla työkaverien kanssa kerran, mutta kiireisenä päivänä en ehtinyt kirjoittaa hyvästä kokemuksesta. Illallisvisiitin sainkin järjestymään vasta reilu vuosi myöhemmin.

Odotukset olivat kovat, sillä sekä buffetlounasta (minun visiitilläni lounas oli vielä lautasannoksina) että iltalistaa oli kehuttu kovasti. Rakas ystävä oli intoillut tofu’n’chips-annoksesta.

Olin järjestänyt treffit ystäväni kanssa kirjamessureissun toisena iltana. Tilasimme tiskillä kumpikin alkuruoan ja pääruoan. Minä valitsin alkuun annoksen ”Puerro negro” eli grillattua purjoa, ystäväni otti ”prik nam pla” -salaatin. Pääruoaksi otimme kummatkin annoksen ”Vegan ’pescado’ kimchi”, eli ”aasialaistetun” version tofu’n’chips-annoksesta.

Kaikki ruoka, myös leipälautanen levitteellä, saapui pöytään yhtaikaa, missä ei ole mitään tolkkua. Purjoannokseni ei ollut kummoinen, ja hintaan nähden se oli todella pieni. Olen saanut niin hyvää paahdettua ja grillattua purjoa, ettei tätä mielestäni kannata kokeilla. Edullisempana tapashenkisenä annoksena se olisi mennyt. Aasiafuusio-maut eivät muutenkaan sopineet pääraaka-aineen luonteeseen. Ystäväni salaatti oi ihan okei, mutta parempia saa kaupungin etnisistä ravintoloista. Lisäksi ”pääproteiini”, joka saattoi olla nyhtöhernettä, oli valmistettu jotenkin huonosti. Se oli tiivistä, kuivakaa ja mautonta. Tätäkään en tilaisi uudestaan. Leipä ei ollut lähelläkään vanhan Ondan herkkuja, ja levitteessä oli epämiellyttävä aromi.

Pääruoat olivat sitten täysi fiasko. Tofusta tehty ”kalaleike” oli pinnasta mukavan rapea, mutta sisus oli epämiellyttävän tuntuista ja makuistakin mössöä. Kiinankaalista tehdyn ”pikakimchin” pitäisi olla listan mukaan hiiligrillattua, mutta ei sitä huomannut. Maniokkiranskalaisetkaan eivät juuri innostaneet.

Valitettavasti tämän kokemuksen perusteella palaaminen Ondaan ei innosta.

Onda Ruokala, Siltanen
Hämeentie 13B
Helsinki

ma–la 11–22

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset