Naughty Brgr

”Purilainen kohtaa kevätkääryleen kohtaa indonesialaisen salaatin.”

15.12.2019

Edellisestä arviosta on puolitoista vuotta. Minun oli tarkoitus keretä käydä jo aiemmin tarkistamassa tämän hampurilaisketjun tilanne, sillä valikoima uudistui kesällä. Kesäkuussa mainostettiin uutta Aussie-tofupurilaista, jota perustaja Akseli Herlevi ehti kehua julkisuudessa parhaimman makuiseksi kehittämäkseen purilaiseksi. Tämähän tietysti kiinnostaisi, sillä edesmenneen Kustaa III -ravintolan jälkeen en liene hyvää tofupurilaista maistanut. Monet tuntuvat pitävän niitä menneen talven lumina, mutta mielestäni niillä on Beyond Meatien, Moving Mountainsien ja muiden uutuuksien aikanakin paikkansa.

Naughty BRGRin listalla on tällä hetkellä kaksi valmiiksi vegaanista purilaista sekä vanha portobello-hampurilainen, jonka oletettavasti saisi vegaanisena. Aussien lisäksi löytyy valmiiksi vegaanisena Beyond Vegan melko perinteisillä americana-täytteillä korealaista kastiketta lukuun ottamatta. Olin syömässä veljeni ja veljentyttäreni kanssa, ja veljentytär otti Beyondin. Minun eteeni kannettiin Aussie.

Pääasia ensin. Tämä oli paitsi ehdottomasti paras tofupurilainen koskaan myös selvästi parhaimpia testaamiani burgereita, joita tällä hetkellä on tarjolla! Se oli niin herkullista ja monitahoisen makuista, että olisin voinut syödä toisen perään saman tien.

Hyvän kurkun Facebook-sivuilla kuvasin elämystä näin: ”purilainen kohtaa kevätkääryleen kohtaa indonesialaisen salaatin”. En osaa vieläkään sanoittaa tuntemuksiani osuvammin. Oivallisen sämpylän sisällä (tarjoilija kertoi, että se on uusi vegaaninen briossi) oli loistavasti paneroitua tofua, retikkaa, porkkanaa, satay-kastiketta – sekä täydellisenä neronleimauksena pikkelöityjä sinapinsiemeniä! Jokainen haukkaus toi mukaan kaikkia aineksia, kokonaisuus pysyi erinomaisesti kasassa, ja alusta loppuun olin haltioituneella tuulella. Ihanaa, että joku tekee tällaista! Samanlaisia onnen tuntemuksia ja makumielleyhtymiä olen tosiaan saanut parhaimmista kevätkääryleistä tai vaimon taituroimasta indonesialaisesta salaatista.

En ole koskaan saanut purilaista, joka muistuttaisi vähääkään tätä. Olen myös äimistynyt siitä, että Aussie BRGR ei ilmaantuessaan herättänyt suurempaa älämölöä. Minulle tämä on ehdottomasti purilaisskenen merkittävin tapaus vähään aikaan sitten Bun2Bunin perustamisen. Naughty BRGR -ketju on ilmoittanut pyrkivänsä siihen, että kasvispurilaisten osuus listasta olisi tulevaisuudessa 50%, eli uusia luomuksia lienee tulossa. Pysyn kuulolla. Aissaakeli kun olis nyt tollainen purilainen hollilla.

* * *

Aiempi arvio 10.5.2018

Kirjoitin Naughty Brgr –ketjun Tampereen pisteestä hieman yli vuosi sitten. Silloin en ravintolan vegaanitarjontaan niin ihastunut, etenkin kun vegaanisena sai vain melko riisutun version sienipurilaisesta, ja vegaaninen sämpylä oli gluteeniton, joskaan ei kaikkein onnettomin. Naughty Brgr –ketju jäi siksi tutkapeittoni katveeseen, eikä se noussut esiin, koska en törmännyt mainintoihin sosiaalisen median puskaradiossakaan.

Tällä välillä vegaanista tarjontaa oli kuitenkin ilmeisesti muokattu useaan otteeseen. Kun rakas kummipoikani ehdotti Naughty Brgria ruokatapaamisemme paikaksi, huomasimme vaimon kanssa ilahtuneena, että listalle oli tullut uusi, valmiiksi vegaaninen purilainen ”VBQ”.

Kaikki oli parantunut. Ennen kaikkea: purilaiseen ei tule automaattisesti gluteenitonta sämpylää! Sämpylä oli ”jenkkityylisen” tyylinen ilmava ja lievästi maustekuorrutettu, jonka tyylisiä olen saanut parissakin suomalaisessa americana-ketjussa. Minusta tällaiset sämpylät toimivat oikein hyvin purilaisissa. Tämä lienee melko uusi muutos, sillä vielä joulukuussa Gastropavun Liina valitti gluteenittoman sämpylän ongelmista. Vaimoni söi muuten tutun sienipurilaisen, jossa ainoa ongelma oli hänen mukaansa juuri tuo samainen sämpylä, joka jostain syystä on pysynyt vakiona sienipurilaisessa. Kaipa sille haetaan jotain perusmenekkiä.

Kastikkeet eli romesco ja chermoula-majoneesi toimivat hyvin. Kokonaisuutena annos olisi kuitenkin saanut olla hieman kosteampi, sillä talon falafelpihvi oli hyvin paksu ja siksi hieman kuivakka. Siinä oli mielestäni onnistunutta makua, mutta tiivis koostumus ei ollut ihan kohdallaan. Kyllä se tavanomaisen tukkufalafelin voittaa, mutta ei esimerkiksi Sohon falafelpihviä. Lisäksi Helsingin Social Burgerjoint on asettanut kasvispurilaisten riman aika korkealle – Naughtyhan löytyy sieltäkin.

Mainittakoon vielä ranskisten seuraan tilaamamme korianteri-chipotle-majoneesi, joka oli suorastaan erinomaista! Sitä olisin voinut ottaa purilaiseenikin.

Viime kerralla Naughty Brgr pääsi rimaa hipoen suosituslistalle, mutta nyt paikka on ansainnut mainintansa selvästi. Mikäli pihvi olisi aavistuksen parempi, se nousisi kaupungin kasvispurilaisten kärkijoukkoon. Haaste on kieltämättä hankala moninaisessa asiakaskunnassa, jossa jotkut kaipaavat seitania ja muut vieroksuvat, yhdet ihastuvat nyhtökaurasta ja toiset eivät siitä piittaa, osa kaipailee perinteistä soijapihviä kun taas jotkut vierastavat soijaa jostain kumman syystä, osalle tofu- ja falafepihvit ovat so last season, ja liian moni tuntuu ajattelevan, että papupihvit ovat niin ysäriä. Minä löydän suosikkeja joka joukosta.

Naughty Brgr
Aleksanterinkatu 29
Tampere

ma suljettu
ma–la 11–22
su 12–19

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset