Vibes by Vöner

"Tänne haluan palata pian syömään itseni onnelliseen ruokakoomaan."

24.9.2020

Tämä oli erikoinen päivä, sillä testasin kaksi uutta helsinkiläistä vegaanista ravintolaa. Edellisen arvion Vegoshi ei niin innostanut, mutta Kruununhakaan syyskuussa auenneesta Vibes by Vöneristä tuli saman tien suosikkejani – etenkin kun se on vielä lähellä työporukkamme toimistoa. Toivottavasti uusi vegaaninen ravintola pärjää hyvin, että ehdin käydä siellä säännöllisesti sitten joskus, kun työreissuja pääkaupunkiin tulee tehtyä taas säännöllisemmin.

Vibes avattiin Vönerin syntysijoille eli entisen Pizza Expressin tiloihin. Pizzerian pitäjähän kehitti tuotteen ensin oman ravintolan käyttöön ennen kuin se levisi menestystuotteeksi. Kokemukset Pizza Expressistä eivät minua vakuuttaneet, ja alkuun en niin Vöneristä piitannut, mutta sittemmin olen alkanut pitää siitä. Hyvin valmistettuna siitä on erinomaisten annosten perustaksi: syömme sitä vaimon kanssa ennen kaikkea perinteisesti pitaleipien välissä tai balilaistyylisten salaattien kanssa. Pidän kyllä myös rouheamman rakenteisista ja maustetummista seitaneista (kuten tamperelaisesta Vegemistä ja Harju Dönerin seitanista), mutta tiettyihin ruokiin Vönerin ohut, helposti rapeutuva lastu ja hento maku sopivat oivallisesti. Tätä kokemusta ennen olin kuitenkin tykännyt ravintola-Vöneristä vain Porin Turo’s Heavy Kebabissa.

Vibes on pienistä tiloistaan huolimatta sisustettu avaran ja valoisan tuntuisesti, ja tunnelma olikin vanhaan Pizza Expressiin verrattuna aivan erilainen. Ruokalista yhdistää monenlaista ”lohturuokaa” pizzoista hampurilaisiin, ruokaisiin salaatteihin ja kotoisen kuuloiseen pyttipannuun. Americana-vaikutteita listalla on vahvasti (pirtelöjälkkäri, mac’n’cheese!), mutta löytyy joukosta yksi thaimaalais-japanilaisvaikutteinen annoskin ja lounasaikaan näköjään joskus currya. Olisinpa ollut nälkäisempi tai liikkeellä illalla pitkän kaavan mukaan! Nyt olin yksin, ja ruokahalu riitti yhteen annokseen. Päätin valita talon pyttipannun, koska muistaakseni en ole koskaan syönyt yhtään vegaanista pyttäriä ravintolassa.

”Spydäri” ei muistuttanut ulkonäöltään perinteistä pyttipannuannosta lainkaan, vaan monenkirjavien tilpehöörien ansiosta se toi mieleen pikemminkin tamperelaisen HOAXin annokset. Pohjalla oli oivallisesti paistettua perunaa sekä Vöneriä ja siitakesieniä, joihin sinapinsiemeninen kastike toi hienoa makua. Salaattia oli kasattu päälle montaa sorttia: retiisiviipaleita, kirsikkatomaattia, kesäkurpitsaa, kevätsipulia, marinoitua punasipulia, versoja ja lisäksi runsaasti tilliä, joka palautti makumaailman kivasti perunaklassikkojen pariin. Alkuun mietin, kävisikö makukimaran kanssa ohraisesti, eli hukkuisivatko perusmaut, mutta niin ei käynyt. Nautin annoksen jokaisesta suupalasta tyytyväisesti hyristen. Kaukana tämä perinteisestä pyttipannusta oli, mutta ei haittaa yhtään.

Tänne haluan palata pian syömään itseni onnelliseen ruokakoomaan.

Vöner Vibes
Mariankatu 18
Helsinki

ma–to 10.30–22
pe 10.30–23
la 12–23
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , , ,