Ephesus

"Tämä oli ehkä paras 'pyörtyvän imaamin' versio, jonka olen koskaan syönyt."

24.11.2019

Jyväskylän kirjamessut olivat päättyneet, ja junan lähtöön oli vielä pari tuntia. Lounas oli jäänyt väliin, joten jotakin täytyisi syödä ennen kotimatkaa. Ystäväni oli maininnut välimerellistä Lähi-itä-painotteista ruokaa tarjoavan Ephesus-ravintolan. Siellä olisi tarjolla kuulemma seitanruokia.

Muinaisen joonialaisen kaupungin mukaan nimetty ravintola esittelee nimen taustaa viehättävästi kotisivuillaan ja kertoo tarjoavansa Välimeren alueen ruokia ”eri ruokakulttuureja kunnioittaen”. Paikka on auki yömyöhään tai melkein aamuun, mutta sisustukseltaan se kuitenkin muistuttaa enemmän kunnon ruokaravintolaa kuin tyypillistä kebab-pizzeriaa. Paistokäryt tosin tunkevat salin puolelle aika lailla. Ruokalista on myös aidosti monipuolinen ja vegaanista ruokaa etsivälle mielenkiintoinen: seitanannosten lisäksi tarjolla on erilaisia tahnoja meze-annoksiin.

Tilasin pyörtyvän imaamin munakoison seitantäytteellä: annoksessa siis on halkaistu munakoiso, joka on täytetty sipuli-tomaattiseoksella sekä seitanlastuilla ja paahdettu uunissa täyteläisen pehmeäksi. Vegaanisuusasiat olivat henkilökunnalla hallussa. Tarjoilija esitteli salaattipöydän antimet tarkkaan, ja söin alkupalaksi verrattoman hyviä tahinilla maustettuja kikherneitä sekä bulgursalaattia. Pitkän messurupeaman päätteeksi palkitsin myös itseni lasillisella rakia, jota nautin jään ja vesitilkan kanssa. Olin unohtanut, miten jalo juoma se onkaan!

Pääruoan tuleminen kesti jonkin aikaa, mutta odottelu ei rakia maistellessa haitannut. Annos olikin sitten herkullisen näköinen. Munakoisossa oli reilusti täytettä, ja rusinaisen riisin ohella lisukkeina oli baba ganoushia, punajuurihummusta, tavallista hummusta ja jonkinlaista tomaattirelissiä.

Tämä oli ehkä paras ”pyörtyvän imaamin” versio, jonka olen koskaan syönyt. Seitan täydensi munakoisoa hyvin, ja annoksen perinteiselle öljyisyydelle tahnat toivat hyvää vastapainoa. Alkuun mietin, että leipää olisi ollut mukava saada, mutta lopulta olin hyvin tyytyväinen annokseen juuri näin. Mitään ihan tällaista en ole koskaan saanut missään ravintolassa. Tällaiset yllätykset ovat mukavia.

Ephesus
Väinönkatu 28
Jyväskylä

ma–pe 11–05
la–su 12–05

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,