Món Việt – A Vietnamese Bistro

"Monipuolisten yrttien aromi ja limetin tujaus antoi loppuun asti vastapainoa soijakastikkeen vahvalle umamille."

29.5.2021

Tykästyin tähän tamperelaiseen vietnamilaiseen ravintolaan kovasti juuri ennen poikkeusaikojen alkua, ja kerkesin käydä pari kertaa nauttimasta tofu-nuudeliannoksesta. Pelkäsin tietysti tämän ja monen muun kivan paikan puolesta, kun poikkeustoimet iskivät päälle, ja onkin ilo huomata, että ravintola jaksaa porskuttaa puolentoista vuoden epävarmuuden jälkeen.

Kevään toivottavasti viimeinen hallayö oli tulossa, joten päätimme vaimon kanssa, että tänään emme menisi tiluksille yöksi. Heitimme harsot parsamaiden ja muiden herkimpien päälle ja muistelimme, minkäslaisia vaatteita ”isolle kirkolle” olikaan tapana laittaa. Puntaroimme pitkään, minne menisimme syömään, ja Món Việt valikoitui lopulta monesta vaihtoehdosta. Olen oikein tyytyväinen valintaamme. Yllättävä detalji: sisään tullessamme keittiössä soi Warren Zevonin ”Roland the Headless Thompson Gunner”. Pidän biisistä kovasti, mutta olin vähän unohtanut sen, joten siitä kiitokset!

Lounasaika oli jo mennyt, joten pienessä ravintolassa oli hiljaista, mutta hiljalleen muitakin asiakkaita tuli paikalle ihan mukavasti. Päätimme jakaa alkuruokayhdistelmän, johon tulee kaksi kevät- ja kaksi kesäkäärylettä. Pääruoaksi minä otin runsaamman version tutusta nuudelisalaatista (eli edellisen arvion kulhoruokatyyppinen annos) ja vaimo wokattua tofua ja vihanneksia riisillä. Olut minulle, kyllä.

Alkuruoka saapui nopsaan, ja iskimme kiinni kääryleisiin. Kummatkin olivat herkullisia! Kesäkääryleissä oli yrttien ansiosta makua ja tofun puolesta täyteläisyyttä, joskin nuudeleissa olisi saanut olla ehkä aavistuksen purutuntumaa. Silti oivallisia olivat. Pilkotut kevätkääryleet olivat myös oikein onnistuneita. Parhaat ovat minun makuuni edelleen Tampereella Tu Huongissa, ja taannoin auennut VG Wok Tammelassa tarjoaa myös erinomaisia – sehän on herranen aika arvioimatta! Täytyypä keretä. Món Việtin kääryleet on paistettu hienovaraisemmin niin, että ne eivät olleet yhtään rasvaisen tuntuisia, eli varmasti monen makuun voivat nousta ykköseksikin. Mutta tämä nyt on tällaista kevätkääryle-entusiastin pilkunviilaamista. Hyviä ovat kaikki!

Pääruokani oli aika lailla samanlainen kuin edellisessä arviossa kuvaamani, paitsi että tofun lisäksi päällä oli kevätkäärylettä. Tykkään tästä annoksesta edelleen tosi paljon. Viime kerran tulisuutta en juuri havainnut, ja ituja ei ollut, mutta sama monipuolisten yrttien aromi ja limetin tujaus antoi loppuun asti vastapainoa soijakastikkeen vahvalle umamille. Yhdistelmän tasapaino on tärkeää, eli yhtään vähäisemmällä yrttimäärällä annokseen voisi vähän puutua loppuvaiheessa. Täytyy kuitenkin sanoa, että kun olen syönyt samalla idealla rakennetun annoksen Helsingissä Kruununhaan Fly Fusion Caféssa, niin jäähän tämä siitä aika kauaksi. Món Việtin ruoassa on kotiruoan tuntu, kun Kruununhaassa taso on kuin hienossa ravintolassa. Mutta: yksi on Tammelantorin laidalla, toinen on pääkaupungin keskustan arvokkaalla alueella, eli mahdollisuudet ovat melko erilaiset. Silti ihan vähäiselläkin lisäyksellä ainesten monipuolisuuteen, joka toisi Món Việtin annokseen pikkasen lisää tasapainottavaa kirpeyttä, se hyppäisi vielä aimo askeleen eteenpäin. Tällaisenakin käyn kuitenkin syömässä sen vielä monta kertaa mielelläni.

Vaimon tofuwokista sen sijaan vahvalle soijan umamisuudelle ei tullut vastapainoa oikein mistään, ja vaikka perusmaku oli alkuun ihan hyvä, annokseen kyllästyi nopeasti. Tämä itse asiassa saattoi olla juuri se annos, jonka söin ensimmäisellä kerralla (ks. aiempi arvio). Ensi kerralla kokeilemme ehdottomasti tofucurryannosta, joka oli palannut listalle yleisön pyynnöstä. En ole aikoihin vietnamilaistyylistä currya syönytkään. Vuosia sitten ihastuin niihin edesmenneessä Hoa Xuan -ravintolassa, mutta ne olivat tyyliltään aika erilaisia kuin vaikka Lie Min vastaavat – edellisessä hienovaraista ja yhteen kahteen makuun keskittyvää, jälkimmäisessä tulista ja monitahoista. Vietnamilaisessa ruoassa minua kiinnostavat eniten yksinkertaiset ja hienovaraiset maut, joskin ne (italialaisen ruoan tavoin) vaativat onnistuakseen taitoa. Kiinnostaakin, millainen tyyli täällä curryyn on löytynyt.

* * *

Aiempi arvio 6.11.2019

Viime vuoden loppukesästä tai alkusyksystä Tammelantorin laidalle, vanhoihin Borneo-ravintolan tiloihin, aukesi ”vietnamilainen bistro”. Valitettavasti alkujaan paikassa ei ollut tarjolla mitään vegaanista, mitä ihmeteltiinkin Facebookin Vegaaninen Tampere -ryhmässä. Lokakuussa ravintolan väki alkoi kuitenkin tiedottaa, että listalle oli saatu vegaanista syötävää. Paikka keräsi nopeasti kehuja.

Kävimme vaimon kanssa Mon Vietissä ensimmäisen kerran tammikuussa, ja silloin kokemus oli pettymys. Ruoka oli melko mautonta eikä muistuttanut sellaisia vietnamilaisia herkkuja, joista pidän. Koska niin moni kuitenkin kehui paikkaa, päätin ehdottomasti palata myöhemmin. Joskus voi vain olla huono päivä. Ja onneksi palasin!

Odotin seuraavaa visiittiä siihen asti, kun uusi sivusto olisi toiminnassa. Ravintola tuli mieleeni, kun etsin lounaspaikkaa ennen roolipeli-iltaa. Vanha kaverini oli nimittäin juuri ylistänyt tofu-porkkana-nuudeliannosta. Ystävällinen ja iloinen tarjoilija tuli palvelemaan minua nopeasti ja esitteli vegaaniset annokset. Tilasin kaverini suositteleman annoksen: listalla olisi myös pho-keittoa, kevät- ja kesärullia sekä pari tofu- sieniannosta. Tarjoilija kertoi myös monipuolisen salaattipöydän vegaaniset vaihtoehdot – kannattaa aina kysyä, sillä joissain voi olla kala- tai osterikastiketta. Keräsin oikein mukavan lautasellisen – erityisesti marinoitu maissi ja tuliset retikkaviipaleet jäivät mieleen.

Tofu-porkkana-nuudeliannos muistutti monia ”kulhoruokia” siinä, että ainekset oli aseteltu erilleen nuudelien päälle. Ihastuin annokseen saman tien. Paistetussa tofussa oli hieno pähkinäinen aromi, tuoreet yrtit toivat monia vivahteita makuun, ja pähkinä-soijakastikkeen suolaisuus ja umamisuus tuki annosta läpi aterian. Tulisuuttakin löytyi hieman, mikä oli vietnamilaisessa ateriassa yllätys! Tämän annoksen tilaan varmasti vielä monta kertaa, vaikka muutkin pitää testata.

Makuvaihtelua riitti mukavasti läpi aterian, ja lähdin Mon Vietistä tyytyväisyydestä hyristen. Mahtavaa löytää uusi lempiannos Tampereelta!

Món Việt – A Vietnamese Bistro
Ilmarinkatu 8
Tammelantori
Tampere

ma–ke 10.30–14.30
to–pe 10.30–20.30
la 11.30–20.30
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,