Veg Point

"Mikä parasta, sain aterian mukana vegaanisen naan-leivän!"

18.11.2021

Kävimme kesällä hakemassa Veg Pointista noutoruokaa anoppilaan, ja toiveissa olisi päästä suht pian paikan päälle syömään. Tänä vuonna sentään kerkesin! Monen ruokalajin illallinen jäi kuitenkin vielä haaveeksi, sillä käväisimme vaimon kanssa lounaalla kotimatkalla. Nyt pääsin fiilistelemään ravintolan tunnelmaa, ja oikein viihtyisä paikka tämä on. Palvelu oli mitä ystävällisintä, ja ilokseni huomasin, että lounastajia oli torstaipäivänä vallan mukavasti.

Lounaslistalla oli tänään kolme vegaanista annosta. Ehdottomasti halusimme kokeilla koftaa masalakastikkeessa – edellisellä kerrallahan masala oli oivallista. Puntaroimme peruna-herneannoksen ja paistetun okran välillä ja päädyimme ensiksi mainittuihin, vaikka kieltämättä okraakin olisi ollut mukava pitkästä aikaa syödä. No, seuraavalla kerralla!

Viimeksi tykkäsin koftasta kovasti, mutta nyt vielä enemmän. Usein kasviskoftat ovat helposti hajoavia ja mössöisiä. Sekin on usein oikein hyvää, mutta näissä oli vahvemmin purutuntumaa, monipuolisesti makua ja selkeä ero paistuneen pinnan ja pehmeän sisuksen välillä. Masala-kastike oli vahvan ja tumman makuista, ja rakenteeltaan se poikkesi aiemmin syömistäni. Sipuli oli kypsennetty niin pitkälle, että se oli muuttunut soseeksi, osaksi kastiketta. Maku toi jopa mieleen täyteläisen sipulikeiton. Tykästyin tähän tyyliin kovasti.

Alu matar eli peruna ja herneet sipuli-tomaatti-inkivääri-valkosipuli-korianterikastikkeessa oli mukavasti erilainen: tomaatin happoisuus korostui, ja herneistä tuli mukavaa makeutta. Yhdistelmä sopi hienosti perunan täyteläisyyteen.

Ja mikä parasta, sain aterian mukana vegaanisen naan-leivän! Tämä on edelleen harmittavan harvinaista intialaisissa ja nepalilaisissa ravintoloissa. Veg Pointin naan oli herkullista, ja ensimmäistä kertaa koskaan sain sen voideltuna vegaanisella ”voilla”. En ole koskaan rasvalla voideltua naania syönytkään, joten oli hauska hahmottaa idea. Leipä oli hyvää, ja pintaan oli tullut mukavaa karamellisoitunutta aromia ruskistuneisiin kohtiin. Vegaaninen voi ei ole mikään suosikkituotteeni, mutta tähän se sopi oivallisesti. Itse naan oli hyvin vähäsuolaista, mutta kastikkeiden kanssa maku täydentyi juuri sopivasti.

On tämä jännää: Porista on yhtäkkiä kehkeytynyt ehkä maan kiinnostavin vegaaninen pizzakaupunki, täältä saa maan parhaat vegaaniset kebab-annokset, loistavaa sorbettia (nyt kun Jätskibaari Vohveli on saanut uudet tilat) ja nyt täältä löytyy paitsi kait maan ainoa intialainen kasvisravintola myös näillä kokemuksilla yksi maan parhaimmista intialaisista ylipäätään!

* * *

Aiempi arvio 13.6.2021

Kasvisravintola Veg Point aukesi Poriin maaliskuun alussa, mutta sain itse kuulla paikasta vasta kesäkuun alussa. Yrittäjät ovat kotoisin Nepalista, mutta kotisivuillaan ravintola ei nimeä itseään nepalilaiseksi tai intialaiseksi vaan nimenomaan kasvisravintolaksi, jolla on tarjolla runsaasti vegaanisia vaihtoehtoja. Ja tämähän on ihan mahtavaa, sillä tällaisia paikkoja ei monta ole koko Suomessa, vaikka vegaaniystävällisiä intialaisia ja nepalilaisia ravintoloita löytyykin. Eli melkoinen tapaus siis!

Koska halusin testata paikan kiireesti, teen nyt poikkeuksen. Yleensä nimittäin en kirjoita arvioita noutoruokakokemuksista, sillä haluan valokuvat ja tunnelmat paikan päältä. Aterioin kuitenkin Porissa ulkona niin harvoin, että sitä olisi voinut joutua odottamaan pitkään. Siis tämä arvio perustuu anoppilaan kannettuun isoon kasaan noutoruokaa.

Tilasimme ruoat puhelimitse tien päältä, ja palvelu oli erinomaista ja selkeää. Päädyimme tilaamaan yhden alkuruoka-annoksen, chiliherkkusieniä, ja neljä pääruokaa eli kuminaperunoita, tofu masalaa, kasviskormaa sekä kasviskoftat. Veg Pointista saa myös vegaanista naan-leipää, mikä on edelleen suht harvinaista, joten sitä oli saatava myös! Tärkeä huomio: riisi tilataan erikseen, mikä selittääkin lista-annosten erittäin halvan hinnan (kokin erikoisia lukuun ottamatta kaikki alle kympin). Riisivaihtoehtoja on viisi, eli tavallisen lisäksi neljä maustettua vaihtoehtoa, mikä monipuolistaa ateriavalikoimaa entisestään – tilasimme kuminariisiä ja tavallista. Ruokalistalla on myös keittoja ja naposteluannoksia, eli pikaisesti laskien vegaanisia annoksia löytyy kaikkiaan 26! Annokset eivät myöskään muistuta liikaa toisiaan, eli kirjo on todellista. Mukana on esimerkiksi harvinaisempia momo-mykyjä, nuudeleita, ja jopa vegaaninen tandooriannos. Tänne on ehdottomasti palattava, koska kokeiltavaa riittää monelle vierailulle.

Tuoksut ravintolassa olivat huumaavia ja atmosfääri erittäin mukava. Palvelu oli jälleen mitä ystävällisintä – ravintoloitsija kipaisi vielä autolle varmistamaan, mitkä dipeistä ovat vegaanisia (minttuchutney ei ole, mutta se kelpasi vaimolle ja anopille).

Meillä oli hirmuinen nälkä, ja viiletimme anoppilaan avaamaan ruokapaketteja. Ja kaikki oli hyvää, todella hyvää! Veg Point on paitsi hyvä kasvisravintola, se on myös minun kokemuksillani erittäin tasokas tämän tyylin ruokaa tarjoava paikka. Tofu masala oli vähintään yhtä hyvää kuin siinä edesmenneessä tamperelaisessa ravintolassa, jossa sitä ensimmäisen kerran maistoin: makeaksi hautunut sipuli sopii täydellisesti tofun kaveriksi. Koftat olivat isoja, kiinteitä ja herkullisia: tyyliltään ne erosivat aika paljon sellaisista tuoreesta herneestä tehdyistä palluroista, jotka muistuttavat melkein falafeleja. Tykkään molemmista tyyleistä, mutta tässä jäi erityisesti mieleen tumman makuinen kastike, jossa oli vahvaa umamia. Kuminaperunat olivat hyviä, joskin ainoa annos, joka hieman kärsi kuljetuksesta. Kasviskorman cashew-kookoskastike toi juuri sellaista vastapainoa muille sooseille kuin toivoimme – arvoimme sen ja jonkin pinaattisen kastikkeen välillä, joka sekin olisi varmasti toiminut hyvin tässä kokonaisuudessa.

Chilisieniä täytyy kehua erikseen. Annos oli yllättävän – ja mukavan – iso alkuruoaksi, ja siinä oli sienten lisäksi makeaksi haudutettua ihanaa punasipulia ja paprikaa. Tulisuutta oli kunnolla! Tietoisesti valitsimme tilaukseen miedompia ruokia, että kaikki pystyivät syömään kaikkea, mutta oli mukavaa saada kunnon polte yhdestä annoksesta. Tämän tilaan uudestaankin, vaikka sattuisi.

Tuskin maltan odottaa, että pääsen uudestaan Veg Pointiin ja nimenomaan paikan päälle. Täällä olisi kiva aterioida isolla joukolla, että pääsisi maistamaan mahdollisimman isoa valikoimaa. Pori alkaa kyllä olla koko ajan yhä kiinnostavampi kaupunki vegaanisessa tarjonnassa, ja Veg Point on kyllä sellainen tapaus, että sitä kannattaa tulla kokeilemaan muualtakin Suomesta.

Veg Point
Antinkatu 23
Pori

ma suljettu
ti–pe 11–20

la-su 12–20

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset