Hummus House

"Ruokalajien kirjo ja määrä on huima, ja täällä sain monia tuttuja ruokalajeja paremmin tehtynä kuin missään muualla."

29.2.2024

En ole koskaan matkustanut Lähi-idässä, mutta rakastuin aikanaan alueen keittiöihin saatuani maistaa niiden tuotoksia useasti siviilipalvelusmiehenä Oulun vastaanottokeskuksessa. Sellaista ruokaa en ollut maistanut koskaan. Myöhemmin 1990-luvulla ystäväni tutustutti minut helsinkiläiseen sittemmin lopettaneeseen Persepolis-ravintolaan, jossa oli edullinen ja runsas buffet. Vuosien varrella Lähi-idän keittiöiden ravintoloita ilmestyi enemmän, sekä hyviä että huonompia. Osa on lopettanut, mutta arvioimistani toiminnassa ovat esimerkiksi Ani, Onni ja Leo, Manoushe, Baba’s Kitchen, Zeytuun, 5/5 Falafel, Banu Cafe & Bakery sekä Maahan Deli. Osassa tarjotaan lautasannoksia, osassa buffetista, ja heti ensi reissulla kävi selväksi, että Helsingin Kalasatamassa toimivan Hummus Housen buffet on tähän mennessä paras.

Ruokalajien kirjo ja määrä on huima, ja täällä sain monia tuttuja ruokalajeja paremmin tehtynä kuin missään muualla. Valtaosa ruuista on myös vegaanisia, ja syötävää löytyy niin kylmältä kuin lämpimältä puolelta. Täytyi siis koota lautasellinen kummaltakin.

Kylmältä puolelta maistoin tavallista ja pinaattihummusta – oivallisia molemmat – sekä käsittämättömän hyvää baba ganoushia. Tahnojen kanssa tarjolla oli useanlaista pizzauunissa paistettua ja eri tavoin maustettua leipää. Liian usein buffeteissa löytyy kuivakoita pitaleivän palasia, kun taas nämä olivat itsessäänkin herkullisia. Taikinassa oli makua, uuni oli jättänyt myös hyvää paahtumisen aromia, ja makuja oli kolme: tomaatti, yrttiöljy ja pähkinätahna. Paistetut ja marinoidut broccolinit olivat pähkinäisen aromikkaita, ja myös maustetut lohkoperunat yllättivät täyteläisellä maullaan. En ehtinyt tällä kertaa edes kokeilla kaikkia ruokalajeja, sillä tilaa piti säästää lämpimille. Kylmät ruoat ovat silti minulle tässä keittiössä pääasia, joten olisin ollut täysin tyytyväinen vain niihinkin.

Lämpimältä puolelta maistoin falafeleja, jotka olivat yrttisiä ja pehmeitä sisältä ja sopivan rapeita pinnalta. Munakoiso oli huumaavan hyvää. Ainoastaan seitankebab oli itsessään vähän tylsästi laitettu – paistaminen olisi toiminut paremmin – mutta sen kanssa kun otti tomaattista kastiketta ja vihanneshöystöä, niin hyväähän se oli. Jälkkäriksi nautin vielä minttuteen kanssa ehkä parasta vegaanista baklavaa, jota olen saanut.

Tänne haluan palata pian uudelleen.

Hummus House
Capellanranta 4
Helsinki

ma–pe 11–15
la–su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset