Junk y Vegan

"Entä purilainen? Ruokataivaille kiitos, se oli herkullista."

21.6.2021

No ei ollut tällaista vegaaninen elämä 90-luvun aktivismivuosina. Ajatus vegaanisesta roskaruokaravintolasta Helsingin ytimessä olisi ollut naurettavaa haihattelua. Toukokuussa Sanomatalon, Kiasman ja Postitalon väliin, Sanomatalon kulmaan, aukesi Junk y Vegan. Tämä oli melkoinen tapaus, joskin Tampere ehti ensin suunnilleen vuotta aikaisemmin HOAX-ravintolalla. Ja tietysti Bun2Bun oli jo olemassa, mutta se on selkeämmin pikaruokaravintola, ei baari yllä mainittujen tapaan. Mainittakoon vielä Jyväskylän Beans&more, joka sekään ei ole baarimainen, mutta terveysruoan rinnalla saa monipuolisesti americana-mättöä. Jotkut asiat muuttuvat parempaan suuntaan – joskin Junk y Veganin avaamisesta syntynyttä innostusta laimensi se, että Helsinki on menettänyt koronan aikana toistakymmentä kasvisravintolaa.

Olin itse käynyt samassa tilassa rakkaan ystäväni kanssa vuonna 2017 silloisessa Elmo Sport Barissa pettymässä vegaaniseen hampurilaiseen, ja sattumalta sovin ensimmäisen Junk y Vegan -sessioni juuri hänen kanssaan, ja puoliskonsakin pääsi paikalle. Näiden Hyvän kurkun luottoasiantuntijoiden ”kuratoimia” ravintoloita olen arvioinut varmasti kymmeniä vuosien varrella. Niin, ja Hyvän kurkun konehuoneen Samuli sekä Manu, toinen blogin perustajista, olivat juuri äskettäin käyneet myös Junk y Veganissa yhdessä syömässä. Kehuja olin kuullut paljon, heiltä ja muilta, ja odotukset olivat korkealla.

Älyttömän helteisenä päivänä ihmiset olivat suuntautuneet terassille, mikä sopi minulle mainiosti, sillä pääsin istumaan viileämpiin sisätiloihin rauhallisempaan ympäristöön. Odotellessani ystävääni tilasin gin & tonicin, koska edellisestä sellaisesta oli aikaa. Pian ystäväni saapui paikalle – puoliskonsa tulisi myöhässä – ja tutustuimme listaan. Suosituksesta päätin kokeilla paneroituja kukkakaalisiipiä, ja kevätkääryle kiinnosti, koska se on lempiruokiani mutta harvoin hyvin onnistunut (suosikkini on edelleen Tu Huong -kioski Tampereella, vaikka VG Wok -ravintolat pääsevät lähelle). Halusin myös kokeilla hampurilaista, sillä erinomaisia on liian vähän liikkeellä – ja se auttaisi minua vertailemaan parhaiten HOAX-kokemuksiini. Olin kuullut kehuja portobellopurilaisesta, joten valitsin sen. Ystäväni otti tofupurilaisen.

Kukkakaalisiivet olivat oikein onnistuneita, ja erityisesti tykkäsin siitä, että siipikastike ei ollut liian happoista vaan juuri sopivaa. Kevätkääryle oli ylläri, sillä sen sisällä oli kimchiä, tai siltä se ainakin maistui! Joka tapauksessa erittäin onnistunut ja herkullinen joskaan ei kovin perinteinen ruokalajinsa edustaja.

Entä purilainen? Ruokataivaille kiitos, se oli herkullista. Jos en olisi käynyt taannoin Tampereella Eatsharesissa, ylistäisin tätä nyt parhaaksi purilaiseksi Bun2Bunin burgereiden rinnalla vuosikausiin. (Sori Bun2Bun kun unohdin teidät siinä arviossa! Kyllä on purilaisrintamalla tapahtunut viime vuosina meleko kiintoisaa eli te!) Eatsharesin purilainen oli vielä hieman herkullisempi, mutta tämä on nyt pikkutarkkuutta. Portobellopurilainen ”Magical Mushs” oli yksiselitteisesti herkullinen, mehevä ja täyteläinen kokemus, josta nostan erityisesti esiin perunasämpylän maun ja rakenteen sekä täydellisesti paistetun sienen. Ystäväni kehui myös tofupurilaistaan, mikä täytyy joskus testata – olihan taannoinen Naughty Brgrin tofupurilainen yksi mahtavimpia uutuuksia! (No niin, senkin unohdin mainita ym. arviossa. En ole ollut terävimmällä päällä.)

Junk y Vegan ja HOAX muistuttavat monessa toisiaan, mutta paikat ovat kyllä ruoanlaittotyyliltään silti aika erilaisia. Junk y Veganissa saa selkeämpiä ja rajatumpia makuyhdistelmiä, myös perinteisempiä, joskin esimerkiksi purilaisten pihvivaihtoehdoissa on laaja kirjo (Beyond Meat, seitan, tofu, portobello, kukkakaali, Muu-”kana”). HOAXissa taas annoksiin on vyörytetty makujen kimara lukuisine sooseineen, yrtteineen, ituineen ja hedelmineen. Kumpikin ansaitsee ehdottomasti suositusleiman, mutta minun makuuni Junk y Vegan istuu paremmin, ja tänne haluan palata pian. Lista on laaja ja mielenkiintoinen.

Junk y Vegan
Postikuja 2
Helsinki

ma–ti 15–22
ke–to 13–22
pe–la 12–23
su 12–21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset