Basta

"Tämä oli ensimmäinen oikein hyvä pestopasta-annos, jonka olen ravintolassa syönyt missään, Italiassakaan."

14.7.2022

Turun reissulla Ruissalossa kulkiessamme vanha ystävä mainitsi, että kauppahalliin oli avautunut toukokuussa uusi pastaravintola. Basta on samaa perua kuin ihana Gelateria Nuvole sekä kauppahallissa myös toimiva pizzeria 450°, joka meidän täytyy testata seuraavalla reissulla vaimon kanssa. Sen verran mahtavan kokemuksen Basta nimittäin tarjosi.

Täältä voi ostaa mukaan ravintolan omaa pastaa ja kastikkeita kotiin kokattavaksi, tai sitten annoksen voi syödä paikan päällä. Pastavaihtoehtoja oli kosolti, vegaanisia kaksi: spaghettia ja fusillia. Kastikevaihtoehtoja oli seitsemän, ja niistä vegaanisena olisi tällä kertaa saanut ainakin kahta. Vihannes-mantelikastike kuulosti hyvältä, mutta päädyin kuitenkin talon pestoon. Se on vegaanista: juusto lisätään mukaan annoksen valmistuksen aikana. Hyvin tehty pesto on suuria ruokarakkauksiani, mutta juuri koskaan en ole saanut onnistunutta ravintola-annosta, joten tämä kiinnosti kovasti. Pastaksi valitsin spaghetin.

Täydellistähän tämä oli. Pastan rakenne oli juuri sellainen, josta pidän: erittäin al dente, mutta kuitenkin pinnastaan tärkkelystä luovuttanut ja kastiketta vastaan ottanut. Pesto oli niin ikään tuotu annokseen kunnollisella tavalla: keitinveden avulla oli luotu emulsio sen sijaan, että pestoa yritettäisiin tartuttaa pastaan öljyn avulla, kuten suunnilleen aina Suomessa näkee tehtävän. Pesto oli raikkaan ja täyteläisen makuista, ei lainkaan tunkkaista. Niin, tämä oli itse asiassa ensimmäinen oikein hyvä pestopasta-annos, jonka olen ravintolassa syönyt missään, Italiassakaan. Eikä tämä kauas jäänyt taakse oman puutarhan basilikasta kivihuhmareella survotulle pestollekaan.

Lounaaseen sisältyi alkusalaatin ja pastan lisäksi kahvi, joten tilasimme espressot. Ne olivat aivan mahtavat. Kun sulki silmät, siemaisi kahvia, haisteli sitä ja kuunteli, palasi Napoliin tai Bariin, lounashetkeen kauppahallissa tai torilla ihmisten kuhinan keskelle.

On se jännä, miten asiat muuttuvat. Yhtäkkiä Nomadin ja Bastan ansiosta Turusta on tullut Suomen eittämätön pastapääkaupunki.

Basta
Turun kauppahalli
Eerikinkatu 16
Turku

(aukioloajat Kauppahallin mukaan)

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,