Kahvila Aamurusko

"Tilasin kauracapuccinon ja valitsin vitriinistä omenahillotäytteisen munkin. Ja hyväähän munkki oli, tietysti."

7.6.2023

Nyt kyllä palataan muistojen tielle. Arvioin Aamuruskon viimeksi silloin, kun Hyvä kurkku oli vielä Sylvi-lehden palsta, melkein kymmenen vuotta sitten! Tuolloin käyntini kahvilassa olivat harvenneet, sillä olimme jo muuttaneet joitain vuosia sitten pois Tampereelta. Mutta Tampereen vuosinani istuin täällä paljon. Aamurusko oli nimittäin Ojakadun Vohvelikahvilan rinnalla ensimmäisiä paikkoja, joista vegaanisten kahvilaherkkujen hakija löysi Tampereelta mitään.

Kuten klassisessa Pyynikin munkkikahvilassa, Aamuruskosta vegaanisia munkkeja oli saanut säännöllisesti vaikka kuinka pitkään, silloin kun muualla maassa vegaaniset munkit olivat hämmästeltäviä tapauksia. Mutta Aamuruskon erikoisuus olivat rinkilämunkkien ohella täytetyt munkit erilaisilla kuorrutteilla. Pomada-kuorrutteen maku ja tuoksu tuo mieleen ajat, kun istuin kahvilan pöydässä lukemassa ja kirjoittamassa joko yliopisto-opintoihin tai ympäristöaktivismiin liittyviä juttuja. Aamuruskossa keräännyttiin usein myös eri suunnilta Pirkanmaata saapuvien sukulaisten kanssa, kun lähdettiin kohti sukujuhlia vaikkapa itärajan tuntumassa.

Olin käynyt syömässä Tammelantorilla, ja minulla oli aikaa ennen roolipeli-illan alkua ja kaikenlaisia kirjoitusasioita hoidettavana. Viiletin Aamuruskoon, tilasin kauracapuccinon ja valitsin vitriinistä omenahillotäytteisen munkin. Kuorrutetut munkit oli myyty siltä päivältä – ei tämä oikeastaan haitannut, sillä en ole niin perso sokerikuorrutteille. Mutta kiva tietää, että menekkiä riittää! Ja hyväähän munkki oli, tietysti.

Kahvilan vitriiniin tehdään kuulemma päivittäin tofuleipiä, ja niiden loputtua (nyt niitä ei ollut jäljellä) niitä voi ilmeisesti pyytää keittiöstä – jos aineksia on jäljellä tietysti. Tofua saa myös salaattiin, ja ilmeisesti uuniperunankin saa jonkinlaisena vegaanisena versiona. Silloin tällöin vitriinistä on löytynyt myös soijarouhetoasteja. Ja tykkään tästä, kunnon ruokaa mutta nostalgisella otteella ja klassisilla vegaanisen kokkauksen aineksilla. Nyt ei lounaan jäljiltä ollut suolaisen kaipuu, mutta täytyy käydä joskus tofusämpylälläkin.

Kahvila Aamurusko
Tammelan puistokatu 30–32
Tampere

ma–pe 6.30–17
la 7.60–17
su 8.30–16

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset