Falafel 5/5

"Pinnalta rapeita mutta sisältä pehmeitä, ei kuitenkaan yhtään mössöisiä tai jauhoisia vaan täyteläisiä."

13.10.2019

Keväällä kuulin harmikseni, että Puutarhakadulla toiminut sympaattinen, omaleimainen ja tasokas Thai Sisters’ Wok joutui lopettamaan toimintansa. Alkutaipaleen hankaluuksista selvinnyt ravintola oli löytänyt asiakkaansa, mutta Aamulehden mukaan ravintola kaatui, kun uudelle työvoimalle ei saatu oleskelulupaa. Samassa jutussa mainittiin uudesta falafelravintolasta, joka avaisi pian ovensa.

Alkuperäinen uutinen meni aikanaan minulta ohi, mutta Facebookin Vegaaninen Tampere -ryhmässä uusi ravintola Falafel 5/5 alkoi saada heti ylistystä. Falafeleja kehuttiin jopa kaupungin parhaiksi, mikä tietysti kiinnosti, joten laitoin ravintolan to eat -listalleni.

Tajusin jokin aika sitten, että en ollut syönyt pitkään aikaan falafeleja. Tämä ei ollut mikään tietoinen valinta, sillä se on parhaimmillaan erinomainen ruokalaji. Tampereellahan hyviä saa monesta paikasta: Soho, Baba’s Kitchen ja Zeytuun. On vain niin paljon erilaista syötävää, että joskus sitä huomaamattaan lipuu pois tutuilta reiteiltä. Kun nyt minulla olisi sunnuntaina sopivasti aikaa kevyelle aikaiselle lounaalle, Falafel 5/5 valikoitui – se kun avaa ovensa jo puolelta päivin sunnuntaina.

Tykästyin heti ravintolan sisustukseen, jossa oli käytetty paljon puupintoja ja muutenkin tyylissä oli poikettu siitä, mitä Lähi-idän keittiöiden antimia tarjoavalta ravintolalta odottaa. Tiskillä oli hauskasti näytillä falafelin raaka-aineita, ja niiden yllä seinällä oli mukava ”falafelin anatomia” -teos.

Tilasin falafelit ”arabialaisella leivällä”, joka myyjän mukaan on vegaanista, ja hän mainitsi, että jugurttikastike jäisi pois. Pyysin baba ganoushia dipiksi. Myyjä kuitenkin muisti annosta pöytään tuodessaan, että heidän baba ganoush -reseptissään on hieman jugurttia. Mahdottoman suloista oli, että hän halusi ehdottomasti palauttaa yhden euron annoksen hinnasta. Ravintolassa oli samaan aikaan ystäväpariskunta, joille kiikutin baba ganoushin. Win-win.

Annoksessani oli keveän lehtevään ohutleipään käärittyjä falafeleja kasviksilla, yksi falafel erikseen, hummusta sumakilla ja hieman tulista punaista kastiketta. Kaikki oli selvästi paikan päällä tehtyä. Falafel muistutti tyyliltään sellaisia, joita olen joskus syönyt Helsingissä Maailma kylässä -festivaaleilla: pinnalta rapeita mutta sisältä pehmeitä, ei kuitenkaan yhtään mössöisiä tai jauhoisia vaan täyteläisiä. Falafeleissa on monen monta tyyliä, ja tykkään tästäkin. Rullassa oli sopivasti myös kirpeyttä kastikkeista, ja joka haukkaukseen saatoin lisätä lautaselta hieman kastikkeita.

Nautin ateriasta kovasti. Täytyypä taas alkaa syödä falafelia useammin! Kaiken kaikkiaan vierailusta jäi sellainen mukava fiilis, että ruokaa tehdään tosissaan. Toivotaan, että ravintola löytää asiakkaansa niin, että into pysyy. Suosittelen mielelläni.

Falafel 5/5
Puutarhakatu 12
Tampere

ma–pe 10.30–21
la 10.30–23
su 12–21

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,