The Indian

"Sambarissa uivat vada-linssimunkit olivat aterian huippukohta. Mitään tällaista en ole koskaan syönyt! Vadat nimittäin maistuivat ihan oikeasti munkille mutta samalla linsseille."

30.11.2023

Elokuussa 2021 kävin Kluuvissa The South Indian -ravintolassa ja söin elämäni ensimmäisen dosan, hapatetusta riisi-linssitaikinasta tehdyn ohuen lätyn. Lisäksi söin sambar-kastiketta riisillä. Tykästyin näihin eteläintialaisiin makuihin kerta kaikkiaan, ja harmitus olikin suuri, kun ravintola lopetti hyvin pian tämän jälkeen. Seuraava tilaisuus syödä dosa tuli maaliskuussa interraililla Hampurissa. Vaimon kanssa nautimme perunamasala-täytteisestä dosasta useilla kastikkeilla sekä täyteläisestä currystä. Kovasti jäivät kuitenkin eteläintialaisen keittiön muut erikoisuudet kuten idly-kakkuset ja vada-linssimunkit kaivelemaan. Pohdin, että ehkä vielä joskus junaillessa Euroopassa osuisi eteen vastaavia herkkuja.

Eteläintialaista ruokaa löytyikin lähempää, Merihaasta. The South Indianin omistajien uusi ravintola The Indian avattiin Merihakaan elokuussa 2022, ja se osui kohdalleni heidän aktiivisen somemainontansa ansiosta. Ravintola oli to eat -listallani monta kuukautta, kunnes vihdoin tuli sopiva tilaisuus Hyvän kurkun konehuoneen Samulin kanssa vietetyn täydellisen päivän päätteeksi.

Halusimme testata ravintolan antimia laajalla kirjolla, joten tilasimme useita annoksia. Tiesimme, että näin ateriaan tulisi hieman toisteisuutta, mutta ei tuo haittaisi. Nyt oli tarkoitus kartoittaa tilanne, jotta myöhemmin voisi tulla rauhassa nautiskelemaan suosikkeja. Tilasimme siis melko kavalkadin ruokaa: aloo tikki chaat eli perunapaistikkaita (tämä pitää tilata erikseen vegaanisena, koska jugurtti jää pois), sipulipakorat, idly-riisilinssikakkusia, vada-linssimunkkeja sambarissa, chapati-leipää sekä perunatäytteisen dosan. Melko paljon ruokaa siis.

Perunapaistikasannos tuli kuorrutettuna tutulla ”bombay mixillä”, jota käytettiin aikanaan myös joissain tamperelaisen Bengol Curryn ruuissa. Paistikkaat olivat uskomattoman herkullisia: käristetty punasipuli ja karamellisoitunut perunan pinta olivat saaneet kumppanikseen tulista minttuchutneyta, ja bombay mixin rakenne oli oikein hauska vastinpari. Tämän tilaisin ehdottomasti uudelleen!

Sipulipakorat olivat paras koskaan syömäni eksemplaari tuosta jalosta ruokalajista. Ne olivat kuin suolaisia ja mausteisia tippaleipiä! Ilmavaksi jätettyyn sipuliseokseen oli tullut kosolti paistopintaa, ja jauhoseoksessa olevat aniksen tai fenkolin siemenet poksahtelivat suussa. Dippinä oli kookoschutney.

Samaa chutneyta tilattiin idly-kakkusten kanssa. Tämä oli ainoa vähän epäonnistunut osa tilausta. Kakkuset olisivat kaivanneet rinnalleen esimerkiksi jonkin currypääruoan. Tai sitten ne voi tilata myös sambarissa haudutettuina, mitä aion joskus kokeilla! Jälkikäteen huomasimme, että lautaselta myös uupui annoskuvauksessa oleva sambar. Kaikkiaan aterialla ainoastaan dippikastikkeiden kapea valikoima oli ainoa merkittävä negatiivinen piirre – verratkaa vaikka Hampurin arvion kokemukseen. Jos kyljessä olisi kulkenut kookoschutneyn ja sambarin lisäksi myös minttuchutney ja ehkä jokin tulinen tahna, koko ateria olisi noussut aivan toiselle tasolle, vielä herkullisemmalle! Ensi kerralla kysyn, onko lisäsooseja mahdollisuus tilata.

Sambarissa uivat vada-linssimunkit olivat aterian huippukohta. Mitään tällaista en ole koskaan syönyt, ja haluan pian uudestaan! Vadat nimittäin maistuivat ihan oikeasti munkille mutta samalla linsseille, ja pinta pysyi jännästi rapsakkana liemeen upotettunakin. Mieleen tulivat aikanaan Barin kadulta ostamani suolapäällystetyt uppomunkit. Kaikkea ihminen keksii, ja tällaiset ihmetyttävät minua tekoälyä enemmän.

Dosa oli valtava, perunätäytettä oli paljon, ja se oli niin herkullista että itketti. Chapati-leipämme jäivät tässä kaikessa vähän paitsioon, vaikka nekin ahmimme, mutta tämä oli laskelmoitu riski, kuten edellä kuvasin. En ollut syönyt tällaista kolmioksi taiteltua dosaa ennen, mutta pidin tästä vielä enemmän kuin rullamuotoisesta. Peruna oli maustettu jumalaisen hyvin.

Tänne on palattava, ja pian. Kokeilematta jäivät nimittäin vielä kukkakaali kiinalais-intialaiseen ”mantsurialaiseen” tyyliin (johon olen tutustunut Porin VegPointissa), täytetyt pani puri -pallurat, utthapam-lätty, sopat sekä kolme pääruokaa. Melkoinen aarreaitta siis.

The Indian
Meritorni
Haapaniemenkatu 7–9B
Helsinki

ma 11–15
ti–pe 11–21
la 12–22
su 12–18

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset