Addis Ethiopian Kitchen Tripla

"Kaikki oli hyvää, ihan kaikki. Tämä keittiö sopii erinomaisesti buffet-tarjoiluun."

29.10.2021

Vaikka olen syönyt etiopialaista ruokaa lopulta hyvin harvoin, rakastan sitä. Aikanaan tutustuin siihen sittemmin lopettaneessa Kuningatar Saba -ravintolassa Helsingissä – siellä ehdin nauttia kolme hyvää ja runsasta illallista. Mieleen jäi ilta kirjamessujen aikaan, kun varmaan kymmenen hengen seurueemme söi itsensä onnelliseksi. African Pots -ravintolassa olen syönyt monien muiden afrikkalaisten ruokien lisäksi etiopialaista, ja olen tainnut kokeilla sitä joskus Maailma kylässä -festivaaleillakin. Viime kokemuksesta oli hämmästyttävästi jo neljä vuotta aikaa! Silloin vierailin Sturenkadun Addis Ethiopian Kitchen -ravintolassa. Kokemus oli erinomainen.

Minua vähän jännitti, olisiko food market -henkinen versio yhtä hyvä – etenkin edellispäivän kokemus samalla ravintola-alueella ei järin onnistunut ollut. Mutta turhaan minä jännitin, sillä yllättäen Triplan Addiksen lounas maistui jopa alkuperäistä paremmin!

Lounas tarjottiin buffet-muotoisena, ja valikoima oli mukavan laaja: kahta linssimuhennosta, jotain muhevaa lehtivihreää vihannesta, kaali-perunapataa, punajuuria ja vihreitä papuja. Otin aimo annoksen kaikkia ja kunnolla happamia injera-lettuja, joista tykkään erityisesti.

Kaikki oli hyvää, ihan kaikki. Tämä keittiö sopii erinomaisesti buffet-tarjoiluun, sillä ruokalajit eivät kärsi lämpöastioissa vaan maku suorastaan syvenee. Kuten aina ennenkin, pidin linssimuhennoksista paljon: tämä on intialaisten daalien ohella paras ruokalajityyppi linsseille. Tällä kertaa lehtivihreät vihannekset oli myös valmistettu erityisen hyvin – kuningatar Sabassa ne eivät koskaan olleet näin hyviä. Punajuuri oli kiva lisä kokemukseen: mieleen tuli aikanaan Tampereella toiminut srilankalainen ravintola, jonka buffetissa oli usein punajuurta.

Etiopialaisessa ruoassa maustaminen on hienovaraista, ja ainesten oma maku korostuu. Injera-letut eivät kaikkia miellytä, mutta täällä vaihtoehtona on riisi. Minulle lettujen ja maanläheisten muhennosten yhdistelmä kuitenkin on maailman ”köyhien keittiöiden” nerokkuutta parhaimmillaan. Samanlaista rakkautta koen esimerkiksi apulialaista fave e cicoriaa tai epyptiläistä foul medammesia kohtaan.

Ihana yllätys, että ostariversio ei hävinnyt lainkaan alkuperäiselle. Lähdin lounaalta onnellisena, kylläisenä ja valmiina jatkamaan pitkää messupäivää. Suuri kiitos!

Addis Ethiopian Kitchen Tripla
Mall of Tripla, Market Zoo
Fredrikanterassi 1
Helsinki

ma–la 9–21
su 11–19

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset