Kvääristö

"Suklaapuuron, myslin, vadelmahillon ja jugurtin yhdistelmä maistui tosi hyvältä. Kahvia ja mehua sai santsata, joten viihdyin second breakfastini kanssa pitkään lukien ja kirjoittaen."

16.12.2022

Kesällä aukesi Kolmannelle linjalle pitkälti vegaaninen kahvila-baari, jonka kerrottiin noudattavan ja edistävän turvallisen tilan periaatteita. Pähkinänkuoressa: jos keskimäärin baarimaailmassa mahdollisuus joutua erisorttisen ahdistelun kohteeksi naisille ja muunsukupuolisille on kohtuullisen korkea, Kvääristö pyrki rakentamaan näistä huolista vapaata tilaa.

Haastatteluissa Kvääristön perustajat kuvasivat painopisteeksi sateenkaarinaiset, sukupuolivähemmistöt ja muunsukupuoliset, ja ensin jotkut tulkitsivat tämän niin, että paikka oli tarkoitettu vain rajatulle yleisölle. Perustajat kuitenkin muistuttivat toistuvasti, että paikka on avoin ihan kaikille tahansa, kunhan käyttäytyy kunnioittavasti muita kohtaan ja välttää ulkonäköön perustuvia oletuksia ja sen sellaista käytöstä, jonka kait pitäisi olla ihan käytöksen lähtötaso eikä mikään kummallinen vaatimus. Voiman haastattelussa asia tiivistettiin hyvin: ”Eivät säännöt tietenkään ole erityisen monimutkaisia, eikä niiden noudattamisen pitäisi olla vaikeaa henkilölle, joka hallitsee peruskäytöstavat ja on valmis kunnioittamaan kanssaihmisiä.” Niinpä tällainen hikisenä rinkka selässä punnertava, vähän nuljahtanutta nilkkaansa linkuttava ukkelikin sai täysin luontevan ja lämpimän vastaanoton.

Olin liikkeellä iltapäivästä, ja koska olin syönyt lounaan hyvin aikaisin, päädyin ottamaan aamiaisen, jonka sai koostaa eri vaihtoehdoista. Valitsin karjalanpiirakan tofuskagenilla, suklaisen tuorepuurokupin, kahvin ja appelsiinimehun. Ja koska päivä oli kylmä ja loskainen, otin myös pienen lasillisen hyvää mausteista rommia. Olo oli mukava, ja taustalla soivat joululaulut mutta eivät pirtsakkana ostarimuzakkina vaan rauhallisina harppu- ja pianoversioina.

Karjalanpiirakka oli kuulemma Pielispakarin valmiste – sehän on vallan oivallinen, joten valmistuotteen käyttäminen ei haitannut. Päällä oli oivallista kirpeää skagenia. Yleensä en ole tuorepuuroihiminen, mutta suklaapuuron, myslin, vadelmahillon ja jugurtin yhdistelmä maistui tosi hyvältä. Kahvia ja mehua sai santsata, joten viihdyin second breakfastini kanssa pitkään lukien ja kirjoittaen.

Ihana paikka. Rakas ystäväni ja Hyvän kurkun luottovinkkaaja lähetti seuraavana päivänä, lauantaina, herkullisia kuvia paikan brunssistakin.

Kvääristö
Kolmas linja 17
Helsinki

ma–to 11–23
pe 11–02
la 11–23
su 11–17

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset