Arthouse Café Kehräsaari

"Ja liemi oli herkullista. Siinä oli vahvoja monipuolisia aromeita, mutta ne eivät sulautuneet sekamelskaksi vaan erottuivat selkeästi."

9.1.2019

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Rakkaan ”ysärin” eli Ravintola 931:n sulkeminen oli kova paikka. Vietin siellä paljon aikaa, kerran esiinnyinkin, mutta ruokailla en tainnutkaan kuin kerran tai kaksi. Viime vuoden lopulla samoihin tiloihin elokuvateatteri Niagaran yhteyteen aukesi kuitenkin Arthouse Café, ja joulukuun lopulla huomasin Facebookin Vegaaninen Tampere –ryhmässä ihmisten ylistäneen tofulaksaa (eli kookospohjaista nuudelikeittoa).

Vaimollani ja minulla oli treffit rakkaan pikkuveljeni kanssa, ja käytimme tilaisuutta hyväksemme kokeillaksemme ravintolaa. Emme ehtineet lounasaikaan, mutta valikoima on sama koko päivän: joko keitto tai ”tanskalainen voileipä”. Voileivästäkin olisi ollut tarjolla vegaaninen vaihtoehto, mutta punajuuri-vuohenjuustoleivässä tofu ei kuulostanut kiinnostavalta korvaajalta. Ymmärtääkseni voileipävalikoima kuitenkin vaihtelee, sillä joulukuussa joku oli syönyt tofu-sienileivän. Pidän tanskalaisista voileivistä, joten sellaistakin pitää käydä testaamassa. Tällä kertaa kuitenkin siis tofulaksaa.

Keittolautanen saapui pöytääni todella houkuttelevan näköisenä: paistettuja savutofuviipaleita, kesäkurpitsaa, merileväsuikaleita, tuoretta pinaattia, chiliä, limeä ja vielä yksi tilpehööri, jonka mausta emme päässeet perille, vaikka se kovin tuttu olikin. Nuudelia ei ollut annoksessa liikaa, jolloin liemellekin jäi tilaa.

Ja liemi oli herkullista. Siinä oli vahvoja monipuolisia aromeita, mutta ne eivät sulautuneet sekamelskaksi vaan erottuivat selkeästi. Juuri tällaisesta hillitystä yksinkertaisuudesta pidän, ja liemi toi mieleen tamperelaisen Borneon currytofuannoksen tai aikanaan helsinkiläisessä Cockissa syömäni nuudelikeiton – erilaisia kaikki, mutta jokaisessa oli samaa luonnetta.

Mitään ihan tällaista en ole koskaan ennen Suomessa syönyt, ja on päivänselvää, että Arthouse Café nousee suosituslistalle. Vaikka listalla ei olisi muuta kuin tämä annos, olisin tyytyväinen. Yksi riittää, jos se on hyvä. Mutta tietysti testaan vielä voikkarinkin.

Arthouse Café Kehräsaari
Kehräsaari B
Tampere

ma–to 11–22
pe 11–02
la 12–02
su 12–19

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista: