Anima

"Päällä oli valtava, reunojen yli tursuava kasa tofukokkelia, paistettua lehtikaalia, hollandaisea ja ruohosipulia. Maku oli huumaava."

1.9.2020

Kesäkuussa Helsinkiin, Iso Roobertinkadulle, aukesi kaikessa hiljaisuudessa ”koko päivän aamiaiskahvila” Anima. Kuulin paikasta Facebookin Vegaaninen Helsinki -ryhmästä, ja pari kaveria ehti käydä siellä kesän aikana. He ylistivät jenkkityylisiä muhkeita paahtoleipäannoksia, joissa paksun leipäviipaleen päälle on kerätty kaikenlaista herkkua. Mikä parasta, Anima on kokonaan vegaaninen! Olen antanut itseni ymmärtää, että taustalla on Foorumissa toimivan Kippo-leipäravintolan väkeä, mutta kovin vähän tietoa netistä löytyy. Tätä kirjoittaessani kotisivuja ei vielä ole, eivätkä Facebook-sivutkaan ole kovin informatiiviset. Anima asustaa virtuaalisesti tällä hetkellä pääosin Instagramissa. Tunnen itseni vanhaksi.

Tämä reissu oli toistaiseksi ainoa käynti Helsingissä koko syksynä, joten halusin ehdottomasti testata jotain uuttakin (sillä illalla olin menossa sanomaan hyvästit yhdelle lempikiinalaisistani, joka uhkaa lopettaa toimintansa pian). Olin herännyt aamuviideltä, että ehtisin Suomenlinnaan pitämään esitelmää, ja kaupunkiin palatessani, ennen podcast-nauhoitusta, olin nälkäinen. Aamujugurtista ja piskuisesta kahvilacroissantista oli ikuisuus. Onneksi Anima oli parin korttelin päässä äänitysstudiosta.

Animan tilat ovat isot, avarat ja valoisat. Tiistaina lounasaikaan paikassa oli ilahduttavan paljon väkeä niin aurinkoisella katuterassilla kuin sisälläkin. Jouduin ihan jonottamaankin jonkin aikaa. Mukavaa, että asiakkaat ovat löytyneet, ja vielä näinä epävarmoina aikoina!

En tullut ottaneeksi ruokalistasta kuvaa, enkä löydä sitä tähän hätään netistä, mutta valikoima oli kiinnostava: tuorepuristettuja mehuja, smoothieita, aamiaiskulhoja sekä ennen kaikkea laaja valikoima toast-annoksia. Kuten sanottua, nämä eivät siis ole yhteen puristettuja sandwich-tyylisiä leipiä vaan leipäviipaleita, joiden päällä on runsaasti ruokaa. Joukossa oli niin makeita kuin suolaisia vaihtoehtoja, mutta kun silmäni osuivat ”tofu benedict” -annokseen, valintani oli selvä. Sen lisäksi tilasin oranssista inkivääristä vihannesmehua ja capuccinon.

Leipäannos oli vaikuttava jötkäle. Leipäviipale oli paksu, mutta se oli onnistuttu paistamaan taiten pinnasta rapeaksi ja sisältä ihanan meheväksi. Se toi melkein mieleen otteeltaan köyhät ritarit. Päällä oli valtava, reunojen yli tursuava kasa tofukokkelia, paistettua lehtikaalia, hollandaisea ja ruohosipulia. Maku oli huumaava. Kaikki sopi yhteen, ja jokaiseen suupalaan riitti niin leipää, tofua kuin kastikettakin. Lehtikaali antoi pehmeyden vastapainoksi juuri sopivaa suutuntumaa.

Kokemus toi vahvasti mieleeni kaksi viiden vuoden takaista vierailuamme New Yorkissa kuulussa Butcher’s Daughterissa. Suomessakin olen saanut oivallisia leipäannokseen pohjaavia aamiaisia: Tartinessa ja Paulig Kulmassa, ja tyylissä oli myös jotain samaa kuin OHMYGOODNESSin tofukokkeliannoksessa. Silti Animassa oli jotain aivan omaleimaista. Tosin Jyväskylän americana-henkisen Beans&more -kasviskahvilan samantyylisiin aamiaisiin en ole vielä päässyt tutustumaan.

Söin leipäni nautinnosta ulisten ja capuccinoa juoden. Lopuksi imaisin raikkaan mehulasillisen melkein yhdellä huikalla – sen verran ihanaa se oli. Tänne haluan palata pian, ehdottomasti vaimon kanssa muistelemaan kaukaisia Boweryn päiviä, jotka tuntuvat nyt vain sadulta.

Anima
Iso Roobertinkatu 24
Helsinki

(aukioloajat vaihtelevat, ajankohtainen tieto Instagramissa)
ma suljettu
ti–to 8–19
pe 8–21
la 9–21
su 10–16

Instagramissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,