Bei Fang

"Bei Fang on tällä hetkellä paitsi ehdottomia suosikkikiinalaisiani myös lempiravintoloitani kaiken kaikkiaan."

24.1.2020

Lokakuisen käyntini (ks. vanhempi arvio alla) jälkeen olin ehtinyt käydä täällä kerran lounaalla työkaverien kanssa. Bei Fang on siirtynyt buffetlounaaseen, ja kokemus oli ihan mukiinmenevä, mutta silti suosittelen tätä ennen kaikkea iltaravintolaksi. Kävimme taannoin illallisella vaimon kanssa, mutta silloin keskityin syömiseen ja rakkaaseen seuraan arvioinnin sijaan. Halusin kuitenkin tehdä mahdollisimman pian monipuolisemman arvioreissun.

Tilaisuus tulikin pian messureissun yhteydessä. Kiinalaisen uuden vuoden juhlinnan aikaan laadukkaissa kiinalaisissa ravintoloissa on ruuhkaa, ja käytössä voi olla erikoisruokalista, joka ei välttämättä ole kaikkein kasvispitoisin. Bei Fangissa oli kuitenkin tilaa, ja normaali ruokalista olisi käytössä. Olin iloinen, että saisin esiteltyä ravintolan tällekin työporukalle.

Kymmenen tunnin messupäivän jälkeen meillä oli sudennälkä, ja tilasin pöytään kunnon kattauksen: edellisestä arviosta tutun lämpimän tofukuoriannoksen, kylmän tofukuorisalaatin, parsakaalia valkosipulilla, vihreitä papuja, munakoisoa korianterilla ja valkosipulilla, tirisevää tofua pannulla sekä uppopaistettuja hon-shimeji-sieniä, joihin olin edellisellä käynnillä ihastunut.

Otimme saman tien oluet huuhtoaksemme messupölyt kurkusta, ja tarjoilija toi kyytipojaksi paistettuja pähkinöitä. Salissa oli mukava juhlan kuhina, ja hyrisin onnesta. Ruoan kanssa tilasimme pullon oivaa valkoviiniä.

Pöytätila oli loppua kesken, kun annoksia alettiin kantaa pöytään, ja mietin, olinko liioitellut annosmäärässä. Toisaalta yleensä vaimon ja ystäväpariskunnan kanssa tapaamme tilata samanlaisella laskukaavalla, joten eivätköhän nämäkin menisi.

Ruoka oli ihanaa, ja söimme kyllä reippaasti melkein kaiken. Lämmin tofukuoriannos ei yllättäen ollut ihan niin tulista kuin edellisellä kerralla – tosin silloin söin vain tuon annoksen, joten ehkä tulisuus kertautui. Herkullista se joka tapauksessa oli, ja ilahduin kun se maistui koko pöytäporukalle. Kylmä tofukuorisalaatti kuitenkin osoittautui suositummaksi seurueessa, ja yllättäen se tuntui annoksista tulisemmalta, mitä en aiemmalta aterialta muistanut. Mutta ehkä maustaminen vaihtelee kokin ja päivän mukaan.

Jännitin kovasti, mitä ystäväni sanoisivat uppopaistetuista sienistä. Ihastuimme niihin vaimon kanssa, mutta uppopaistamisen tuoma hämmentävä koostumus ja Suomessa tarjottavassa kiinalaisessa ruuassa harvinainen kumina (ei siis juustokumina vaan tuttu ”leipäkumina”) voisivat olla vaikea yhdistelmä. Seurueemme kuitenkin tyhjensi koko lautasen! Tätä annosta suosittelen ehdottomasti kaikille kokeilunhaluisille, sillä mitään tämäntyylistä en ole koskaan syönyt. Sienten aromi oli jollain hämmentävällä tavalla hieman merellinen.

Vanhat suosikkiannokseni parsakaali ja vihreät pavut olivat ehkä parhaat syömäni versiot kummastakin ruokalajista tähän mennessä. Parsakaali oli valmistettu täydellisesti, ja kuumasta astiasta tarjotuissa pavuissa oli sellaista muhevaa makua, jota en muiden ravintoloiden ”ryppypapu”-annoksista muistanut. Täytyy käydä vertailemassa pian taas vanhoissa suosikeissa.

Ravintolan kotisivuillakin kuvattu tirisevä tofu sipulilla oli ihan hyvä annos, mutta tässä seurassa se ei jäänyt mieleen. Tilasinkin sen lähinnä varmuuden vuoksi, jos muiden tofuannosten tulisuus olisi seuralaisille liikaa. Sen sijaan munakoiso korianterilla oli edesmenneen West Lake Tea Housen unelmaisen annoksen jälkeen paras kiinalainen munakoisoannos, jonka olen syönyt! Niitä nimittäin useimmiten vaivaa ylenmääräinen rasvaisuus – vähän sama ongelma kuin kreikkalaisen ja turkkilaisen keittiön ”pyörtyvän imaamin munakoisossa” lähes aina. Tässä annoksessa rasvaisuus pysyi kurissa, munakoisossa oli täydellinen koostumus, ja korianteri istui siihen taivaallisen hyvin.

Rakkaita ravintoloita on aina vaikea asettaa paremmuusjärjestykseen, mutta Bei Fang on tällä hetkellä paitsi ehdottomia suosikkikiinalaisiani myös lempiravintoloitani kaiken kaikkiaan. Tällainen laadukas kiinalainen sai taas uusia ystäviä.

* * *

Aiempi arvio 31.10.2019

Aiemmin Dong Bei Hu -nimellä toiminut klassinen kiinalainen ravintola lopetti jo aikoja sitten toimintansa Vuorikadulla. Arvioin itse asiassa Dong Bei Hun tarjontaa jo vuonna 2015 sen toimiessa Korkeavuorenkadulla ja toisen kerran vuonna 2016 Vuorikadulla. Tuolloin en ollut vielä tietoinen kaupungin autenttisesta kiinalaisesta tarjonnasta – noita ravintoloita aloin löytää kunnolla vasta loppuvuodesta 2017. Vaikka kokemukseni Dong Bei Hussa olivat vähän epätasaisia, parhaimmillaan sain sieltä ensimmäisiä ihan erilaisia kiinalaisia ateriakokemuksia elämässäni. Sain siellä myös ensimmäisen tulisen kiinalaisen ruoan koskaan – ennen sitä en edes tiennyt sellaisten olemassaolosta!

Viimeisestä Vuorikadun illasta on hauska muisto: ravintola oli täynnä jonkin suomalaisen Kiina-seuran (tms.) juhlaporukkaa, ja minä olin nurkkapöydässä ainoa ”tavallinen asiakas”. Sain silti sydämellistä palvelua, ja täydensin munakoisoateriani naukulla tuhtia kiinalaista riisiviinaa. Hieno ilta, ja olin surullinen kuullessani ravintolan lopettamisesta.

Ravintola aukesi kuitenkin uudella nimellä Bei Fang Rauhankadulle syyskuussa 2018. Pääsin käymään siellä lounaalla työporukalla jo tämän vuoden tammi-helmikuussa, mutta se kokemus ei jäänyt erityisesti mieleen. Vegaaninen lounasvaihtoehto oli ihan okei, mutta suomalaiseen makuun helpotettu kiinalainen ruoka ei nykyään juuri innosta. Päätin siis tehdä arvion vasta illallisesta. Vilkaisin, ja ruokalistassa olivat tutut annokset Dong Bei Hun ajoilta.

Aikaa kuitenkin kului arviokäyntiin, kun sivustoamme rakennettiin yli puoli vuotta. Nyt lokakuisena työpäivänä mietin, millä junalla lähtisin kotiin – söisinkö illallisen vielä vai sinnittelisinkö kotiin? Olin kävelemässä Kruununhaassa, ja Bei Fang tuli mieleeni. Nyt olisi sopiva tilaisuus!

Ilokseni huomasin ruokalistasta, että se oli laajentunut ja oli nyt huomattavasti mielenkiintoisempi myös vegaanisen ruoan etsijälle. Listassa on erikseen tofuosio ja kasvisosio! (Kaikki tofuruoat eivät ole kasvisannoksia, mutta esimerkiksi mapo tofu on saatavana myös vegaanisena versiona.) Silmääni pisti kuitenkin ennen kaikkea lämmin doufu pi -annos. Se on siis ”tofunahkaa” tai ”tofukuorta” (englanniksi tofu skin), jota olin syönyt aiemmin joissain hot pot -annoksissa, Pasilan Malan tulisessa annoksessa (tai en tiedä, onko tuo tofunuudeli teknisesti sama asia, ehkä ei) sekä Home Tasten ihanassa kylmässä, etikkaisessa tofu-kurkkusalaatissa (olen syönyt sitä myöhemmin, en alkuperäisellä arviokerralla). Muistaakseni olen syönyt kylmää versiota jossain muuallakin, mutta en nyt muista, missä.

Joka tapauksessa kolmella chilillä varustettu lämmin annos kiinnosti. Tarjoilija kysyi aidon huolestuneen oloisena: ”Is it okay to be very spicy?” Vakuuttelin, että olisi. Kysymys oli kuitenkin aiheellinen.

Pöytään kannettiin kauniilla valkoisella lautasella annos, joka olisi voinut olla chilinen pasta-annos Italiassa. Eli kuvassa oleva ”nuudeli” on kokonaan tofua! Chilejä näytti olevan massasta varmaan yksi viidesosa, ja lautasen pohjalla oli herkullista lientä, joka oli tarttunut tofun pintaan erinomaisesti. Annoksessa oli myös runsaasti korianteria, joka toi mieleen edesmenneen West Lake Tea House -ravintolan Kruununhaassa.

Annos oli uskomattoman hyvä. Rakastin jokaista suullista. Söin ruokaa pääosin puikoilla sellaisenaan, ja otin lisäkeriisiä vain välillä pienen suullisen tulisuutta vähentääkseni. Ruoka nimittäin oli todellakin, aikuisten oikeasti, melkoisen tulista. Chilejä oli monta eri laatua, joten poltetta tuli suuhun, nieluun, huuliin, joka puolelle ihanan tasaisesti. Tarjoilija kävi syömisen kesken varmistamassa vielä, onko kaikki varmasti okei. Oli, enemmän kuin okei – olin huumaantuneen onnellinen. Tämä oli parhaita yhden annoksen kiinalaisia aterioita koskaan. Tulisuuden takia en suosittele sitä ihan kaikille, mutta listalta löytyy lukuisia vaihtoehtoja.

Aterian jälkeen join tarjoilijan suosituksesta pienen lasillisen lämmitettyä kiinalaista viiniä, jossa oli vahva käymisen aromi. Pidin siitäkin kovasti.

Suosittelen mitä lämpimimmin, ja tuskin maltan odottaa, että pääsen tänne vaimon tai ystävien kanssa syömään monipuolisen valikoiman ruokalistalta.

Bei Fang
Rauhankatu 15
Helsinki

ma–pe 11–22
la 12–22
su 14–21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset