Tartine

"Entä croissantit? Enkelikuoro! Halleluja! Eihän tällaista voi olla."

26.6.2020

Olin käynyt tässä ravintolassa tavallaan jo ennen sen aukeamista, sillä samoissa Sturenkadun tiloissa toimivat aiemmin ravintolat Magu ja Melusiné, vuorotellen lounas- ja illallisvuoroissa. Ehdin käydä molemmissa viime vuoden lokakuussa, mutta arvioitakaan ei keretty julkaista, kun ravintolat ilmoittivat lopettavansa. Magu siirtyisi Korkeavuorenkadulle, ja valloittavan mukavan Constancen pitämän Melusinén taival loppui. Minua harmitti kovasti, sillä lokakuun viimeisen päivän vierailulta jäivät mieleen etenkin crème brûlée ja mantelicroissant.

Maaliskuussa sosiaaliseen mediaan ilmestyi kuitenkin tietoa, että samoihin tiloihin aukeaisi ranskalainen vegaaninen ravintola Tartine. Ajankohtaa ei voinut pitää parhaallakaan tahdolla lupaavana, kun koronakriisi oli päällä. Kun ravintoloiden ovet suljettiin hallituksen päätöksellä, olin varma, että uusi ravintola kaatuisi heti alkuunsa. Tartine avasi ovensa 27.4. pelkästään take away -myynnillä. Ounasteluni osoittautuivat onneksi vääriksi, sillä Tartinen herkkuja myytiin noutona täydellä tohinalla niin, että leipomukset kuulemma loppuivat nopeasti kesken. Olin ikionnellinen ja tietysti myös tuskainen, koska siinä vaiheessa ei ollut mitään tietoa, milloin pääsisin itse kehuttuja herkkuja syömään – tai pääsisinkö lainkaan.

Poikkeusolot osoittautuivat kuitenkin toistaiseksi lyhyemmiksi kuin ennakoitiin, ja juhannuksen jälkeen pääsin käymään Helsingissä ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun alun. Oli täysin selvää, että Tartine olisi ensimmäinen arviokohde. Työkokouksen jälkeen suuntasin rakkaan ystäväni ja työtoverini kanssa lounaalle Vallilaan. Paikan päällä huomasimme, että ravintola olikin edelleen auki vain noutomyynnille, mutta se ei haitannut, sillä lämpimänä päivänä lounaan söisi ihan mielellään läheisessä puistossa.

Koska leipomukset myydään usein loppuun heti aamusta, olin varannut meille pari croissantia jälkiruoaksi. Lounaaksi olisi ollut tarjolla ”Tartineiden” eli herkullisten hapanleipäviipaleiden varaan rakennettujen annosten lisäksi salaattia ja keittoa, mutta leivät olivat täydellistä syötävää puiston penkillä. (Lounasannokseen kuuluu kaksi leipäviipaletta, aamiaisversioon yksi.) Valitsin ”Normanden”, jossa on vegaanista camembertia, omenaa, saksanpähkinää ja pinaattia. Ystäväni valitsi ”Basquen”, johon kuuluu vegaanisen savucarpaccion lisäksi grillattua paprikaa ja monenlaisia kasviksia. Söisimme tietysti kumpikin yhden molempia leipiä.

Juusto oli huumaavaa. Olen surrut, kun Juustotytöt lopettivat ihanan Hellemmän valkoisen valmistuksen. Se oli tähän mennessä ainoa vegaaninen juusto, josta olen pitänyt kunnolla – Rooman kokemuksia lukuun ottamatta. Leivän päällä oleva valkohomejuusto ylti kuitenkin samalle tasolle, ja makuyhdistelmä oli täydellinen. Myös suolaisessa leivässä taiten grillatun paprikan maku ja savuisuus toimivat erinomaisesti, mutta olimme työkaverin kanssa samaa mieltä, että Normande oli annoksista ehdottomasti parempi.

Entä croissantit? Enkelikuoro! Halleluja! Eihän tällaista voi olla. Kiiltävän ja rapean pinnan alla piili ziljoona ohutta taikinakerrosta. Olenhan minä teoriassa tiennyt, millaisia croissantit ovat, mutta koskaan en ollut oikeaa sellaista syönyt. Uskon, että olisin vielä persompi suolaiselle croissantille, mutta tämäkin toimi loistavasti. Tuskin maltan odottaa, että pääsen Tartineen rakkaan vaimoni kanssa.

Tartine
Sturenkatu 36
Helsinki

ma suljettu
ti–la 11–18
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,