Cafe & Bakery Mimosa

"On päivänselvää, että Mimosa on paitsi koko maan parhaita kahviloita vegaanisten herkkujen etsijälle myös ylipäätään onnen ja rauhan keidas kelle tahansa."

16.9.2019

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi vatsa. Juomakin maistuu.

Vaikka kirjoitin Mimosasta arvion noin kolme ja puoli vuotta sitten, Hyvän kurkun Facebook-sivuilla olen vaahdonnut säännöllisesti tämän kahvilahelmen antimista. Aikanaan pääni nyrjähti onnesta saadessani kunnon vihiksiä ja sitruunamarenkipiirakkaa – ja mahtavia ne olivatkin. Mutta sen jälkeen Mimmi ja Samira ovat yllättäneet minut kerta toisensa jälkeen. Oreo-juustokakkua! Porkkalapiirakkaa! Kermamunkkeja! Brunssillakin olen käynyt, mikä on varsin epätyypillistä käytöstä minulle.

Miten näin tärkeäksi muodostunut paikka voikaan olla vasta neljä vuotta vanha? Olen käynyt Mimosassa säännöllisesti vuosia ja viettänyt siellä tuntikausia lukien, kirjoittaen ja litkien kahvia ja teetä. Tunnelma on rauhallinen, taustalla soi minua miellyttävä musiikki ja pienet juttuhetket henkilökunnan kanssa ovat mukava lämminhenkinen rutiini. Jos joku paikka on Tampereella minulle tätä nykyä ”toinen koti”, niin tämä. Monesti olen astellut sisään töihini liittyvä maailman paino harteilla, ja vaikkei se niiltä koskaan kokonaan karisekaan, Mimosa auttaa minut aina paremmalle tuulelle.

On päivänselvää, että Mimosa on paitsi koko maan parhaita kahviloita vegaanisten herkkujen etsijälle myös ylipäätään onnen ja rauhan keidas kelle tahansa. Ihania olette.

Tällä kertaa olin tapaamassa vanhan tutun haastattelun merkeissä, ja varasin meille perimmäisen pöydän. Pääsin kuitenkin paikalle sen verran ajoissa, että oli hyvä tilaisuus keskittyä kirjoittamaan hyvin ansaittua uusinta-arviota. Valitsin suolaiseksi currymaustetun tofuriisipasteijan, jollaisen olin syönyt aiemmallakin kerralla, sekä Mimmin suosittelemaa mansikkajuustokakkua.

Tofuriisipasteijat ovat todellinen nostalgiapommi, joka tallustelee keveämpänä versiona klassisen munariisipasteijan polkuja. Näitä voisin syödä saman tien kymmenen, tai yksitoista!

Mansikkajuustokakku oli minulle riskivalinta, sillä arkailin yhdistelmää hieman. Aivan turhaan. ”Juusto” kakussa oli keveää ja ilmavaa, ja vahva mansikkainen päällys toimi sen kanssa yhteen erinomaisesti. Tumma suklainen keksipohja oli erinomainen kumppani niille.

Jokaisella ihmisellä pitäisi olla tällainen paikka, johon palata, etenkin kun maailma ahdistaa.

* * *

Aiempi arvio 29.3. ja 14.4.2016

Maaliskuussa Itsenäisyydenkadulle auennut Cafe & Bakery Mimosa sai paikalliset vegaaniruuan ystävät innostumaan saman tien. Luonnollisesti Gastropavun Liina ehti raportoimaan kahvilan antimista tuoreeltaan, mutta yllättävästi minäkin kerkesin paikalle vain hieman yli viikko myöhemmin. Luonnollisesti, koska Mimosasta saisi kuulemma herkullisia vihiksiä.

Mimosa on avara ja valoisa kahvila, jossa on ainakin minun makuuni sopivan rauhallinen ja teeskentelemätön sisustus. Viihdyn siellä pidempäänkin kirjoittamassa tai lukemassa. Tietysti herkullinen vegaaninen suolainen ja makea auttaa asiaa. Ensivisiitillä tilasin yhden muhkean vihiksen, donitsin (kyllä! vegaanisia donitseja!) ja pienen marenkisuupalan – aquafabasta eli papujen keitin- tai säilöntäliemestä tehty marenkihan on nyt vegaanileipurien suuri innostus. Olin päässyt maistamaan marenkia vasta Berthassa, mutta nyt sitä oli tarjolla isompi annos, kun Berthassa se oli ollut enemmän koristeena ja suutuntuman antajana.

Vihis oli yksinkertaisesti paras tämän tyylinen piirakka koskaan. Taikina oli juuri sellaista kuin klassisessa lihapiirakassa pitääkin olla: sitkaista, hieman makeaa ja rasvaista mutta ei liiaksi. Täyte oli perinteisen suola & pippuri –tyylin sijaan monisyisemmin maustettua, ehkä hieman currymaista. Se sopi erinomaisesti. Riisi olisi voinut olla hieman puuromaisempaa, mutta muuten piirakka oli täydellinen.

Donitsi oli mehevä, koostumukseltaan ehkä munkkirinkelin ja huokoisen donitsin välimaastossa. Hyvää sekin oli. Marenki ei ollut ihan minun juttuni, mutta hauska sitäkin oli kokeilla.
Pääsin käymään Mimosassa uudestaan rontti pari viikkoa myöhemmin. Halusin testata lisää ennen kirjoittamista, sillä valikoima vaihtelee koko ajan. Tällä kertaa kokeilin ensin juustotäytteistä vihistä (Wilmersburgerin cheddaria). Maku oli jälleen erinomainen, ja riisin koostumus oli nyt parempi. Seuraavalla kerralla täytyy kokeilla sinapin ja ketsupin kanssa – nyt halusin tutustua perusmakuun kunnolla.

Kahvin kylkeen otin viipaleen sitruunamarenkipiirakkaa. Sitruuna! Marenki! Piirakkaa! En ollut syönyt koskaan sitruunamarenkipiirakkaa, joten en osaa verrata vegaanista versiota muihin. Mahtavaa se oli. Marenki oli ilmavaa ja täydellisen kirpeää, alla oleva sitruunatahna kivan sitkaista ja murupohja pysyi hyvin kasassa ja mureni juuri sopivasti.

Onhan tämä nyt tietysti ihanaa. Ja on tämä paikka ihan oikeasti olemassa, en nähnyt unta.

Olen viettänyt Mimosassa aikaa kosolti yli kolme vuotta, ja rakastan paikkaa ja sen ihmisiä suunnattomasti. Koskaan en ole pettynyt. Mimosa on ehdottomasti suosikkikahviloitteni kolmen kärjessä.

Cafe & Bakery Mimosa
Itsenäisyydenkatu 16
Tampere

ma-pe 8-18
la 10-16
aamiainen arkisin 8-10:30
lounas arkisin 11-17
brunssi la 11-15

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset