Secret Sauceity

"Talon 'salaisen soosin' eteen on nähty vaivaa."

16.4.2022

Harvasta pizzapaikasta olen kuullut näin paljon ennen ensimmäistä visiittiäni. Sen verran innokasta Secret Sauceityn sometiedottaminen on nimittäin ollut alkutaipaleelta lähtien, kun pizzoja alettiin tehdä keväällä 2021 pop up -projektina Kievari Kaksissa Kasvoissa Tampereella ja erilaisissa kesätapahtumissa kärrystä käsin. Vegaanisia pizzoja kehitettiin aika lailla alkutaipaleelta asti, ja Secret Sauceityn puuhamies on kysellyt säännöllisesti mielipiteitä Facebookin Vegaaninen Tampere -ryhmässä. Taajasta viestinnästä ei olekaan jäänyt tuputtava vaan enemminkin sympaattinen fiilis: vaikka omia pizzoja kehutaan innoissaan, niitä halutaan kehittää ja muokata selvästi asiakaspalautteen mukaan. ”Kukkoilua” ei hommassa ole ollut.

Kaksien Kasvojen kokeiluun en ehtinyt valitettavasti tutustua kertaakaan, ja harmittelin homman loputtua, että nämä pizzat jäivät kokeilematta. Elokuussa Secret Sauceity kuitenkin aukesi Kalevaan, Uuden Domuksen kylkeen siinä aiemmin toimineen Pizzeria Myssyn ja sitä edeltäneen Gastropub Kalevan tiloihin. Joulukuussa 2021 pizzeria lanseerasi siipipizza ”Vegendaarisen”, ja myöhemmin listalle ilmestyi myös Santun Seitanin wurstipizza. Erilaisia kauden pizzoja on ollut myös, mm. punajuurihummuksella ja vegaanisella fetalla. Oli selvä, että täällä täytyisi käydä, mutta sen verran etäällä paikka on normireiteiltä, että useampi kuukausi siihen meni.

Istahdimme veljesten kesken pöytään sudennälkäisinä puutyöpäivän jälkeen. Kaljaa ja pizzaa olisi saatava. Tilasin siipipizzan. Itse asiassa päädyin tilaamaan myös wurstisen ”Santun”, jonka jaoimme keskenämme – kun nyt kerran tänne kerkesin, oli hyvä maistella valikoimaa laajemminkin.

Nämä pizzat eroavat kyllä olennaisesti tämänhetkisestä valikoimasta. Ensinnäkin pizzapohja on ohut ja rapea, ja sellaista tyyliä on tarjolla hyvin harvoissa paikoissa. Mieleeni tulee oikeastaan vain Torget Porissa, Roihu Joensuussa ja Slicemongerin pizzat Tampereella. Eli hyvin kaukana nämä ovat yhtäältä Suomi-pizzojen lötköstä pohjasta ja toisaalta napolilaisen tyylin ihanasta pehmeydestä. Toiseksi, talon ”salaisen soosin” eteen on nähty vaivaa. Itse olen kyllä niin italialaisen minimalismin ystävä, että tämä ei erityisesti järisyttänyt maailmaani, mutta hyvää soosi oli. Ja kyllä tällaiseen baarimaisessa ympäristössä tarjottuun pizzaan monimakuisempi soosi kieltämättä sopiikin.

Täytepuolella tästä tuli vähäsen mieleen helsinkiläinen Putte’s Pizza & Bar: vegaanisen juuston sijaan löytyy klassisia oluthiivahiutaleita ja maustettua majoneesia. Mutta Secret Sauceityssä tämä onnistuu huomattavasti paremmin, eikä vaikutelma ole samalla tavalla ”yhdeksänkymmentälukuinen” – näin vegaanisessa mielessä. Makuja on tuotu mukaan muilla sooseilla: siipikastiketta siipipizzassa, chilisiirappia wurstipizzassa. Jälkimmäisessä myös suolaisen makkaran ja makeiden sipulien kohtaaminen toimi varsin mukavasti.

Söin siipipizzan ja aimo annoksen wurstipizzaa ihan hyvällä halulla, mutta silti arvioiminen tuntuu vaikealta. Pizzojen taikinassa ja soosissa on nähty vaivaa, mutta toisaalta makumaailmassa on selvän tietoisesti tavoiteltu myös ”mättöpizzojen” meininkiä. Ja huomaan, että olen syönyt sellaisia erittäin harvoin viime vuosien aikana. Vertailukohtaa on vähän. Olen sen verran naimisissa italialaisen tyylin kanssa, että Porin Nuåvo ja Tampereen Sitko menevät minulla selvästi edelle. Toisaalta niitä pizzoja menisin aterioimaan haarukan ja lusikan kanssa, mieluusti hieman viiniä juoden. Nämä pizzat huomasin syöväni käsin, kaljaa hörppien, mikä baariin ja aktiiviseen keikkapaikkaan sopii paremmin. Suosittelun Secret Sauceity siis ehdottomasti ansaitsee, vaikkei se ensi yrittämällä henkilökohtaisiin suosikkeihin hypännytkään. Kiinnostava ja omaleimainen lisä kaupungin pizzavalikoimaan.

Secret Sauceity
Pellervonkatu 9
Tampere

ma–ti suljettu
ke–to 17–21.30
pe–la 16–22
su suljettu
(aukioloajat ilmeisesti vaihtelevat, tieto fb-sivuilla)

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,