Local Bistro

"Maa-artisokan maku oli täyteläinen – ei tätä raaka-ainetta kovin paljon paremmin voi valmistaa."

11.11.2019

Käydessäni Local Bistrossa pari vuotta sitten ihastuin siihen ikihyviksi. Tiesin käyväni ravintolassa vielä uudestaan, vaikka pyrinkin vieraillessani näissä vähän harvinaisemmissa kaupunkikohteissa etsimään pääosin uusia paikkoja. Lounaan sijasta haluaisin kuitenkin illallista.

Tilaisuus koitti sopivasti, kun kävin luennoimassa kolmatta kertaa rakkaan ystäväni kurssilla yliopistolla. Tulin kaupunkiin junalla, ja maanantai-iltana ei ollut enää niin myöhään kovin monta paikkaa auki Local Bistron lisäksi.

Listalla oli valmiiksi vegaaninen alku- ja pääruoka – olen seurannut ravintolan sivuja, ja linja on pitänyt mukavan tasaisesti. Tilasin molemmat, ja juomaksi valikoin lasillisen pecorino-rypäleestä tehtyä valkoviiniä.

Alkupalana oli syvän lautasen pohjalla oleva keko, jossa oli pikkelöityä kurpitsaa, muistaakseni ”puffatua” ohraa (en rehellisesti muista yhtään, mitä viljaa se oli) sekä paahdettuja maa-artisokan paloja. Annos viimeisteltiin fermentoidulla parsaliemellä. Annos oli varsin onnistunut. Etenkin maa-artisokan maku oli täyteläinen – ei tätä raaka-ainetta kovin paljon paremmin voi valmistaa. Paahtaminen oli parantunut kyllä vielä selvästi viime visiitistä, vaikka annos muuten ei ihan sille tasolle noussut. Kurpitsan hapokkuus hallitsi annosta hieman liikaa, ja herkullisuudestaan huolimatta se kävi ehkä aavistuksen tylsäksi loppuvaiheessa, kun siitä ei juuri vaihtelua löytynyt.

Samanlainen lievä ongelma oli pääruoassa: herkullista mutta vailla vaihtelua, etenkin kun kumpaakin kurpitsaa oli molemmissa annoksissa paljon. Annoksen pohjan muodosti sieniliemessä haudutettu täyteläinen ja jopa hieman makea speltti. Sen lisäksi oli kurpitsaa eri muodoissa, pähkinää, tuoretta pinaattia ja sieniä. Sekä kurpitsassa että speltissä oleva maanläheisyys ja makeus veivät annosta turhan reilusti samaan suuntaan, vaikka pinaatti tarjosikin vaihtelua. Söin annoksen ihan hyvällä halulla, mutta tämäkään ei pärjännyt edellisen vierailun ihastuttavan monipuoliselle ja taitavalle annokselle.

Vaikka kokemus ei yhtä ikimuistettava ollut, sain oivallisen ilta-aterian. Local Bistro on edelleen suosituksensa ansainnut. Silti toivon, että seuraavalla visiitillä kokemus olisi hieman monipuolisempi.

* * *

Aiempi arvio 20.9.2017

Parin päivän luentoreissun jälkeen minulla oli jokunen tunti aikaa tapettavana Joensuun keskustassa. Kävin kirjoittamassa ja lukemassa pari tuntia ihanassa Hyve & Pahe -kahvilassa (sittemmin lopettanut), mutta aikaa oli edelleen kosolti. Koska edessä olisi yli viiden tunnin junamatka, eikä ravintolavaunun nuudeliannos houkuttanut, tarvitsisin jotain syömääni voileipää tukevampaa apetta.

Olin kysellyt ruokapaikkavinkkejä Facebookin Vegaaninen Joensuu -ryhmässä ennen matkaa, ja minulle oli mainittu Local Bistro -ravintola. Se oli mukavan lähellä, ja uusi lista vaikutti kiinnostavalta. Lounasaika oli juuri päättynyt, ja ravintola oli liki tyhjillään. Ystävällinen henkilökunta opasti minua iltalistan vegaaniannoksiin, joista ”sienivohvelia ja maa-artisokkaa” kiinnitti huomioni. Olin nimittäin syönyt samankaltaisen annoksen loistavassa Copas y Tapas -ravintolassa Helsingissä ja nauttinut siitä suunnattomasti. Tilasin sen ja kyytipojaksi lasin viiniä.

Ravintola on todella viihtyisä. Pöydät ovat paikallisen käsityöläisen tekemiä jonkin vanhan rakennuksen hirsistä ja laudoituksesta, ja eläväinen puun pinta tuntui ja tuoksui mukavalta.
Kun annos kannettiin pöytään, olin innoissani. Rapsakan sienivohvelin päällä oli paistettuja kantarelleja ja herkkusieniä, talon omaa sipulirelissiä sekä maa-artisokkaa kolmella tavalla: uunissa paahdettuina puolikkaina, pikkelöityinä viipaleina ja lämpimänä vaahtona.

Annos yllätti minut täysin ja nousi ehdottomien suosikkieni joukkoon. Vohveli ei ollut niin täyteläistä kuin Copas y Tapasissa, mutta sen rapeus sopi erinomaisesti yhteen pehmeän vaahdon kanssa. Sienet oli paistettu taiten, ja ne olivat tarpeeksi suolaisia, mikä on erittäin tärkeää sienissä. Sipulirelissi saattoi olla parasta maistamaani. Paahdettu maa-artisokka oli erinomaista, vaikkei se ihan noussutkaan Copas y Tapasin tasolle – mutta heillä onkin erikoisvalmisteinen puu-uuninsa. Pikkelöidyt viipaleet sen sijaan olivat ihmeellisen makuisia: en tajua, miten maa-artisokan maku oli saatu täydellistettyä noin!

Jos matkustatte Joensuuhun, menkää nyt hyvät ihmiset kokeilemaan! Suosituslistalle ravintola päätyi, tietysti.

Local Bistro
Koskikatu 9
Joensuu

ma–to 10.45–21
pe 10.45–22
la 12–22
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset