Evin

"Falafelissa oli – paremman sanan puutteessa – 'pullamainen' maku."

7.9.2022

Heti kättelyssä: valitan karmean näköistä annoskuvaa. Falafelpita on tuoreena ihan kuvauksellinen annos, mutta noutoruokapaketista käärittynä sen ulkonäkö on useimmiten melko raisu – niin nytkin. Periaatteessa voisin mennä paikan päälle kuvaamaan ja syömään uuden annoksen arviota varten, mutta en aio tehdä sitä. Tämä ei ollut siihen tarpeeksi hyvää.

Arvioin Evinin reilusti yli neljä vuotta sitten, kun olin syönyt vallan kelvon seitankebabpizzan. Tuolloin seitankebab oli vielä suhteellisen uusi juttu Tampereella, ja ravintoloiden tarjonta oli muutoinkin vielä paljon heikompaa. Ihan tykkäsin pizzastani, vaikka valitinkin vegaaniannoksen epäreilun korkeaa hintaa. Sitten Evin sulkeutui pitkäksi aikaa remontin takia, ja kauan kesti, ennen kuin kerkesin paikalle uudelleen.

Pizzojen tarjonta on sen verran mullistunut noista ajoista, että en halunnut testata Eviniä siltä pohjalta – se jäisi varmasti tuoreempien kokemuksieni varjoon. Ja kun kotikulmilla saa erittäin toimivaa ”mättöpizzaa” seitanilla, en kaipaa sellaista reissun päällä. Mitä siis ottaisin? Listalla näyttäisi pizzan lisäksi olevan hummusannos, falafelannoksia sekä erisorttisia seitanannoksia. Koska Evin on mainostanut omia paikan päällä tehtyjä falafeleitaan, päädyin kokeilemaan sitä. Olin menossa viettämään ystävien kanssa roolipeli-iltaa, joten noutoannos oli ainoa vaihtoehto. Päädyin döneriin eli falafeleihin pitan sisällä. Vegaaninen annos pitää muistaa mainita erikseen. Salaattipöydästä nappasin hieman tilpehööriä – mikä osoittautui viisaaksi ratkaisuksi

Avasin paketin pelikämpällä ja ensi töikseni haukkasin erikseen falafelia. Valitettavasti ensimmäinen tunne oli pettymys, nimittäin falafelissa oli – paremman sanan puutteessa – ”pullamainen” maku. Kuoresta puuttui rapeus, eikä sisuksessa ollut yhtäältä kikherneen raikkautta tai härkäpavun rautaisuutta (kaksi keskeistä lajityyppiä), ja maustaminen toi mieleen enemmän leivonnan kuin Lähi-idän keittiön. Tällaisia kokemuksia minulla oli paljon 90-luvulla, enkä kaipaa niitä.

Annos oli muutoinkin harmillisen kehno. Ainoa kastike oli valkosipulinen aioli, joka jyräsi kaiken alleen. Klassinen tomaattinen soosi siis puuttui. Falafeleja oli runsaasti, mutta ne oli laitettu annoksen pintaan niin, että loppujen lopuksi käsiin jäi iso taikinatasku, jossa oli jäljellä vain kasa kastikkeetonta jäävuorisalaattia. Mainitsemani tilpehöörit kuten sumakilla maustettu sipuli ja hummus auttoivat sen syömisessä loppuun, mutta ei se mieltä ylentävää hommaa ollut.

Söin kesäkuussa parhaan falafelannoksen ehkä koskaan suomessa Jörn’s Dönerissä, ja 5/5 Falafelin tuotteet ovat nekin erinomaisia. Myös koronan kaatama Zeytuun on palannut, ja ensimmäinen kokemukseni oli oivallinen. Näin kovassa seurassa ei tällaisilla annoksilla ole yksinkertaisesti mitään jakoa. Ja täytyy sanoa, että jopa viime vuoden kesällä moittimani Lempäälän Ideaparkin Hovikebab tarjosi paremman kokemuksen. Sinne menisin ”falsuille” uudestaan ehkä joskus, tänne en.

Evin
Sammonkatu 34
Tampere

ma–ti suljettu
ke–pe 10–22
la–su 11–22

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset