Tyrvään pappila

"Perunarieskassa oli hienostunut maku, ja täytteen rikotut falafelit olivat poikkeuksellisen hyviä, rapeakuorisia ja yrttisiä."

9.8.2021

Joskus sitä törmää oivalliseen ateriaan täysin yllättäen. Vaimo ehdotti kesäisenä maanantaiaamuna, että lähtisimme Sastamalaan katsomaan Marc Chagall -näyttelyä ja tutustumaan vihdoin Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon. Mikäs siinä, mutta samalla hän ehdotti lounasta Tyrvään pappilassa. Ennen kuin ehdin kohottaa kulmakarvojani epäillen, hän mainitsi päivän kasvislounaan olevan vegaaninen. À la cartestakin löytyisi vegaaninen annos, jos sille päälle tulisin. Kappas!

Tyrvään pappila oli minulle ennestään täysin tuntematon paikka, vaikka olenkin vieraillut Sastamalassa useita kertoja Vanhan kirjallisuuden päivillä ja luennoinutkin läheisessä Pukstaavissa pari kertaa. Pappilan puutarha taideteoksineen oli hätkähdyttävän kaunis ja ravintolasali suorastaan henkeäsalpaava. Meidät ohjattiin istumaan flyygelin viereen, mistä katseeni etsiytyi tyylikkääseen harmooniin, kristalliastiastokaappiin sekä tyylillä kauhtuneeseen Arcadia-henkiseen gobeliiniin. Maalaishiiriksi tunsimme itsemme, suoraan puutarhatöistä lähteneinä.

Päivän vegaaninen lounasannos oli vegeburrito Penttilän tilan perunarieskasta falafeltäytteellä. Listalta luettuna annos ei niin innostanut, sillä falafel on harvoin onnistunutta, eikä burrito kovin sopivalta tuntunut tähän miljööseen. Tilasin kuitenkin sen sekä lasillisen falanghina-rypäleestä tehtyä valkoviiniä – edellistä puhdasta falanghinaa olen tainnut juoda rakkaassa Broccoletti-ravintolassa Roomassa, ja siemaisu heittikin minut saman tien muistoihin.

Kun burrito saapui pöytään, huokaisin ihastuksesta, sillä annos muistutti enemmänkin tuhtia täytettyä räiskälettä kuin meksikolais-inspiroitunutta ruokaa. Ensimmäisen suupalan myötä kaikki epäilykseni haihtuivat: tämähän oli herkullista! Paistetussa perunarieskassa oli hienostunut maku, ja täytteen rikotut falafelit olivat poikkeuksellisen hyviä, rapeakuorisia ja yrttisiä. Falafelien kumppanina oli mehevä riisitäyte, ja tomaattikastike sekä aioli tukivat makuja erinomaisesti. Viini oli oivallinen kumppani.

Kaiken kaikkiaan onnistunut lounas, siis. Palvelu oli ystävällistä ja sujuvaa, taustamusiikki sopivan hentoa, miljöö kaunis ja jälkiruoaksi kävelyä ihastuttavassa pappilan puistossa ennen Chagall-näyttelyä. En osaa sanoa, kuinka usein lounaalla on vegaanista ruokaa, mutta ainakin edellisen viikon listalla kasvisannos oli vegaaninen.

Tyrvään pappila
Asemakatu 4
Sastamala

(vaihtelevat aukioloajat, ks. Facebook-sivulta)

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset