Home Taste

"Dry pot tofu oli juuri niin ihanaa kuin muistin – rakastan erityisesti ruokalajissa käytettyjen hapatettujen härkäpapujen vahvaa umamisuutta."

5.3.2020

Arvioin tämän Kluuvin kauppakeskuksen alakerrassa toimivan ravintolan ensimmäistä kertaa kaksi vuotta sitten. Noihin aikoihin olin vasta löytämässä autenttisen kiinalaisen ruuan onnea – kiitos rakkaalle ystäväpariskunnalle, joka johdatti sen ääreen. Nyt hyviä kokemuksia on Home Tasten lisäksi ehtinyt kertyä kymmenkunnasta ravintolasta, joten on hyvä palata arviossa tännekin.

Ensimmäisellä kerralla ihastuin dry pot tofuun, jonka vertaista en ole monitahoisessa tulisuudessa vielä löytänyt mistään muusta kiinalaisesta ravintolasta. Tämä ja muut suosikkiannokseni löytyvät ”kiinalaiselta ruokalistalta” – ravintolalla on todellakin kaksi erillistä ruokalistaa, koska se on ennen kaikkea kiinalaisten turistien kantapaikka. Lounaallakin valtaosa aterioijista on yleensä turistiseurueita.

Olemme syöneet työporukan kanssa buffetista monen monituista kertaa. Edellisessä arviossa mainitsin, että kasvisruokien valikoima on buffetissa heikko, mutta se itse asiassa vaihtelee melkoisesti. Tarjonta on parhaimmillaan monipuolista ja buffetiksi vallan kelvokasta. Toisinaan olen tilannut kuitenkin lounaallakin listalta, sillä se on tietysti aina parempaa.

Ilta-aterioida olen ehtinyt kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran kävimme vaimon kanssa illallisella marraskuussa 2018. Otimme mapo tofun vegaaniseksi muunnettuna, ja se osoittautui ehkä tulisimmaksi versioksi, jonka olen missään koskaan syönyt. Huojuimme junaan onnellisina ja punaisina kuin keitetyt ravut. Toisena ruokana oli klassista parsakaalia valkosipulilla, ja se oli mielestäni paras kohdalleni osunut versio.

Huhtikuussa 2019 kävimme uudelleen illallisella, ja tilasimme jälleen mapo tofun ja parsakaalia, mutta tällä kertaa otimme lisäksi klassisia valkosipulikurkkuja ja ”tofukuoresta” tehtyä salaattia. Jälkimmäistä olen sittemmin syönyt myös Bei Fangissa. Kummassakin se on hyvää, mutta Home Tastessa maussa painottui ehkä enemmän etikkaisuus. Saimme vaimon kanssa molemmilla vierailuilla mitä sydämellisintä palvelua, joka jätti hyvän mielen.

Tällä kertaa tulimme jälleen työporukan kanssa lounaalle, ja olimme etukäteen päättäneet tilata listalta. Valitsin mainitun tulisen dry pot tofun lisäksi miedon home style tofun, paistettua perunasuikaletta sekä paksoita. Dry pot tofu oli juuri niin ihanaa kuin muistin – rakastan erityisesti ruokalajissa käytettyjen hapatettujen härkäpapujen vahvaa umamisuutta. Tällä kertaa ruoka ei ehkä ollut niin tulista kuin pari vuotta sitten. Toisaalta silloin yritin syödä koko kulhon yksin, ja nyt meitä oli jakamassa viisi henkeä. Paistettuja perunasuikaleita rakastan, home style tofussa oli mukavasti makua, ja paksoin raikkaus tarjosi vastapainoa tulisuudelle. Porukkamme lähti jatkamaan työpäivää tyytyväisenä.

Home Taste on tällä hetkellä Bei Fangin rinnalla ehdoton suosikkikiinalaiseni. Kummallakin ravintolalla on selkeä oma tyylinsä, ja olen löytänyt selvät toisistaan poikkeavat lempiannokseni. Täällä dry pot tofu on edelleen minulle tärkein löytö. Entinen Basilika eli nykyinen Impress on ollut myös tärkeä, mutta en ole ehtinyt käydä siellä ravintolan nimen muutoksen jälkeen.

Jos haluaa nauttia kunnon kiinalaisesta ruuasta, kannattaa siis suunnata Helsinkiin. Entisessä kotikaupungissa Tampereella kunnollista ei vieläkään löydy. Sitä ei voi täysin selittää turismilla, sillä Turun Yangtze ei kauaksi jää mainituista helmistä.

* * *

Aiempi arvio 13.2.2018

Kuten Hyvän kurkun säännölliset lukijat ovat huomanneet, viime aikoina olen intoillut kunnollisen kiinalaisen ruoan noususta. Viime vuoden marraskuussa löysin Basilikan, jossa olen jo ehtinyt käydä kolme kertaa. Lokakuussa nautin tulisesta tofuateriasta Mei Linissä ja hieman aiemmin elämäni parhaasta hot pot –kokemuksesta Furuma Cuisinessa. Nyt-lehtikin intoutui tämän vuoden helmikuussa kartoittamaan Helsingin ”aitoja” kiinalaisia ravintoloita. Minä en tiedä (tai juuri välitä) aidosta, mutta hyvästä pidän. Mainittuihin ravintoloihin minut ovat ohjanneet Kiinassa pitkään asuneet ystäväni, jotka tuttujen ruokien kaipuussa ovat metsästäneet niitä ympäri kaupungin.

Kun luotettavat johtotähteni kertoivat innostuneena Kluuvin keskuksen alakerrassa olevasta Home Taste –ravintolasta, uskoin epäröimättä. Hankkiuduin sinne välittömästi työporukkani kanssa lounaalle. He olivatkin käyneet siellä useasti ja kehuivat seisovan pöydän antimia – mutta kovin kasvispainotteinen se ei olisi. Ei haitannut: aioin tilata listalta joka tapauksessa ystävieni suosikin ”dry pot tofun”. Joutuisin tietysti odottelemaan tilaustani ystävieni ahtaessaan kupuihinnsa sushia ja lämpimiä ruokia, mutta ei tuo haitannut, etenkin kun työkaverini tilasi itselleen lihattoman mapo tofun.

Viimein annos kannettiin eteeni suuressa komeassa kulhossa. Dry pot tofu on hintava annos, mutta se on myös valtavan kokoinen: isoja tofun paloja, sipulia ja paprikaa tulisessa liemikastikkeessa, jossa näytti olevan jonkinlaisia papuja, ehkä hapatettuja härkäpapuja (niistä ainakin tehdään doubanjiang-tahnaa). Epäilin, saisinko sitä syötyä kokonaan.

Ruoka oli uskomattoman hyvää. Vaikka yksittäinen paras tofuelämys lienee edelleen New Yorkin Cocoronissa, tämä taisi olla elämäni paras tofuateria. Sitkainen huokoinen tofu oli imenyt valtavasti makua, ja se oli tulista. Niin tulista. Pidän hyvin tulisesta ruoasta, vaikkei tulisuudella mitään ylintä arvoa minulle ole – makujen maailman on monenkirjava. Silti tämän annoksen syöminen oli yhtä ihanaa tuskaa ja tuotti huumaavan olon, jota lähestyvän olen saanut ehkä parhaista thaisalaateista tai –keitoista tai vaikka Bengol Curryn tulisemmista annoksista. Tämä silti taisi ylittää nekin. Annoksen koon ja tulisuuden takia sain syötyä ehkä kaksi kolmasosaa (sekä maistiaiset ystäväni erinomaisesta mapo tofusta). Loput ystäväni veisi kotiin.

Ensi kerralla tulen tänne rakkaiden Kiinan-tuntijoideni kanssa ja tilaamme pöytään dry pot tofun kylkeen kunnon valikoiman vihanneksia ja lempeämpiä makuja, niin pääsen nauttimaan tästä ruokalajista vielä enemmän, arvoisessaan seurassa.

Home Taste
Kauppakeskus Kluuvi
Aleksanterinkatu 9
Helsinki

ma–su 11–18

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,