New Bamboo Center

"Koko aterian ajan minut valtasi mittaamattoman kotoinen olo. Kulhollinen lohtua ja lämpöä siirtyi mahaani."

6.2.2020

Arvioin tämän klassikkoravintolan edellisen kerran reilut kolme vuotta sitten, kun kävimme Manun kanssa syömässä pitkään kestäneen remontin jälleen. Paluu tuttuun ja rakkaaseen ravintolaan oli onnellinen. Sen jälkeen ehdin käydä täällä vain kerran työporukalla – ravintola-arvioijan tuskaa on, että luottoravintoloissakaan ei ehdi käydä niin usein kuin haluaisi. Ehdin jo hetken pelästyäkin, sillä jokin aika sitten liikkui huhuja ravintolan lopettamisesta. Huhut olivat niin sitkeitä, että luulin jo niiden käyneen todeksi. Ilokseni huomasin kuitenkin taannoin tutun punaisen markiisin Annankadulla.

Lisäsin New Bamboo Centerin saman tien to eat -listalleni, sillä edellisestä arviosta oli kovin paljon aikaa. Ounastelin kyllä, että juuri mitään ei olisi muuttunut (ja hyvä niin). Mielikuva ravintolan lopettamisesta oli kuitenkin ilmeisesti jäänyt kummittelemaan mieleeni, sillä en kertaakaan tullut ajatelleeksi sitä sopivina hetkinä. Tällä havahduin kuitenkin asiaan etsiessäni paikkaa myöhäiselle lounaalle. Marssin sisään tilaamaan 90-luvun vakioannokseni eli currytofun, jota söin aiemmillakin kerroilla. Joskus vielä tilaan jotain muutakin.

Viime arvion kirjoittamisesta se oli muuttunut, että nykyään tulista kiinalaista ruokaa saa monesta paikasta (tai olen siis löytänyt sellaisia). Aikanaan juuri tulisuus oli tämän paikan erikoisuus, ja mietinkin olisiko ruoka menettänyt jotain olennaista uudella vertailupohjalla.

Pelko oli turha, sillä talon poikkeuksellisen tujulla lisäkechilillä annoksen sai juuri niin tyrmääväksi kuin halusi. Mutta ennen kaikkea tajusin, kuinka vahvasti New Bamboo Center on kokonaisvaltainen kokemus: lukuisat kanta-asiakkaat ja henkilökunnan sydämelliset ”Moi kaveri!” -tervehdykset, isot annokset ja kohtuulliset hinnat, astioiden kalina ja katukeittiötä muistuttava hyörinä… Tämä on ainoa lajityypin ravintola, jossa syön ruokaani innokkaasti haarukalla, kyynärpäät pöydällä kuin pikkupoika. Ahmin currytofuani kuin hullu puuroa, kuten sanotaan.

Kokonaisvaltainen tunnelma luo myös ruoan arviointiin omaleimaiset tunnot. Normaalisti pehmeäksi mössöksi kypsennetyt vihannekset etäännyttäisivät, mutta jostain syystä tässä annoksessa porkkanan ja kaalin voimakkaat pehmeät aromit toimivat täydellisesti. Liemimäistä currysoosia on paljon, ja se maistuu valmiilta currymausteseokselta, joka ei sekään jostain syystä haittaa yhtään. Koko aterian ajan minut valtasi mittaamattoman kotoinen olo. Kulhollinen lohtua ja lämpöä siirtyi mahaani.

* * *

Aiempi arvio 26.8.2016

Manu totesi yli neljän vuoden takaisessa arviossaan: ”Annankadun pikaruokalamaisessa kulttipaikassa on kohdallaan melkein kaikki.” New Bamboo Center oli tosiaan itsellekin kulttipaikka jo ajat sitten, 90-luvun aktivistivuosinani. Silloin vegaaniruokaa tarjoavia paikkoja oli vähän, etenkin sellaisia, joissa asia oli merkitty selvästi ruokalistaan. Tofukin oli melkoinen harvinaisuus ravintoloissa. Kun Annankadun tofutaivas aukesi, sinne suunnattiin aina joukolla mielenosoitusten jälkeen. Siellä sai myös tulista ruokaa, mikä on edelleen harvinaista kiinalaisissa ravintoloissa.

Sitten ravintolatarjonta alkoi monipuolistua, ja kävin New Bamboo Centerissä harvakseltaan. Edellisestä kerrasta olikin useampi vuosi. Moni helsinkiläinen oli yllätyksekseni alkanut hieman halveksua ravintolaa, tai siihen suhtauduttiin alentuvalla nostalgialla. Onneksi tämä ei asiakaskuntaa vähentänyt, vaan ravintola oli ilmeisesti vuodesta toiseen tupaten täynnä. Asiakkaita usutettiin pöytään ja pois samalla hämmentävällä tomeruudella kuin ennenkin.

Kunnes tuli remontti. Ja se kestikin. Useimmat varmaan olettivat, että remontti oli muuttunut vararikoksi, kun lappu oli luukulla melkein vuoden ajan. Itsekin jo suunnittelin ”Lopettanut”-merkinnän lisäämistä edellä mainittuun arvioon. Äimistyinkin, kun Vegaaninen Helsinki -ryhmässä kerrottiin elokuussa ravintolan aukeamisesta. Sovimme Manun kanssa lounaan pikimmiten.

New Bemboo Centerissä oli kuulemma ollut ensimmäisinä päivinä jonoja kadulle asti, mutta nyt pääsimme suoraan pöytää. Astuimme 90-luvulle, ja pelkästään hyvässä mielessä. Kaikki oli ennallaan, ja se oli hyvin. Sama touhukkuus, sama lista, samat lautaset. Tilasin tietysti vanhan suosikkini currytofun (sitä ei saanut ysärillä varmaan mistään muualta), Manu tapansa mukaan aloitti listan ensimmäisestä annoksesta ja tilasi tofua sichuanilaiseen tapaan. Kannattaa huomata, että tuosta annoksesta eli käytännössä mapo tofusta on perinteiseen tapaan tarjolla lihaisakin versio, eli lihattomuus pitää varmistaa tilatessa. Kalalastikkeita sun muita ei tarjoilijan mukaan käytetä kasvisannoksissa.

Currytofu aiheutti minussa Rottatouille-elokuvahetken. Se oli aivan yhtä hyvää kuin ennenkin, eikä aika ole minusta mitenkään kullannut muistoja. Oikein hyvää tämä on. Kyllä, tofu on sellaista pehmeää ja aavistuksen etikkaisen makuista, mutta se sopii mielestäni tähän ruokaan. Tuju liemikin toimi – en tilannut muuten minkään tulisuusasteen mukaan, joten en osaa sanoa, mikä versio minulle tuotiin.

Manun mapo tofu oli myös hyvää, mutta ei parhaimpia versioita tästä ruokalajista. Sichuanpippurin polte puuttui, ja kaipasin kastiketta. Sen sijaan sitkaat siitakesienen palaset olivat erinomainen kumppani tofulle.

Kaljaa täällä ei saa, mutta muuten ravintola on silkkaa neroutta. Se on juuri sellainen kuin kiinalaisen katuravintolan pitäisi ollakin. Kauhia hälinä ja mukava meininki. Jos tämä paikka on jonkun mielestä menneen talven lumia, hän ei osaa vain arvostaa menneitä talvia.

New Bamboo Center
Annankatu 29
Helsinki

ma suljettu
ti–to 11–20
pe 11–21
la 12–21
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,