Brooklyn Café

"Bagel oli tukeva ja tiivis, 'painava' ystäväni ilmaisua lainatakseni. Tofukokkeli oli erinomaista."

15.11.2019

Bagelit olivat minulle pitkään tuttu asia pelkästään jenkkiläisistä televisiosarjoista. Arnolds-ketjussa olisi kyllä saanut jonkinlaisen vegaanisen viritelmän, mutta se ei koskaan innostanut. Ensimmäiset bagelini pääsinkin syömään pääkallopaikalla ainoan Yhdysvaltain reissuni aikana vuonna 2015. Vegaaninen pekoni-juusto-bagel Teanyssa oli melkoinen kokemus – joskin täytyy sanoa, että täytteet varastivat shown niin, etten oikein muista itse bagelin koostumusta. Pari bagelia söin myös perinteikkäissä Manhattanin ja Astorian dinereissa, mutta niissä tunnelmointi vei pääosin huomioni. Vertailuni perustuu siis melko hataraan tuntumaan.

Seuraavan bagelini söin Helsingissä vuonna 2016 Kaivokäytävän sittemmin lopettaneessa Well-kahvilassa, joka oli jonkin aikaa ehdottomia suosikkejani. Vaikka joidenkin oikeaoppisten mukaan Wellin bagelit eivät ole bagelia nähneetkään, pidin nyhtökauratäytteisestä Helsinki bagelista kovasti. (Samoin heidän croissantinsa olivat vallan mukavia, vaikka ne tietysti ovat rasvaisesta esikuvastaan kaukana.) Well lopetti Kaivokäytävässä sittemmin, enkä olekaan muistanut arvioida Kaisa-talon inkarnaatiota. Bagelitta olen sen jälkeen siis elänyt.

Ystäväni oli kehunut minulle Fredalla toimivaa Brooklyn Caféta, ja vierailu oli ollut mielessäni pitkään. Jostain syystä en ollut saanut aikaiseksi, en sitten millään, ja manailin itseäni. Tänä perjantaipäivänä minun kokoukseni kuitenkin peruuntui, ja istuin tutkimusyksikkömme työhuoneella lueskellen ja kirjoitellen. Sellaista juoksevien asioiden hoitoa ja irtonaisten langanpätkien solmimista, jota tulee tehtyä, kun ei oikein jaksa aloittaa mitään uutta isoa. Lippu paluujunaan olisi harmittavan myöhään. Onneksi keksin, että nythän olisi oiva tilaisuus bagel-visiitille. Aurinkokin paistoi vielä poikkeuksellisen mukavana marraskuun päivänä, joten kävely oli mukavaa.

Pysähdyin ensin erehdyksessä Brooklyn Bakeryyn, josta minut opastettiin jatkamaan vielä korttelin verran ihan Fredan päätyyn, melkein Viiskulmaan asti. Astuin sisään hämärään ja mukavan oloiseen kahvilaan, jossa huomioni kiinnittivät ensimmäisenä New Yorker -pinot. Kahvila oli melkein täynnä, mutta yhdessä pöydässä oli onneksi tilaa.

Vegaanisia bageleita on vain yksi, tofukokkelilla täytetty. Kasvisbagelin saisi vegaanisena ilman juustoa, mutta ”riisuttu versio” ei oikein enää tätä nykyä kiinnosta. Englanninkielinen palvelu oli ystävällistä ja lämminhenkistä. Menin pöytääni odottamaan ruokaa, ja hetken kuluttua sain hakea kahvini tiskiltä. En lukenut New Yorkeria vaan laukustani löytynyttä London Review of Booksin juhlanumeroa – tosin täytyy sanoa, että minun vanhoille myyrän silmilleni kahvilassa oli hieman liian hämärää lukemiseen.

Bagelissa oli tofukokkelin lisäksi salaattia, tomaattia ja jonkinlaista levitettä. Koska lisukesalaatissa on fetajuustoa, valitsin lisukkeeksi sipsejä. En tosiaan muista, millaisia aitojen bageleiden ”pitäisi olla”, mutta tämä oli tukeva ja tiivis, ”painava” ystäväni ilmaisua lainatakseni. Tofukokkeli oli erinomaista. Pidin annoksesta, mutta ehkä se ei kokonaisuutena ollut kuitenkaan ihan täysin minun juttuni. Silti koska tällaista ei saa muualta, tulen varmasti toistekin sen syömään.

Junalle ei ollut kiirusta, joten tilasin vielä ison vegaanisen keksin. Suklaamuffinssejakin olisi ollut (tai siis ”kuppikakkuja” – ystäväni on kiivaasti sitä mieltä, että ne ovat eri asia), mutta se olisi ollut liian tuhtia tällä kertaa. Olin tyytyväinen tilaukseeni, sillä karpalo-saksanpähkinäkeksi oli varmasti paras tämän tapainen asia, jonka olen koskaan syönyt! Pelkästään keksin perusteellakin siis suosittelen kahvilaa.

Brooklyn Café
Fredrikinkatu 19
Helsinki

ma suljettu
ti–pe 8–18
la 9.30–17.30
su 10.30–17.30

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,