Beans&more

"Hei, oikeasti, jenkkihenkinen juustoleipä lounaaksi. Whaddayougonnado?"

22.1.2020

Edellisestä reissusta tässä täysin vegaanisessa kahvila-ravintolassa oli vierähtänyt jo puolitoista vuotta. Viime marraskuun kirjamessuvisiitillä harmittelin, etten ehtinyt käydä, mutta onneksi luentoreissu Jyväskylään antoi tilaisuuden korjata virhe. Sovin lounastreffit kaupunkiin taannoin muuttaneiden armaiden ystävien kanssa. Hyvää ruokaa ja hyvää reissua ennen kotimatkaa.

Beans&more on kyllä hauska, hieno ja omituinen otus. Yhtäältä siinä on klassisen kasvisravintolan kotikutoisuutta, maailmanparannushenkeä ja tervehenkisyyttä: kotisivuilla vastaan tulee ensimmäisenä värikäs salaattikulho. Ja löytyyhän ruokalistalta kulhoruokaa, salaattia, tuoremehuja ja smoothieita. Pääosin listan tarjonta on kuitenkin tuhtia americana-henkistä ruokaa vegaanisina versioina: purilaisia, täytettyjä leipiä, ranskalaisia, kukkakaalisiipiä ja niin edelleen. Olen onnellinen pelkästään siitä, että näin voi olla!

Lounaslistalta löytyi salaatin ja papuruukun lisäksi ”kalapurilainen” tofupihvillä, ja toinen ystäväni päätyi siihen. Minä ja toinen ystäväni sen sijaan tartuimme Veganuary-tarjouksessa olevaan annokseen ”Steek’n’cheese melt sandwich”. Koska, hei, oikeasti, jenkkihenkinen juustoleipä lounaaksi. Whaddayougonnado? Odotellessamme söimme lounaaseen kuuluvaa salaattia: etenkin perunasalaatti oli oivallista!

Minkälainen leipä oli? Ei se ihan saavuttanut samaa taivaallista neroutta kuin Philadelphiassa syömäni, mutta se olikin maailman paras voileipä. Mutta hemmetti sentään kun tämä leipä olikin hyvä! Ensinnäkin annos oli valtava. Pöytään kannettiin valehtelematta tarjotinta muistuttava lautanen, jolla lepäsi kokonainen halkaistu patonki, johon oli läiskäisty ronskisti seitania ja ennen kaikkea hurmaavan paljon juustokastiketta. Kyljessä oli klassisia grillimaustettuja ranskalaisia. That took me back.

Seitan oli aivan täydellistä: mehevää ja maistuvaa eikä lainkaan kuivakkaa, mutta siinä ei myöskään ollut laisinkaan pehmeisiin seitaneihin joskus tulevaa pesusienimäisyyttä. Edellisen kerran olen intoutunut seitanista näin paljon varmaankin Soi Soissa. Ihanaa, kun jotkut tekevät sitä vielä tällä tyylillä! Vegaaninen juusto oli sulatettu seitanin alle, mikä oli neronleimaus, sillä se pysyi pehmeänä ja maistuvana koko aterian ajan. Nykyiset vegaaniset juustot tökkivät minulla etenkin siihen, että niiden koostumus ja aromi heikkenee viiletessä. Seitanin päällä taas oli kastike, joka oli juustokastikkeen ja chilimajoneesin onnistunut avioliitto.

Olihan tämä melkoinen urakka lounaaksi, mutta ulisimme kaikki mielihyvästä syödessämme (anteeksi muut asiakkaat). Ystävän tofupurilainen oli myös oiva, sillä leivitykseen oli saatu merilevällä hieno merellinen aromi. Jälkiruoaksi jaoimme viipaleen kerrassaan erinomaista porkkanakakkua.

Huomasin tätä kirjoittaessani, että Beans&more tarjoaa myös ”koko päivän aamiaista”. Pannukakkuja! Köyhiä ritareita! Toasteja! Omelettia! Mitä ihmettä? Mitä täällä oikein tapahtuu? Minun täytyy palata Jyväskylään. Pian. Hotelliaamiainen schmotelliaamiainen.

Beans&more
Asemakatu 11
Jyväskylä

ma suljettu
ti–ke 9–19
to–pe 9–20
la 9–18
su 12–18

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , , , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset