Sandwich Club

"Paahdettu hapanjuurileipä oli pysynyt rapeana ja oli minun makuuni juuri sopivan rasvaista – se pysyi hyvin koossa runsaista täytteistä huolimatta."

12.8.2020

Täytetyt voileivät ovat Suomessa edelleen hyvin harvinainen lajityyppi. Reissun päällä olen usein haikaillut evässämpylää, jonka voisin ostaa huoltoasemalta – junista leipiä on saanut parin vuoden aikana sentään silloin tällöin. Harvassa kahvilassa, vegaanipainotteisessakaan, olen voinut sellaisesta nauttia. Täytettyjä patonkeja saa joistain paikoista, mutta klassiset sämpylävoikkarit, kolmioleivät tai kunnon americana-henkiset deli-voileivät loistavat poissaolollaan. Tätä kirjoittaessani tulevat mieleen vain Turun Kirjakahvila ja Tampereen Café Gopal. Jyväskyläläisestä Beans&moresta saa näköjään americana-tyylisiä leipiä siellä nauttimieni muhkeiden patonkien lisäksi.

Ihastuinkin ikihyviksi, kun vuonna 2018 ystäväni vinkkasi Helsingin Maailma kylässä -festareilla Sandwich Clubin ruokakojun. Seitanleipä tartarkastikkeella oli vuoden paras festivaaliruoka. Toki tapahtumassa on aina tarjolla mahtavia ruokia, mutta kymmenien falafelannosten, afrikkalaisten lautasannosten yms. joukosta parhaimpien löytäminen on aina onnen kauppaa tai vaatii tarkkaa harkintaa, johon oman lehti- ja kirjakojun miehittäminen jättää usein vähän aikaa. Sandwich Club teki lyhyestä tauostani täydellisen.

En ole varma, pääsinkö syömään heidän voileipiään toisillakin Maailma kylässä -festareilla, mutta ainakin vuoden 2019 Vegemessuilla osuin jälleen heidän kojulleen. Olin tehnyt Hyvän kurkun reportaasia pitkän päivän, ja maha oli täynnä, mutta tilasin silti Crispy Seitan -voileivän muina hobitteina, koska olin sen arvoinen. Se oli ihanaa. Näkäräinen oli kyllä pakko käydä nauttimassa sen jälkeen ennen hotellipäiväunia.

Tänä kesänä Sandwich Club aloitti toiminnan Hietalahden lippakioskissa, mutta siellä en ole vielä päässyt käymään, koska reissuja Helsinkiin ei ole juuri ollut. Elokuun ensimmäinen työporukan tapaaminen osui kuitenkin sattumalta samalle päivälle, jolloin Sandwich Clubin uusi ravintola aukesi Torikortteleissa, Senaatintorin liepeillä, entisen ravintola Gohanin tiloissa. Gohania tulee ikävä, mutta onneksi tilalle tuli toinen erinomainen paikka!

Tilasimme kassillisen ruokaa ja menimme syömään leipiä Katajanokan laitureille. Isolla porukalla pääsin kokeilemaan monta laatua. Ensimmäiseksi oli vuorossa ”Facon & Avocado” eli seitanpekonivoileipä. Paahdettu hapanjuurileipä oli pysynyt rapeana ja oli minun makuuni juuri sopivan rasvaista – se pysyi hyvin koossa runsaista täytteistä huolimatta. Seitanpekoni ei ollut pelkkää ohueksi viipaloitua seitania, vaan siihen oli saatu myös hieman pekonimaista ulkomuotoa. Avokado, basilikaiset tomaatit, sipuli ja majoneesi toimivat erinomaisesti yhdessä. Loistava voikkari!

Vaihdoin ystäväni kanssa toiset leivän puolikkaat niin, että pääsin maistamaan myös Vege Italian Sandwichia. Se oli tehty paahdettuun patonkiin, joka väistämättä muuttui hapanleipää kosteammaksi, joten sen koostumus ei ollut niin minun makuuni: toisaalta se muistutti hyvin paljon samankaltaisia New Yorkissa syömiäni. Pidin Facon-leivästä enemmän, mutta tässäkin oli paljon hyvää. Seitanleikkeessä oli pureva pippurinen aromi, paahdetun paprikan maku tuli esille, ja cashew-juuston yrtit tukivat muita makuja oivallisesti. Mieluusti tätäkin suosittelee.

Kolmanneksi jaoin ystäväni kanssa porkkala-bagelin. Edellisen bagelin olin syönyt Brooklyn Caféssa, ja mielestäni tämä oli parempi. Rinkelin pinnassa oli kovaa paahteisuutta, mutta sisältä se ei ollut niin tiivis kun yllä mainitussa kahvilassa. Porkkala sai tukea tillin mausta. Ainoa miinus oli, että täytteet tursuivat kovin helposti pois haukatessa. Tämä kannattaisi ehkä syödä enemmänkin avattuna. Maut olivat kuitenkin kohdallaan.

Olen aika onnellinen, että tällainen eväsleipäpaikka on kivenheiton päässä toimistoltamme.

Sandwich Club
Sofiankatu 3
Helsinki

ma–to 11–22
pe–la 11–23
su 12–20

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,