The South Indian

"Dosa oli valtava! Se oli valehtelematta kahden ison ruokalautasen levyinen."

25.8.2021

Tämä intialainen ravintola aukesi viime vuoden elokuussa Kluuvin keskuksen uudelle ravintola-alueelle. Kokemukset intialaisesta ruoasta Suomessa ovat olleet pääosin samantyylisiä – hyviä tai huonoja, niin maustamisen ja ruoanlaiton tyyli on ollut tuttu. Tästä merkittävä poikkeus oli tamperelainen Bengol Curry, joka valitettavasti joutui taannoin lopettamaan. Olin siksi katsonut netistä useasti kiinnostuneena The South Indianin listaa, jolla on kaikenlaisia Suomessa harvinaisia ruokalajeja kuten dosa-lättyjä. Niistä olin kuullut paljon kehuja, mutta koskaan en muistaakseni ollut päässyt kokeilemaan.

Food court -ravintolaksi The South Indian on mukavan rauhallinen, sillä se on ravintola-alueen perällä, Vegoshin vieressä. Saavuin myöhäiselle lounaalle työkaverien kanssa, sillä halusin kokeilla ruokia listalta. Aika harvoin nimittäin syön intialaista lounasbuffetista, sillä mielestäni se on parhaimmillaan tuoreina annoksina.

Listalla on hurja määrä kasvisruokia, joko valmiiksi vegaanisia tai vegaaniseksi muunnettavia. Tätä tosin ei ole eritelty ruokalajien kohdalla, joten kannattaa aina sanoa erikseen. Päädyin tilaamaan täyttämättömän dosa-letun alkuruoaksi ja pääruoaksi sambar-riisiä.

Dosa oli valtava! Se oli valehtelematta kahden ison ruokalautasen levyinen. Alkuruoaksi siis aika iso, mutta vallan passeli useammalle, joten jaoimmekin sen työkaverien kanssa. Kaksi dippitahnaa ja sambar eli ohut linssipata tai -keitto toivat monipuolisuutta kokemukseen, ja kaikissa oli omaleimainen onnistunut aromi. Hieno ensimmäinen dosa siis.

Kävi niin, että pääruokani oli samaa sambaria kuin dosan kanssa tarjottiin, mutta tämä ei haitannut, koska se oli niin hyvää. Ja olihan siinä nyt myös perunaa ja munakoisoa sekä jotain makua tuovaa vihannesta, jota en tunnistanut – se oli mukana mausteena, sillä syötäväksi se oli liian säikeistä. Linssimuhennos tarjottiin tässä annoksessa samalta lautaselta kuin riisi, kaadettuna sen päälle, mikä oli hauskan erilaista normaalin lisäkeriisin sijasta. Sambar oli niin täyteläistä ja herkullista, että söin kaiken hyvällä halulla, vaikka olin lusikoinut dosankin lisukkeen viimeistä pisaraa myöten. Annoksen kanssa tuli mukavaa tulista pikkelssiä ja papadamia, jolla annokseen sai poltetta, happamuutta ja rapsakkuutta. Oivallista!

Työkaverini tilasi paistetusta leivästä tehdyn lämpimän annoksen, joka toi mieleen italialaisen leipäsalaatin. Tämä oli vänkä ruokalaji: hyvää mutta varmasti myös ”hankittu maku”, sillä paistetun leivän koostumus on jännä. Suosittelen kokeilemaan, mutta ehkä pöytäseurueen kesken jaettuna ensimmäisellä kerralla.

Listalle jäi vaikka mitä kiinnostavaa testattavaa, joten tänne palaan ehdottomasti. The South Indian täytti ravintolavalikoimassa aukon, jonka olemassaolosta en edes tiennyt!

The South Indian
Kauppakeskus Kluuvi
Helsinki

ma–la 11–23
su 12–20

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,