Baobao

"Sämpylä oli jokaisella puraisulla hurmaavan hyvää, ja ehdottomasti mehevin ja monitahoisin kokemistani."

14.10.2020

Ihastuin höyrytettyihin bao-sämpylöihin ensimmäistä kertaa yli kolme vuotta sitten syötyäni sellaisen helsinkiläisessä Momo Tokossa. Sittemmin söin pari kertaa turkulaisen Kuori-ravintolan vegaanimenuun kuuluvan baon, jonka nyhtösoija oli vähintään yhtä hyvää kuin Momo tokon teriyaki-tofu. Melko mahtava aloitus uudella ruokalajituttavuudella siis. Hills Dumplings -ravintolassa tutustuin toisen tyyliseen, umpeen leivottuun baoon, joka muistutti enemmän suurta mykyä – se oli hyvää, mutta pidin enemmän aiemmista ”taitetuista” tai leikatuista sämpylöistä. Seuraava tutustuminen oli helsinkiläisessä Fly Fusion Caféssa, ja tuo kokemus vahvisti sen, että bao on ehdottomia suosikkiruokalajejani.

Innostuinkin, kun vaimo mainitsi Helsinkiin syksyllä avatusta Baobaosta, joka keskittyy näihin herkullisiin suupaloihin. Olimme nimittäin menossa pikaiselle yhden yön reissulle isolle kirkolle, jotta ehtisimme käyttää keväällä tukimielessä hankkimani suosikkiravintolan illalliskortin ennen kuin mahdolliset isommat ravintolarajoitukset iskevät päälle. Drinkki tai pari ja pieni suupala sopisivat mainiosti ennen fine dining -illallista.

Vaikka kaikki pöydät olivat käytössä, tarjoilija totesi, että ehtisimme hyvin nauttia drinkeistä ja sämpylästä ennen lähtöä illalliselle. Vaimo tilasi sitruunaruohoisen drinkin, joka oli erinomainen. Oma ”kova teeni” muistutti hämmentävän paljon klassista inkivääriolutta, joka oli nuoruudessani lempilantrinkini. Teen aromi kuitenkin nousi tarpeeksi hyvin esiin, ja sehän tukee monenlaisia aasialaisia ruokia.

Listan neljästä bao-vaihtoehdosta ”Green” on valmiiksi vegaaninen. Se rakentuu kukkakaalin ja cashewkreemin varaan. Kokki toi pöytään fermentoidusta chilistä tehtyä tahnaa, jota hän suositteli lisättävän sämpylään oman maun mukaan. Chili ei ole kovin polttavaa, vaan se lisää pikemmin annoksen umamisuutta. Suosittelen!

Paahdetun kukkakaalin ja kreemin lisäksi annoksessa oli ainakin punasipulia, kevätsipulia ja muistaakseni paksoita. Ja, no, olihan tämä paras tähän mennessä syömistäni baoista, vaikka ”Pepsi-testi” esimerkiksi Kuorin talon baon kanssa kiinnostaisi kyllä, kun siitä on niin paljon aikaa. Joka tapauksessa sämpylä oli jokaisella puraisulla hurmaavan hyvää, ja ehdottomasti mehevin ja monitahoisin kokemistani. Cashewkreemin pehmeys tuki hyvin happamampia makuja, ja chilikastike humisi taustalla. Kuten usein tällaisessa taitetussa sämpylässä, suurin osa täytteistä tahtoo tulla mukaan parilla ensi puraisulla, ja jäljelle jää lopuksi lähinnä leipää. Se ei haitannut, sillä sekä leipä että kastikkeet olivat niin oivallisia.

Mahtava ensikokemus siis! Baobao toimii kuulemma näissä tiloissa vuoden loppuun, enkä tiedä, millaisia jatkosuunnitelmat ovat. Kannattaa siis käydä niin kauan kuin se on mahdollista!

Baobao
Kasarmikatu 44
Helsinki

ma suljettu
ti–pe 11–14, 17–21
la 16–21
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,