Zeytuun

"Tykästyin falafelien päälle kaadettuun ambakastikkeeseen, mutta itse falafelit eivät olleet ihan niin hyviä kuin muistin aiemmilta visiiteiltä."

4.7.2020

Kun arvioin Zeytuunin yli viisi vuotta sitten, uutukainen ravintola oli melkoinen tapaus – toihan Lähi-idän keittiön ensimmäistä kertaa kunnolla kaupunkiin. Zeytuunista muodostui myös paikallisen ravintolamaailman ensimmäinen tapaamani kunnon someilmiö, kun sana levisi kulovalkean tavoin, ja ravintola oli täyteen pakattu päiväkausia. Sittemmin tarjonta monipuolistui, kun kaupunkiin saapui Fafa’s, Baba’s Kitchen (jota en ole vielä katsastanut uuden omistajan aikana), Manoushe ja viimeiseksi Falafel 5/5. Kävin Zeytuunissa vuosien varrella lukuisia kertoja, ja kokemukset olivat aina hyviä. Ravintola säilytti mainiosti paikkansa laajentuneessa joukossakin. Jostain syystä edellisestä käynnistä oli kuitenkin ehtinyt vierähtää pitkä tovi – viimeisin visiitti taisi olla kesäkuussa 2018 – joten olisi ehdottomasti uuden arvion aika.

Zeytuun on tällä välillä kerennyt avata toisen ravintolan Kuninkaankadulle (siellä en ole käynyt), ja lista on laajentunut vanhoista ajoista. Mukana on nyt myös erillinen alkupalalista, laajempi valikoima leipäannoksia, salaatteja, vanhoja tuttuja mezevalikoimia sekä burgerannoksia.

Olin varmaankin ensimmäinen asiakas lauantaipäivänä. Minua palveltiin iloisesti ja ystävällisesti, ja kun kysyin häntä suosittelemaan vegaaniseksi muunnettavaa leipäannosta, tarjoilija ehdotti lebanonleipää, jonka jugurtti korvattaisiin hieman tulisella ambakastikkeella. Sehän kuulosti hyvältä.

Leipä oli kasattu salaattiannoksen tapaan: leipä lautasen pohjalla voideltu paksulti hummuksella, päällä salaattikeko, sivussa viipaloitu avokado, kolme falafelia ja runsaasti ambakastiketta ja talon salaattikastiketta. Kokonaisuus näytti herkulliselta, joskaan salaatin vihanneksissa ei ollut erityistä Lähi-idän otetta mukana (esimerkiksi tabboulehia) – tuo keittiötyyli olisi pitkälti kastikkeiden ja falafelien varassa.

Tykästyin falafelien päälle kaadettuun ambakastikkeeseen, mutta itse falafelit eivät olleet ihan niin hyviä kuin muistin aiemmilta visiiteiltä. Niissä ei ollut juuri mausteista aromia, ja koostumuskin oli hieman kuivakka. Avokado myös oli hieman kovaa ja raakaa. Kaiken kaikkiaan annos oli ihan mukavan makuinen, mutta jotain jäi puuttumaan verrattuna aiempiin kokemuksiin Zeytuunissa. Ystävä, jonka ruokamakua arvostan, kertoi käyneensä ravintolassa vuodenvaihteen tienoilla ennen poikkeusoloja, ja silloin hänen mukaansa ruoka oli ihan entisen veroista. Toisen arvostetun läheisen viime kokemukset sen sijaan ovat olleet samanlaiset kuin minun: hyvää mutta ei ihan entisen veroista. Yksittäisen kokemuksen perusteella ei kannatakaan lähteä vetämään isompia johtopäätöksiä, eli kyllä Zeytuunia voi edelleen lukuisten aiempien kokemusten perusteella mieluusti suositella.

Zeytuun
Tuomiokirkonkatu 21
Tampere

ma–pe 10.30–21
la 11–21
su 12–21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset