Vegoshi

"Erityismaininnan ansaitsevat taitavasti mausteinen inarisushi, japanilaisittain maustettu munakoiso sekä suussa sulava bataatti."

21.6.2021

Ensimmäinen ja edellinen visiitti täällä viime vuoden syksyllä ei minua vakuuttanut, ja Vegoshi jäi silloin ilman suositusta. Tämä harmitti, sillä uusia kasvisravintoloita kehuisi aina mielellään, semminkin kun pandemia on karsinut Helsingin kasvisravintolakenttää kovalla kädellä. Siksi voinkin paitsi ilolla suositella Vegoshia tämän kokemuksen jälkeen myös todeta, että se nousi saman tien lemppariravintoloiden joukkoon. Täällä käyn varmasti lounaalla vielä monta kertaa työmatkoilla!

Saan kyllä kiittää tästä pitkälti Chocochilin Elinaa, joka kehui paikan lounaita useaan otteeseen. Alkuperäisten lautasannosten rinnalle lanseerattiin jossain vaiheessa noutopäytä, joka keräsi ylistystä, ja muutenkin näkemäni annoskuvat olivat selvästi houkuttelevampia kuin minun ja työkaverieni kokemukset viime syyskuussa.

Tulin luentokuvauskeikalta Kulosaaresta, ja minulla oli sopivasti aikaa pysähtyä lounaalle ennen paluuta työpaikan toimistolle ensimmäisen kerran tammikuun jälkeen. Valitsin epäröimättä lounasbuffetin, sillä se vaikutti todella kiinnostavalta. Ihan kaikkea en edes jaksanut kokeilla, sillä en halunnut syödä liikaa: alkuillaksi kun olin järjestänyt ruokatreffit rakkaiden ystävien kanssa.

Lautaselleni hakeutui muun muassa erinomaista ja monipuolista nuudelisalaattia, talon omaa kimchiä, edamamehummusta, ihanaa paistettua kaalia ja osterivinokasta, munakoisoa, bataattia, bao-sämpylä sekä tofua tomaatissa – viimeksi mainittuun yhdistelmään en olisi itse älynnyt lähteä, mutta tämähän oli oivallista! Erityismaininnan ansaitsevat kuitenkin taitavasti mausteinen inarisushi (vastoin ruokalajin ideaa, kyllä, mutta se toimi!), japanilaisittain maustettu munakoiso sekä suussa sulava bataatti. Olen vähän kyllästynyt bataattiin, koska yleensä se valmistetaan turhan huolimattomasti. Nyt raaka-aine oli täydellisimmillään niin, että sen oma aromi pääsi hyvin esille. Munakoisoa söin kimchin kera baon välissä ja olin onnellinen.

Kaiken kaikkiaan nyt ravintola onnistui sekä nostamaan esiin kasvisten makua monitahoisesti että korostamaan makuja riittävällä suolaisuudella ja maustamisella. Ruoka ei millään muotoa ollut mautonta, toisin kuin edellisellä kerralla. Ateria oli terveellinen ja täysipainoinen muttei ”liian terveellisen” makuinen.

Tuulinen paikka oli avata vegaaninen ravintola Kluuviin kaiken tämän tohinan keskellä, ja toivottavasti Vegoshi kestää. Suurta huolta en tämän reissun pohjalta kanna, sillä ravintola näytti tänään olevan food courtin suosituin. Jotkut asiat muuttuvat parempaan suuntaan.

* * *

Aiempi arvio 24.9.2020

Helsingin keskustan Kluuvin kauppakeskukseen aukesi taannoin uusi ravintola-alue Kluuvi Kitchen. Sinne siirtyi sekä jo aiemmin Kluuvissa toimineita että uusia ravintoloita. Näistä yksi oli aiemmin Vaasassa vuodesta 2018 asti toiminut vegaaninen ravintola Vegoshi. Se on erikoistunut tarjoamaan monien aasialaisten keittiöiden (lähinnä japanilaisen, vietnamilaisen ja korealaisen) ruokia tietoisen terveellisinä ja keveinä versioina. Jokaisen täysin vegaanisen ravintolan aukeaminen on edelleen Suomessa melkoinen tapaus, joten tämä olisi ehdottomasti arvioitava.

Syksylle ei kovin monta pääkaupunkireissua näillä näkymin osu, joten kun olin yhdistetyllä haastattelu- ja kokousreissulla, päätin pyytää työkaverit mukaan lounaalle Kluuviin. Ilokseni huomasin, että kasviravintolassa oli nykyisistä poikkeusoloista huolimatta mukavasti väkeä. Päivittäin vaihtuvasta lounasvalikoimasta on valittavissa useita erilaisia vaihtoehtoja, ja minä päädyin ”lounassetti kakkoseen”, eli päivän kulhoruokaan ja mykyihin.

Tofu- ja kevätsipulitäytteiset mykyt olivat paistettuja ”pannuun takertujia” ja mielestäni oikein onnistuneita, ja niiden kanssa tarjottiin pari kivaa pikkusalaattia. Päivän japanilaistyylinen munakoisokulho sen sijaan jätti minut valitettavasti hieman kylmäksi. Kyllä se lounastehtävänsä täytti ja jätti terveellisyyttä korostavalle ravintolalle sopivasti kevyen olon. Mutta maut jäivät hyvin yksipuolisiksi, ”helpoiksi” ystävääni lainatakseni.

Kulhossa oli haudutetun munakoison ja siitakesienten lisäksi salaattia, kypsentämätöntä parsakaalia, mangonpalasia, riisiä, teriyakikastiketta, iso lohko paahdettua bataattia sekä ”supervihreää hummusta”. Monipuolista, siis, kyllä, mutta kaikki oli liki maustamatonta ja puhtaasti raaka-aineiden oman maun kanssa. Tämä tyylilaji vaatii taitoa, mutta maukkaat ja monivivahteiset aromit onnistuvat ehdottomasti ilman ylenpalttista rasvaisuutta tai suolaisuutta, joita Vegoshissa selvästi vältetään. Makuja korostamaan tarvitaan kuitenkin silloin jotain muuta, kuten tämän tyylisiin aasialaisiin keittiöihin keskeisesti kuuluvia monivivahteisia yrttejä. Ne loistivat nyt poissaolollaan. Esimerkiksi ystäväni kesäkääryleiden maku perustui pelkästään dippikastikkeelle, kun alkuperäisessä ruokalajissa korianteri ja monet muut yrtit ovat täysin olennaisia.

Vegoshi mainostaa kotisivuillaan, että ”Ruokamme on niin hyvää, ettet edes huomaa miten terveellistä se on!” Tässä se ei mielestäni onnistu alkuunkaan, etenkin verrattuna vaikkapa OHMYGOODNESSin tai Fly Fusion Cafén mahtaviin kokemuksiin. Koska ravintola on niin kätevällä paikalla, varmaan tulen käyneeksi siellä jossain vaiheessa uudelleenkin työlounaalla. Mutta suosikkien joukkoon se ei päätynyt.

Vegoshi
Kluuvi Kitchen
Yliopistonkatu 6
Helsinki

ma–ke 11–17
to–pe 11–20

la 12–20
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , , , , , , ,